Šta se dešava? Susreti umetnosti u Muzeju primenjene umetnosti

Datum objave:09.02.2016

Pročitano:4052 puta

Datum održavanja: 10.02.2016 - 20.02.2016

Lokacija: MPU. Beograd

Šta se dešava?- susreti umetnosti / What is going on- meetings of art ?
10-20. februar 2016.
Svečano otvaranje: sreda, 10.februar u 19:00, Galerija ŽAD MPU
Autor izložbe: Snežana Skoko
Organizator: Punkt za umetnički eksperiment i Muzej primenjene umetnosti

 

Šta se desava? Susreti umetnosti u Muzeju primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti biće predstavljena izložba " Šta se dešava? - susreti umetnosti (What is going on ? - meetings of art )"autorke Snežane Skoko. Ovo je izložba osam umetnika, dizajnera grafičkog, tekstilnog i produkt dizajna i sastoji se od 30 radova- panoa:

1. Almira Sadar (Slovenija/Slovenia)

2. Zora Stančič (Slovenija/Slovenia)

3. Ivana Podnar (Hrvatska/Croatia)

4. Dorota Koziara (Poljska/Poland)

5. Bartosz Mucha (Poljska/Poland)

6. Krystyna Szczepaniak (Poljska/Poland)

7. Đorđe Balmazović (Srbija/Serbia)

8. Vesna Pejović (Srbija/Serbia)

"Punkt za umetnički eksperiment" je tokom 2015.godine organizovao program koji predstavlja inostrane umetnike i njihove projekte u Srbiji, kao i domaće projekte u inostranstvu, prevashodno razvijajući saradnju sa umetnicima i grupama iz regiona kao i zemljama Centralne i Istočne Evrope. Time što podstiče međusobno upoznavanje umetnika, kao i uvidom u dešavanja u umetnosti i kulturi u regionu i Evropi, Punk doprinosi razmeni novih umetničkih ideja, tehnologija, sagledavanja društvene stvarnosti, a samim tim i aktuelnosti i prisutnosti domaće umetničke scene u širim umetničkim tokovima.

Autorka izložbe Snežana Skoko ispred Punkta već petnaest godina, kroz formu lične inicijative u kulturi i umetnosti, realizuje projekte sa ciljem umrežavanja, povezivanja, zajedničkog delovanja umetnika, kao i njihovu interakciju sa građanima radi angažovanog i kreativnog delovanja na postojeće situacije i probleme u društvu i kulturi.

Skoko ovom izložbom predstavlja beoggadskoj sredini svoj izbor autora i njihovo osobeno stvaralaštvo.

Ko su umetnici:

Almira Sadar je nakon studija arhitekture i industrijskog dizajna na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Ljubljani, odabrala oblast odevnog i tekstila za domaćinstvo za svoj umetnički i pedagoški rad. Pored kolekcije pod robnom markom AlmiraSadar koja je prisutna na modnim scenama u Sloveniji i svetu, Almira organizuje i radionice ručne izrade tekstilnih
predmeta u svom izložbenom prestoru u Ljubljani.

Zora Stančič je studirala i usavršavala se na umetničkim školama u Evropi (Sarajevu, Ljubljani, Parizu, Beču), kao i u Americi. Pored grafike bavi se arhitekturom, dizajnom i filmom. Njeni radovi se nalaze u stalnim zbirkama u Beču, Parizu, Ljubljani i Nju Džersiju. Najčešće se u svojim radovima bavi pitanjem identiteta:"Ko sam kao žena i kao umetnica?

Bartosz Mucha je poljski grafički umetnik i dizajner, koji je kreirao brend "Siromašni dizajn" a nedavno se upustio u novi projekat pod nazivom Pararh (paraarhitektura) u kome istražuje pitanje alternativne arhitekture sa puno humora i kreativnog duha. 

Dorota Koziara je arhitekta i dizajner iz Poljske koja već deset godina sarađuje sa dizajnerom Alesandrom Mendinijem i ateljeom Mendini u Milanu. Neki od najvažnijih projekata na kojima je radila uključuju dizajn izložbenih prostora za Alessi i Swatch, enterijer za Byblos Art HotelVilla Amista, Frans Haks kuću u Amsterdamu, dizajn za kompanije kao što su Venini, Fiorucci, Hermes, Luxo, Abet Laminati, Swarovski, Bisazza, Fiat, Redd's, Cosimo Martinelli. Izuzetno se agažuje u promociji savremenog poljskog dizajna na svetskoj sceni.

Vesna Pejović je industrijski dizajner, dizajner nameštaja, rasvete i enterijera. Pored KAKO.KO dizajn studiju u Beogradu, Vesna pokreće socijalno preduzeće  KOLEKTIV za/RAZNO, koje je orijentisano ka dizajnu predmeta i programa za decu sa invaliditetom i njihove roditelje/staratelje (prvenstveno majke).

Đorđe Balmazović povezuje grafički dizajn, umetnost i aktivizam u svom radu. Interesuje ga socijalna i društvena problematika. Sa Grupom 484 učestvuje uradu sa tražiocima azila u Centrima za azilante u Srbiji. Član je umetničke grupe Škart sa kojom od 2013. godine radi sa decom u Domovima za decu bezroditeljskog staranja.

Krystyna Szczepaniak je umetnica iz Poljske koja se bavi slikarstvom i grafičkim dizajnom. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnost u Poznanju. Njen najnoviji rad je "Gabro Art" projekat, inspirisan drevnompaganskom duhovnošću i predstavlja autorski izradu šamanskih bubnjeva idrugih ritualnih predmeta.

Ivana Podnar je istoričar umetnosti, umetnik i pedagog iz Zagreba. Zainteresovana je za recikliranje i ponovno kreiranje odeće, koje koriti sa komentarom na socijalni i lični identitet. Istraživanje ornamenta jedan je pokušaj njegove istorijske aktuelizacije. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :