Šta ćemo videti u prvoj nedelji festivala Beogradski mesec fotografije

Datum objave:24.03.2017

Pročitano:3329 puta

Datum održavanja: 27.03.2017 - 30.04.2017

By:Milica Rašković

Lokacija: Beograd

Drugi Beogradski mesec fotografije biće održan od 30. marta do 30. aprila, a u susret festivalu biće otvorena izložba Guilty Pleasures (Grešna zadovoljstva) u ponedeljak 27. marta u 19 sati u galeriji Бартcелона. 

 


U prvoj nedelji festivala možete posetiti:

Izložba "Guilti Pleasures", autora Odeta Catana, predstavlja širok arsenal bizarnjih zadovoljstava zbog kojih se ljudi osećaju krivim. Fotografisani u svom okruženju, u svojim domovima, subjekti koji učestvuju u projektu otkrivaju pred kamerom, ponekad diskretno i sa oklevanjem, ponekad teatralno i demonstrativno, ono što obično kriju po svaku cenu od očiju drugih: razne situacije, navike, rituale ili različite predmete koji predstavljaju njihove rekvizite za svoja grešna zadovoljstva. Fotograf Odeta Katana prednjači u sasvim prirodnom hvatanju ovih zadovoljstva, bez stvaranja osećaja intruzivnog uplitanja u intimi svojih subjekta.
"Guilti Pleasures" nastala je u okviru umetničkog kampa u toku od šest meseci za „British magazine” i prvi put je objavljena u „Square Magazine”, 34: www.squaremag.org/501-FR-GB.pdf. Projekat i razni intervjui su kasnije objavljeni u brojnim novinama i časopisima u Nemačkoj (Suddeutsche Zeitung, Stern, Huffington Post), Velikoj Britaniji, Italiji (Repubblica Il post) i SAD (Cosmopolitan). Ceo projekat se može pogledati na sajtu umetnika: www.odetacatana.com. U saradnji sa Rumanian Cultural Institute i Embassy of Rumania to the Republic of Serbia

Festival će 30. marta sa početkom u 19h otvoriti internacionalna izložba Novi talenti u UK Parobrod. Publici će biti predstavljeni radovi mladih fotografa, izabrani na međunarodnom konkursu.

 

Luka Trajković je rođen 1994. godine u Beogradu u Srbiji.  

 

"Serijom fotogra ja pod nazivom U podnožju Eagle Hillsa imao sam nameru da kreiram univerzalnu priču o sudbini i propasti jednog naroda kroz svedočenje o svakodnevici emigranata trenutno smeštenih u napuštenim beogradskim skladištima. Baš zbog sveprisutnosti ove teme, pokušao sam da lišim svoju priču vremenskog okvira i time jasnije ukažem na ovaj ogroman svetski problem."

 

Oleksandar Mekvarc je rođen u Červenogradu u Ukrajini, a živi u Španiji.
"SurrealReal je nadrealistički projekat koji čini serija fotografija snimljenih u različitim enterijerima. Ideja je bila da se običan svakodnevni prostor pretvori u mesto na kom se odvija nadrealni scenario, a da se posmatraču ostavi da se pita o poreklu te fotogar je. Odatle i naziv SurrealReal (NadrealnoRealno): ideja i nadrealni lik + realni prostor daju fotografski rad sa nadrealističkim prizvukom. Realnost ne postoji, realnost je ono u šta verujemo. To su prostori u kojima sam ja boravio, prostori u kojima principi realnosti ne funkcionišu na uobičajen način."

Pavel Stažec je rođen 1992, u Vroclavu u Poljskoj.
"Projekat Makeshift govori o prepravljanju istorije masovnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini i brisanju istorijskog konteksta lokacija na kojima su se oni dogodili. U većini slučajeva mesta na kojima su počinjeni zločini su renovirana kako bi bila ponovno privedena prethodnoj funkciji koju su imala kao stambene zgrade ili prostori javne namene. Istorija je narativ koji se kolektivno izgrađuje, pa je moguće od početka je ponovo napisati izostavljajući stvari koje treba da budu zaboravljene. Najveći deo stanovništava današnje Bosne je bio posredno ili neposredno pogođen ratom koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Ceo taj prostor zagađen je događajima koji treba da budu izbrisani ponovnim pisanjem istorije." 


Izložba: Instagram fotografije

Autor: Grupna izložba
Mesto održavanja: UK Parobrod
Otvaranje izložbe: 30.03.2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 23.04.2017.
U organizaciji Beogradskog meseca fotografije, korisnici društvene mreže Instagram su dobili priliku da prikažu svoj rad na temu Moj trenutak.

Izložba: Svetla strana raslojavanja
Autor: Mihailo Vasiljević
Mesto održavanja: Umetnički prostor U10
Otvaranje izložbe: 30.03.2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 15.04.2017.

Izložba: NEŠTO JE PUKLO U MENI...
Autor: Marija Janković
Mesto održavanja: Galerija umetničkog centra univerzitetske biblioteke Svetozar Marković
Otvaranje izložbe: 31.03.2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 18.04.2017.

 

Ovaj rad bavi se temom nasilja nad ženama kroz tabloido izveštavanje. Kao osnovni material za analizu uzet je press clipping o nasilju nad ženama, to jest hiljade e-mailova koji su dobijeni od Mreže Žene protiv nasilja i UNDP-a, a koji sadrže sve članke koji su objavljeni na ovu temu u prošle 3 godine.  Rad sadrži 40 fotografija koje se bave tretiranjem žrtava u novinama i naslovima koji su objavljeni vezanih za nasilje. Fotografije su kolažnog tipa i na njima se nalaze isečci naslova i tekstova iz novina, delovi fotografija, upotrebljena oružja, lutke i drugi materijali.

Izložba: MAJSTORI FIAPA

Autor: Grupna izložba
Mesto održavanja: Galerija, Dom kulture Studentski grad
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 17h
Trajanje izložbe do: 16.4.2017.

Izložba: OD KAMERE OPSKURE DO POLAROIDA iz kolekcije Uglješe Rajčevića
Mesto održavanja: Jugoslovenska kinoteka
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 17h
Trajanje izložbe do: 30.04.2017.

Izložba: Mentawai: progrés o retrocés?
Autor: Marina Calahorra
Mesto održavanja: Knjigodrom Topolska 18
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 10h
Trajanje izložbe do: 30.04.2017.

Izložba: TU SAM GDE BI TREBALO DA BUDEM
Autori: Lidija Delić i Marija Dragojlović
Mesto održavanja: Navigator Art Galerija
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 13h
Trajanje izložbe do: 28.05.2017.

Izložba: ZAROBLJENI
Autor: Igor Čoko
Mesto održavanja: Galerija Eurocentar
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 13.04.2017.

Priča o izbeglicama iz Afganistana koji borave zarobljeni u Beogradu, na putu ka zapadnoj Evropi. Usled zatvaranja granica, prepušteni su sami sebi i preživljavanju u nehumanim uslovima ulice i napuštenog skladišta na mestu izgradnje Beograda na vodi. S prvim snegom, situacija se dodatno zakomplikovala i uslovi života su dosegli kritičnu tačku egzistencije.

Izložba: LEPOTICA & ZVER
Autor: Ljubiša Tešić
Mesto održavanja: Galerija: Kula na Gardošu, Zemun
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 18.4.2017.

Sam naslov LEPOTICA I ZVER je prepoznatljiv kao izvor kontrasta. Žensko telo viđeno okom Ljubiše Tešić predstavlja i izražava lepotu žene kao večite inspiracije u mnogim aspektima i sa druge strane to isto žensko telo prikazano kroz profesionalno bavljanje boksom. Kroz celu izložbu od 24 fotografije, 30x40 cm, se smenjuju i nadmeću i porede, lepota žene i agresivnost, izražena kroz sport kojim se model, Ana Nikolić profesionalno bavi.

Izložba: Udruženje umetnika Železnica Srbije
Autori: Saša Lalić i Katarina Kosanović
Mesto održavanja: Glavna železnička stanica Beograd
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 07.04.2017.

Izložba: XX ceNTuRy
Autor: Goran Kukić
Mesto održavanja: Ušće Shopping Center
Otvaranje izložbe: 01.04.2017. u 20h
Trajanje izložbe do: 14.4.2017.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :