SRPSKI FILMOVI ODUŠEVILI JAPANSKU PUBLIKU

Datum objave:02.02.2019

Pročitano:720 puta

Tokijska projekcija ovogodišnjeg Japansko-srpskog festivala filma održana je 26. i 27. januara u prostorijama kulturnog centra LOFT9. Tokom oba dana festivala tražila se karta više, a u publici su se našli brojni filmski autori, poznati glumci i zvaničnici. Peti Japansko-srpski festival filma posetili su i bivši japanski ambasador u Srbiji Tošio Cunozaki i diplomatkinja Branka Takaši.

 Publika je imala prilike da uživa u izboru filmova takmičarske i revijalne selekcije prethodno prikazane u Jugoslovenskoj kinoteci na beogradskom događaju. Svečanom otvaranju filmskog programa prethodio je koktel na kome su posetioci imali priliku da probaju specijalitete srpske kuhinje. Tokom večeri, članovi srpskog i japanskog tima izveli su nekoliko srpskih i japanskih muzičkih hitova, od kojih publika već prepoznaje pesmu Daire čuvenog benda Smak.


Oba dana festivala prisutnima se obratilo ukupno sedam japanskih reditelja koji su pričali o svom stvaralaštvu, a organizovane su i diskusije sa japanskim autorima: Rjuiči Takajama, Takaki Uda, Hako Ošima, Akijoši Imazeki i Akira Inugami. Tokom tribina govorilo se o selekciji filmova sa posebnim osvrtom na kratkometražne srpske filmove. Pod utiscima kvaliteta takmičarskog i revijalnog programa japanski reditelji su uživali u diskusiji i razmeni mišljenja. Takaki Uda istakao je da je žiriranje i bodovanje žanrovski neograničenog programa za njega bio veliki izazov sa kojim se prvi put u karijeri susreo. To iskustvo je doživeo kao veliku prednost, zaključujući da se, nezavisno od žanra, najbolji film istakne, kao i da svi prikazani filmovi imaju svoje kvalitete i zaslužuju visoke bodove. Hako Ošima govorila je o prepoznatljivosti filmova i izraza mladog reditelja Ognjena Petkovića, koji već drugu godinu za redom dobija nagradu od strane japanskog žiirija. Ova istaknuta glumica, naglasila je da oseća posebnu vezu sa ostvarenjima novosadskog autora. Akira Inugami govorio je o upečatljivosti filma "Roze", rediteljke Tamare Todorović, koji po njemu prikazuje hrabrost srpskih reditelja, dok se Rjuiči Takajama osvrnuo na profesionalnost, veštinu i umeće srpskih glumaca, posebno iznenađen i oduševljen talentom mladih i neafirmisanih.

 Drugog dana festivala, član srpskog tima predstavio je planove razvoja festivala i platforme kulturne razmene između Srbije i Japana i dodelio zahvalnice pobednici petog JSFF-a Ajumi Omori za film „Spring“ i autorki Keiko Širaiši, rediteljki filma „Peek a Boo", nosiocu nagrade Best Japanese Vision.

Festival je zatvorila Noa Vajtrum, članica japanskog tima JSFF-a, koja je i ove godine pokazala svoju ljubav prema Srbiji, srpskoj kinematografiji i ljudima. Peti Japansko-srpski festival filma je završen, a publika, članovi organizacije, autori i saradnici, doprineli su jačanju veze između Srbije i Japana i već započeli rad na novim projektima koji vas očekuju u Tokiju i Beogradu na jesen 2019. novim projektima koji vas očekuju u Tokiju i Beogradu na jesen 2019. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :