Srđan Lišanin: Jedva čekam da čujem kombinaciju živih instrumenata sa digitalnim zvukom

Datum objave:19.11.2016

Pročitano:6476 puta

Datum održavanja: 24.11.2016

By:Marija Joksimović

Srđan Lišanin svira kontrabas u Simfonijskom orkestru RTS-a i nastupiće na Lovefest Experience događaju sa Jeffom Millsom 24. novembra. Kao neko ko ima puno iskustva u ovakvim projektima, ali i kao neko ko poznaje rad Jeffa Millsa kaže da je siguran da će sve biti kako treba, ali da jedva čeka da vidi kako će Mills ukomponovati žive instrumente sa digitalnim zvukom.

 

Srđan Lišanin

Za početak nam recite kakvo je vaše mišljenje o kombinaciji elektronske i klasične muzike i kakva su vam očekivanja pred nastup 24. novembra?
Volim i pratim razne muzičke epohe i žanrove, od baroka preko klasike do 20.veka, staru narodnu, Jazz, Rock, Punk, domaći pop-rock, a upoznat sam i sa onim šta radi Jeff Mills, od nekih prvih techno koraka. Tako da sam jako zainteresovan da vidim kako će da ukomponuje žive, klasične muzičare, taj zvuk sa digitalnim. Siguran sam da će sve biti sjajno na kraju, samo me interesuje šta je sve smislio.

Da li ste možda letos nastupali sa Juanom Atkinsom u staroj Ciglani u okviru festivala Dev9t i kakve utiske nosite sa tog nastupa?

Da, jesam! Vodio sam kćerku i ona je bila oduševljena, a i mi smo se sjajno proveli na bini, bilo je puno dobre energije, uprkos kiši koja je prekidala probu više puta.

Kako izgledaju pripreme za ovaj nastup, da li ste morali da preslušavate neke Millsove techno pesme ili da možda pogledate neki njegov raniji nastup sa orkestrom…?

Pripreme su u početku kao za svaki koncert, čitanje nota. Nisam preslušavao njegove koncerte preko Youtubea jer su note jednostavne, minimalističke, a i da ne pokvarim iznenađenje. Uostalom imam dosta iskustva u ovakvim simbioza projektima.

Šta vam za sada izgleda kao najveći izazov pred ovaj nastup? Koliko će biti teško uz pomoć kontrabasa, koji je vaš instrument, izvoditi detroitske techno hitove?
Obično je problem kad se orkestar postavi na binu, tehnički i akustički ali Jeff ima uz sebe ekipu profesionalaca koji rade serijski ove koncerte i koji tačno znaju šta treba i ako se prate njihove instrukcije nađe se zajednički jezik, rezultat bude uvek sjajan provod i pravi doživljaj. Naravno, najviše za publiku. Kontrabas je basov ton, na njemu leži akord, a daje i ritam, tako da sebe - istrument smatram fundamentom.

Kolika je uloga dirigenta u celoj ovoj priči?

Velika, on mora da koordinira, usklađuje, da bude najodgovorniji.

 

Lovefest Experience spektakl biće održan 24. novembra u BelExpo centru, a organizatori su najavili da će pored Jeffa Millsa i Simfonijskog orkestra RTS-a, to veče uveličati i nastupi naših DJ-eva Dejana Milićevića, Marka Milosavljevića i Kristijana Molnara.


Pročitajte šta o nastupu misle instrumentalisti Simfonijskog orkestra RTS:

Aleksandra Klenkovski: Spremni smo za nastup sa Millsom, nema sumnje da ćemo napraviti spektakl!

Dunja Petrić: Neće nam biti teško da sviramo detroitske techno hitove


Martina Dimić: Nadam se da će publika umeti da prepozna fuziju klasične i elektronske muzike


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :