Spremite se za KCB URBAN HIKE 2 - Beograđani i Beograđanke

Datum objave:29.03.2021

Pročitano:4473 puta

Lokacija: Beograd

U subotu 3. aprila, od 11 sati, na drugom izdanju KCB URBAN HIKE-a pod nazivom Beograđani i Beograđanke, otkrivamo likove sugrađana na fasadama od Zelenog venca do Senjaka. Mesto sastanka je Park Terazijska terasa u Kraljice Natalije kod garaže „Zeleni venac“, a Urban Hike vodiči ovog puta su NewCycle tim: Marina Dokmanović, arhitekta i Predrag Pantelić, fotograf i dizajner.

 

 

Za KCB Urban Hike 2 možete se prijaviti na email: jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen.

Fasada je lice zgrade, ono čime se ona predstavlja prolaznicima i na osnovu koje oni zaključuju šta se unutra nalazi. Fasadna dekoracija neodvojivi je deo objekta, ali njeni skulptoralni ili reljefni ukras može se posmatrati često i samostalno. Fasada može biti zagonetna, može biti vrlo eksplicitna, može nam govoriti o zanimanju, ali i ideološkom opredeljenju svoga vlasnika.
Fasadna plastika najčešće je prisutna na javnim objektima, zgradama ministarstava, sudova, obrazovnih institucija. Međutim između dva rata, preciznije u periodu 1928-40. sa jačanjem srednje klase u Beogradu se pojavljuje i niz stambenih zgrada koje na svojim fasadama kroz skuptoralnu predstavu govore o interesovanjima ili prosto imućstvu svojih vlasnika.
Marina i Predrag će nas voditi od kuće do kuće na trasi od Zelenog venca do početka Senjaka i upoznavati sa ovim predstavama, malim i često neprimećenim tajnama beogradskih fasada. Pogledajmo na gore i upoznajmo sa nemim posmatračima uličnog života, “Beograđanima i Beograđankama”.


Marina Dokmanović i Predrag Pantelić vole i istražuju grad, njegove predstave i simbole i prenose ih na proizvode brenda New Cycle

Par saveta:
1.Neophodna je udobna obuća i odeća kojoj neće smetati kišica ili vetar ako nas iznenade.
2.Sa sobom ponestite flašicu vode, neki snekić, telefon da fotkate, a mapice i informacije ćemo obezbediti mi!
3.Planirajte vreme i rezervišite bar 3 sata za hajk. Odvojite za sebe dovoljno vremena da budete opušteni i uživate u svakom trenutku.
4.Budite fleskibilni - tokom ovakvih šetnji moguće su i manje izmene, promene rute ili neplanirana zadržavanja na nekoj od tačaka šetnje.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :