Spoj tradicionalnog i modernog: Na rejv krenite junaci svi!

Datum objave:25.10.2016

Pročitano:6845 puta

By:Marija Joksimović

Spoj tradicionalnog i modernog uvek je bio izazov, a taj izazov je ovog puta prihvatila grupa domaćih di-džejeva i producenata. Oni su poznate srpske izvorne pesme semplovali i obukli u tech-house i house aranžmane, dajući im potpuno novi zvuk. U okviru projekta Д ЊУ САУНД, Depth Perception, Wise D & Kobe, Space Motion, Beat and Juice i Mark Funk napravili su nove verzije tradicionalnih pesama Marš na Drinu, Zov sa planine, Zapevala sojka ptica, Ajde Jano, Svilen Konac i Gusta mi magla padnala i znamo da sada pokušavate da u glavama spojite te melodije sa polumarčnim klubom i žurkom, no ne trudite se - poslušajte trake, pa tek onda prosudite.

 

Žurka / Foto: Dušica Stojanović

Foto: Dušica Stojanović

- Sve je krenulo od toga što smo Andrew Meller i ja svojevremeno napravili neki remiks Šemse Suljaković koja se ljudima veoma dopao, pa smo došli na ideju da ovoga puta uradimo neki novi aranžman za Marš na Drinu i druge srpske tradicionalne pesme – kaže Goran Starčević iz dua Depth Perception.

Pridružile su im se i druge kolege producenti koji su, svaki na svoj način, dali poseban pečat ovim prepoznatljivim melodijama.

- Bilo je jako zanimljivo raditi na ovom projektu i hteli smo da vidimo kako će publika reagovati, jer postoje klaberi koji kada čuju čileansku narodnu pesmu budu oduševljeni, a kada čuju našu onda im je to seljana. Međutim, već u prvih nekoliko dana imali smo odličan feedback, svima se dopalo i pokazalo se da ipak cenimo sebe kao narod i ono što je tradicija. U narednim danima testiraćemo ove trake u klubu, a ko zna možda napravimo i jednu posebnu žurku samo za promociju ovog izdanja. Inače, s obzirom na ovako dobru reakciju, nije isključeno da ćemo napraviti još jednu kompilaciju – kaže Starčević.

Д ЊУ САУНД kompilaciju otvara traka koju potpisuju Wise D & Kobe, a koja sadrži sempl iz Marša na Drinu, čuvenog marša Stanislava Biničkog, kome su dali potpuno novi tech-house groove.

- Dobili smo da biramo između Marša na Drinu i pesme Ajde Jano i izabrali smo marš jer sadrži jaču emociju u sebi i budi duh slobode. Bio je izazov uraditi ovu traku jer smo se pre svega pitali da li ćemo biti dovoljno kreativni da to prilagodimo našem grooveu, a da nam se na kraju svidi kako je ispalo. Želeli smo da napravimo stvar koju ćemo vrteti u setovima, a da ljudi opet prepoznaju temu i da im se svidi kako to radi u klubu. Zaista smo zadovoljni – kaže nam Kobe iz dua Wise D & Kobe.

 


- Dok smo radili traku dosta naših drugara je svraćalo u naš studio pa smo im puštali da preslušaju nedovršenu verziju. Po izrazu na njihovim licima jasno smo videli da im se sviđa te smo radili punom parom da je što pre završimo. Nismo je testirali u klubovima pre zvaničnog izlaska, tako da je klupska premijera tek ovog vikenda i jedva čekamo – kaže Kobe.

A na naše pitanje da li je u planu još neka slična kombinacija, ostao je zagonetan: “Možda se i igramo sa nekom novom pesmom, ali ne možemo sve da vam otkrijemo jer kasnije neće biti zanimljivo."

 

 

Jedna od verovatno najpoznatijih kompozicija za klarinet Zov sa planine dobio je novi mistični vajb nakon što je prošla kroz ruke producenta Space Motion. On je zadržao karakterističnu melodiju klarineta koju je ukombinovao sa elektronskom muzikom. Ova pesma nastala je još prošle godine i on je izvodio i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

 

 

Zapevala sojka ptica je tradicionalna svatovska pesma. Međutim nakon što joj je svoj lični pečat dao Mark Funk nema sumnje da će se uz nju đuskati u nešto drugačijem ritmu i u klubovima.

 Svilen konac je takođe izvorna srpska pesma, a melodija je toliko karakteritična da se prepoznaje već na prvim taktovima. Depth Perception joj je dao nešto drugačiji štimung.

 

Još jedna na listi starogradskih pesama je i Ajde Jano, a kako ona zvuči u aranžmanima Depth Perception i Beat N Juice, poslušajte …

 

 


Gusta mi magla padnala će se umesto na svadbi ili u kafani sigurno slušati u nekom klubu.

 

 

No, nije ovo prvi put da domaći producenti pronalaze inspiraciju u tradicionalnim melodijama. Jedna od skorašnjih traka koja nam je privukla pažnju jeste Medieval on Your Ass koju potpisuje Bom Ziggy (a.k.a SevdahBABY), a koja je trap verzija pesme Hriste Bože, odnosno Himna kosovskih junaka.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :