SPEKTRI: Beograd svetlosti otkriva ko je kome komplementarni kontrast

Datum objave:05.10.2016

Pročitano:6263 puta

Datum održavanja: 07.10.2016 - 14.10.2016

Lokacija: KC Grad

Manifestacija Beograd svetlosti (Belgrade of Light) održaće se od 7. do 14. oktobra u KC Gradu, a ovogodišnja tema biće "Spektri". Baš to je i naziv izložbe koja će otvoriti ovu manifestaciju, a gost Beograda svetlosti biće i svetski priznati dizajner svetla Gustavo Aviles, osim toga posetioci će imati priliku da upoznaju Sjajnu srpsku scenu i saznaju nešto više o mobilnoj labaratoriji svetla koju će pokrenuti BG svetlosni detektivi.

 

Beograd svetlosti 2016

Izložba "Spektri" u produkciji Centra za promociju nauke biće otvorena u petak 7. oktobra u 19 časova u velikoj galeriji KC Grada, a time će zvanično biti otvoren i Beograd svetlosti. "Spektri" su posvećeni svelosti - onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, a koja nas svakodnevno okružuje. Više o tome pročitajte ovde.

 

Izložba Spektri Centra za promociju nauke

Izložba Spektri

Sutradan, u subotu 8. oktobra biće održan simpozijum "Komplementarni kontrasti"  od 15. do 18 časova. Simpozijum će iz ugla tri profesije i tri sfere znanja - lumino umetnosti, dizajna osveljenja i nauke istražiti prirodu i fenomenologiju svetlosti.

 

Gustavo Aviles

Gustavo Aviles

Putovanje započinje predavanjem "Svetlost - Enterijer - Eskterijer i Bob Dilan" uglednog gosta iz Meksika, dizajnera svetla Gustava Avilesa. Zanimljivo je da je baš Gustavo Aviles prošle godine u Parizu otvorio manifestaciju Internacionalna godina svetlosti. Inače, poznat je po poetičnim govorima sa neočekivanim zapletima. Njegov rad se sastoji od rezidencija, poslovnih i istorijskih zgrada, izložbi, pejzaža i master planova za osvetljenje gradova. Profesor je Nacionalnog univerziteta u Meksiku, kao i Iberoamericana Univerzitetu. Sedam puta je nagrađivan od strane Društva inžinjera za osvetljenje Severne Amerike.

 

Tijana Prodanović

Tijana Prodanović


Odmah nakon toga, u područje tajni univerzuma i astronomije kroz predavanje "Seciranje svetlosti" odvešće vas istaknuta profesorka i predavač, predsednica naučnog odbora Astronomskog društva Novi Sad, astrofizičarka Tijana Prodanović. Tijana je sa 27 godina doktorirala na Univerzitetu Ilinois, a njeno interesovanje za astrofiziku i astronomiju inspirisao je jedan crtani film u detinjstvu. Danas je jedini astrofizičar na odseku za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a zbog svog specifičnog načina predavanja važi za omiljenog profesora.

U drugom delu simpozijuma predstaviće se najsvetliji stvaraoci i umovi domaćeg neba. Među "Sjajnom srpskom scenom" predstaviće se osam sjajnih zvezda kroz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna.

1. Nevena Kovačević - "Svetlost prati ponašanje"

 

Nevena Kovačević


2. Dva studio (Milan Đurić i Aleksandra Vuja) - "Drugo što se ne vidi"

 

Dva studio


3. Vladimir Jovanović - "Luminiscencija kvantnih tački"

 

Vladimir Jovanović


4. Maria Barić Studio (Maria Barić i Nemanja Stojanović) - "Ave Fenix"

 

Maria Barić Studio

 

5. Dejan Pantelić - "Sveltost na krilu leptira"

 

Dejan Pantelić


6. Izvanredni Bob - "Muzika svetlosti"

 

Izvanredni Bob

 


7. Zorica Matić - "Međunarodni dan svetlosti"

 

Zorica Matić


8. BG svetlosni detektivi - "Mobilna labaratorija svetla"

 

BGD svetlosni detektivi

 

Mobilna labaratorija svetla zamišljena je kao platforma na kojoj će se prikupljati znanja o svetlu iz svih sfera, antropologije, psihologije odnosno nauke, pa do dizajna i umetnosti odnosno kulture.

Nedelja, 9. oktobar, biće rezervisana za najmlađe posetioce koji će moći da učestvuju u radionic "Svetlucanje", o čemu više možete pročitati ovde.

 

Ako želite da saznate više o Beogradu svetlosti posetite njihov sajt www.belgradeoflight.com


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :