SORTIRANJE / ASSORTMENT: Izložba Milana Tepavca Tarina u Galeriji ULUS

Datum objave:05.11.2015

Pročitano:5250 puta

Datum održavanja: 05.11.2015 - 17.11.2015

By:Olivera Vukotic

Lokacija: Galerija ULUS, Beograd

Umetnički senzibilitet Milana Tepavca Tarina manifestuje se u više medijskih polja što potvrđuje i izložba u Galeriji ULUS. Izložbeni ansambl obuhvata radove nastale u prethodne tri godine, a stvaralački proces se odvijao u Beogradu i Francuskoj. Prezentovane slike izvedene su na platnu, drvetu i folijama, a pored njih izloženi su i objekti, kao i zidna instalacija. Kako Katarina Mitrović, istoričarka umetnosti naglašava: “Milan Tepavac u novoj seriji radova koristi termin autosortiranja referišući na jedan od preduslova procesa dokumentacije i arhiviranja. U savremenoj umetnosti pojam arhiva, i kao ideje i kao institucije koja "čuva" istorijsko sećanje, već dugo se preispituje, dovodeći u pitanje njegovu navodnu neutralnost u kome kolekcija dokumenata objektivno svedoči o prošlosti. Razvrstavanje, sučeljavanje, postavljanje u odnos i, na kraju izlaganje, sve su to procesi koji su ugrađeni u tematski repertoar ali i u samu strukturu slika Milana Tepavca.

 

SORTIRANJE / ASSORTMENT: Izložba Milana Tepavca Tarina u Galeriji ULUS

 

Parafrazirajući ove postupke u svojim radovima, nužne preduslove profesionalne proizvodnje znanja, Tepavac se kritički odnosi prema njenoj pretpostavljenoj ideološkoj ravnodušnosti. Koristeći sebi svojstven autoreferentni sistem motiva,”brendirane” činije sa supom i krojačke mustre (krojeve) Tepavac preuzima i u slikarski medij tranformiše stensil tehniku na svojim grafikama, slikama i kolažima. Centralni motiv u Milanovim radovima i svojevrsna kritička opservacija spram problema slikane reprezentacije i njene ideološke pozadine ostaje ljudska figura, svedena na znak - ikonički trag humanističke kulture danas jedva vidljive u narastajućoj gomili slika, narativa i idelogija...”

 

SORTIRANJE / ASSORTMENT: Izložba Milana Tepavca Tarina u Galeriji ULUS

 

Biografija: Diplomirao je 1985. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Kao stipendista francuske vlade pohađa slikarski atelje u Marly le Roi – Pariz 1989. a 1990. kao stipendista španske vlade specijalizira slikarstvo i grafiku na Academia de Bellas Artes, Madrid. Magistrirao je 2003. na interdisciplinarnim magistarskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na katedri za višemedijsku umetnost kod Prof. Vladana Radovanovića i Prof. Čedomira Vasića.
Od početka svoga rada izražava se u više različitih medija i umetničkih disciplina. Samostalno izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zagrebu, Parizu, Kopenhagenu, Londonu, Madridu i na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva, autor je i velikog broja video radova, preformansa i umetničkih radionica iz oblasti višemedijske i vizuelne umetnosti. Autor je knjige „Ruke na zemlji“. Više puta je nagrađivan za svoj umetnički rad. Član je ULUS-a od 1985. godine. Od 1997. povremeno boravi i stvara u Parizu. Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik. Od 2011. predaje i vodi umetničko-obrazovnu nastavu u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka. 

 

Izložba se otvara u četvrtak, 5. novembra 2015. u 19h, u Galeriji ULUS.

Izložba traje do 17. novembra 2015. 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić, e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com
Radno vreme : ponedeljak – subota od 10 do 20 časova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :