Solarni portreti Rubena Salgada u galeriji Instituta Servantes

Datum objave:21.03.2017

Pročitano:5009 puta

Datum održavanja: 08.04.2017 - 30.06.2017

By:Mladen Savković

Lokacija: Institut Servantes

Izložba fotografija „Solarni portreti“ španskog fotografa Rubena Salgada biće otvorena 8. aprila u 19 časova galeriji Instituta Servantes, u okviru Beogradskog meseca fotografije.

 

Solarni portreti / Foto: Ruben Salgado

Solarni portreti / Foto: Ruben Salgado

„Na koji način činjenica da najzad imaš struju utiče na tvoj svakodnevni život“, pitanje je koje nama može delovati neobično, ali je fotografu Rubenu Salgadu otvorilo brojna zanimljiva vrata i donelo nesvakidašnje odgovore. Na izložbi „Solarni portreti“ posetioci će moći da vide upravo fotografije koje govore o životima stanovnika udaljenih područja koji zahvaljujući solarnoj energiji prvi put imaju pristup struji!

Svako od lica koje se pojavljuju na fotografijama, autor je pitao na koji je to način dolazak struje uticao na njihov život, pa su tako i portreti pravljeni u njihovom uobičajenom okruženju, u skladu sa onim što su odgovorili na postavljeno pitanje. Ove scene osvetljene su samo sijalicama koje se napajaju solarnom energijom i unapređuju kvalitet njihovih života.

 

Solarni portreti / Foto: Ruben Salgado

Međunarodna agencija za energiju procenjuje da oko 1,1 milion ljudi širom sveta i dalje živi bez struje, a od toga 95% njih živi u Podsaharskoj Africi ili u azijskim zemljama u razvoju. U ovim delovima sveta, poljoprivredni radovi se i dalje obavljaju bez mehanizacije, a sveće (iako skupe i nebezbedne) predstavljaju jedini izvor svetlosti posle zalaska sunca. Kako je za izgradnju neophodne infrastrukture koja će udaljena ruralna mesta povezati sa izvorima električne energije potrebno mnogo vremena, solarna energija predstavlja jednostavno i neophodno rešenje koje ima potencijal da brzo poboljša kvalitet života miliona ljudi. Fotonaponska solarna energija, sa sistemom uštede, njihovim domovima može da omogući barem 12 sati svetla tokom noći, što im daje mogućnost da svoje svakodnevne aktivnosti obavljaju duže, bez dodatnih troškova, i uz smanjenu emisiju ugljen dioksida.

Projekat „Solarni portreti“ Rubena Salgada osvojio je brojna svetska priznanja, među kojima se posebno ističe nagrada „Sony World Photography Award“ u kategoriji portreta. Osim toga, „Solarni portreti“ doneli su Salgadu i nagradu za fotografiju godine u Latinskoj Americi, a bio je i finalista nemačke nagrade „Nannen Preis“ 2016. godine. Izložba je do sada prikazana u osam zemalja, uključujući i Sonijevu galeriju u Njujorku, Festival fotografije u Arlu, „Angkor Photo Festival“ u Kambodži...

 

Solarni portreti / Foto: Ruben Salgado

Izložba u Galeriji Instituta Servantes organizuje se u okviru Beogradskog meseca fotografije (Belgrade Photo Month) i biće otvorena do kraja juna. Uoči otvaranja izložbe, u subotu 8. aprila sa početkom u 17:30 časova, Salgado će održati predavanje u Svečanoj sali Instituta Servantes.

Biografija umetnika: Ruben Salgado Eskudero španski je fotograf rođen u Madridu, koji je svoje tinejdžerske dane proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zatim diplomirao na Savana koledžu za umetnost i dizajn. Potom se seli u Berlin i počinje da radi u oblasti 3D animacije za industriju video igara. Deset godina kasnije odlučno daje otkaz i seli se u Mjanmar u želji da prati svoju strast za fotografijom. Od tada neprestano radi na različitim fotografskim projektima širom Azije, Afrike i Južne Amerike. Zahvaljujući fotografijama objavljivanim u prestižnom časopisu „Nacionalna geografija“ postao je član svetski poznatog udruženja „The Photo Society“.

Osim u Nacionalnoj geografiji, objavljivao je fotografije i u drugim medijima (TIME, The New York Times, Al Jazeera-America, Die Zeit, Spiegel, The Wall Street Journal, El Pais Semanal…) Njegovi radovi izlagani su više puta širom planete. Kao predavač učestvovao je na brojnim radionicama u Njujorku, Tokiju i Jangonu. U Pekingu je održao predavanje u okviru čuvene serije TEDx Talk, a njegova iskustva slušali su i prisutni na predavanjima održanim u njujorškoj galeriji Soni i Templ univerzitetu u Tokiju. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :