Barutana klub Beograd

Sobe od vode: Samostalna izložba akademske umetnice Ivane Živić

Datum objave:09.01.2015

Pročitano:6467 puta

Datum održavanja: 14.01.2015 - 27.01.2015

By:Olivera Vukotic

Lokacija: Galeriji ULUS, Beograd

Samostalna izložba akademske umetnice Ivane Živić otvara se u sredu 14. januara, u 19 časova u Galeriji ULUS. Na svom premijernom izlaganju u Galeriji ULUS, Ivana Živić javnosti prezentuje slike iz ciklusa Sobe od vode. Izložene kompozicije su izvedene u tehnici ulje na platnu i nastale su u 2013. i 2014. godini.
 

Sobe od vode: Samostalna izložba akademske umetnice Ivane Živić | Galeriji ULUS | Beograd | 2015

 

Prema rečima istoričarke umetnosti Zorice Atić iskustva zatvorenih prostora u kojima boravimo, bilo da su javni ili privatni, prostori intime ili susretanja, ova autorka ciklusom slika Sobe od vode čini likovno opipljivim i stvarnim. „Radovi iz serijala Sobe od vode nastali su po fotografijama plivača u bazenu. Tela plivača izmeštena su iz bazena i postavljena u enterijer potpuno drugačijeg značenja. Obučena u skladu sa ambijentima i situacijama, tela i dalje imaju fluidna izobličenja koje stvara kretanje kroz vodu ili pogled kroz prostor ispunjen tečnošću. Plivanje kao jedini vid kretanja prostorom slike, nameće snažan doživljaj zaboravljenog, potopljenog prostora, ili prostora sna. Voda nije naslikana - njen fluid i atmosferu podvodne realnosti stvaraju i šire iz sebe plivači. Lakoća i sloboda pokreta njihovih tela u suprotnosti je sa doživljajem zatočenosti i samoće u prostoru slike. Sobe od vode sugerišu tonjenje, potapanje, davljenje, ali i traganje. Izmeštenost pojedinca u potopljeni, usamljeni svet urbanog življenja, upućuje na preispitivanje životnih izbora, odnosa i okruženja. “ Zorica Antić, izvod iz teksta u katalogu.

Sobe od vode: Samostalna izložba akademske umetnice Ivane Živić | Galeriji ULUS | Beograd | 2015

 

Biografija Ivane Živić

 

Ivana Živić je rođena (1979) u Sarajevu (BiH). Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo 2004.godine. Magistrirala je na istom fakultetu 2008. godine. Član je ULUS-a od 2006. godine. Izlagala je na 14 samostalnih i preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja: Pohvala za crtež iz fonda ‚‚Vladimir Veličković“ 2012; Nagrada za produkciju rada iz fonda Dimitrije Bašičević Mangelos za 2012. godinu; Pohvala II bijenala crteža u Pančevu 2009.godine. Boravila je u Cite Internationale des Arts Paris, Francuska 2009. godine. Živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

Izložba traje do 27. januara 2015. godine.

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128
Kustos: Olivera Vukotić, e-mail: olivera.kutos.ulus@gmail.com
Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :