Klub Barutana Beograd

SMRT KAO SASTAVNI DEO NAŠEG ŽIVOTA - 08. novembar @ 19h, Institut Servantes

Datum objave:07.11.2012

Pročitano:3790 puta

FILOZOFIJA ZA POČETNIKE
 
SMRT KAO SASTAVNI DEO NAŠEG ŽIVOTA
PREDAVANJE
 
„Smrt nije stanje koje dolazi na kraju života. Smrt je sastavni deo mog života, od samog početka“.
Haruki Murakami, pisac
 
Institut Servantes organizuje u četvrtak u 19.00h predavanje mladog venecuelanskog pisca i filozofa Visentea Uliva Šnela (1976) koji će predstaviti filozofsku temu smrti kao svakodnevnu temu ljudi, koja ne privlači samo filozofe i umetnike, već i obične ljude. Predavanje se organizuje u okviru projekta „Filozofija u gradovima“ koji ima za cilj da privuče pažnju mlađe i odrasle publike koja nije specijalizovana za ovu oblast. Na ovaj način, osnovne teme čoveka kao što su smrt, sloboda, sreća, moć i religija predstavljaju se jezikom koji je svima razumljiv i dostupan. Obezbeđen simultan prevod. Ulaz slobodan.


 
(Vicente Ulive-Schnell)

Smrt kao tema predstavlja jednu večnu i zajedničku temu svih ljudi. Kao što je pisac Haruki Murakami rekao smrt je sastavni deo našeg života od rođenja. Ne postoji nijedna kultura koja nije dala svoj odgovor o smrti, o kraju života. Ovom temom bavili su se brojni književnici, filozofi, slikari, crkva ali i običan čovek koji je pokušao sebi da da odogovor. Na predavanju koje će se održati u četvrtak Visente Uliv-Šnel neće se baviti pitanjem šta se dešava posle smrti, već kako se smrt doživljava u različitim kulturama i šta ona predstavlja za ljude u toku života, da li ih plaši, kako je objašnjavaju...
 
Visente Uliv-Šnel (Venecuela, 1976) je venecuelanski pisac i filozof. Pre studija filozofije studirao je kompoziciju i muziku, a tek kasnije upisuje psihologiju u Venecueli. Doktorirao je filozofiju 2007. u Parizu. Njegovi radovi objavljivani su u elektronskim i špampanim medijima, a knjige u Venecueli i Španiji.
 
Projekat Filozofija za gradove ima za cilj da razbije predrasude o filozofiji kao nauci za biblioteke i intelektualnu elitu, da je vrati njenim korenima: običnim ljudima. U okviru projetka organizuju se predavanja u centrima Instituta Servantes širom sveta na različite filozofske, ljudske teme: sloboda, sreća, smrt, ljubav koje se predstavljaju na razumljiv i interesantan način.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :