SMF: HARD CORE METAL PUNK UŽIVANCIJA!

Datum objave:08.08.2016

Pročitano:47641 puta

By:Milan B. Popović

SMF CD BOLI GLAVA / NOCTURNE MEDIA, 2016.


Legendarni i kultni hard core metal punk bend “SMF”, upravo je – u saradnji sa agilnom izdavačkom etiketom “NOCTURNE MEDIA” i urednikom Markom Ristićem – objavio album sa čak 17 (sedamnaest) pesama, i skoro 50 (pedeset) minuta uspešne i urnebesne muzike i lirike. Oni, jeste da mučki naprežu gitarske i bas žice, kao i vokalne žice, uspevajući da ostanu dosledni sebi davno postavljenim temeljima i muzičko kompulsivnim i žestoko dinamičkim rešenjima. SMF “razvaljuju” sve pred sobom, pa vi ovo shvatite kako god hoćete. Sigurno je da ih morate čuti! Uživo na koncertu, najbolje je. Ima ovde itekako inspirativnih momenata sa kojima se i svaki površni, tako i pažljivi slušaoc može poistovetiti, pa čak i nasmejati.

 

SMF: Boli glava

 

Samo jedno od tih crnohumornih tekstualnih rešenja jesu dokumenti “Dijeta” i “Kredit”, kojima odpočinje ova paklena vožnja. To su, možda i ključna detalja koja savremljeni liberal kapitalizam, nesumljivo je to, nameće, svima nama, pa ko se upeca, upecao se. Krv od takve udice i mamca oseća i moja malenkost/krupnina, potpisnik ovog CD prikaza. Ali, ako treba, i to je cena slave, ljubavi, posla i hobija. Da se vratimo na “SMF”, kojeg na ovom albumu čine: Sale (vokal), Francuz (bas), Dare (gitara) i Boris za setom bubnjeva. Pošto je CD “Boli glava” veoma svež, tek objavljen i izvađen iz još vrele furune, biće interesantno na kakvim će slatkim mukama biti članovi ove grupe, pri odabiru prvog hit singla i eventualnog video zapisa. Takvih hitičnih i razbijačkih numera na ovoj kompaktnoj disketi ima na pretek, pa i na izvoz u inostranstvo, ex – YU region. Što da ne? “SMF” je kultni bend i svako njihovo studijsko pojavljivanje je veliko crveno slovo u hard core metal punk kalendaru srpske urbane scene!


Dare, Sale i Francuz su autori gotovo celog CD-a. Tematski odabiri su realistični, krajnje svakodnevni, ali to shvatite samo i isključivo kao – kvalitet plus. Jedan od takvih argumenata je šesti redni zapis – Parking.


U pesmi “Bori se”, “SMF” deluju vrišteće urlajuće u black metal inferiornom i nikako potčinjenom maniru. I tu se oni dobro snalaze.


“Šalter”- vokalno muzički dokument doživljavam veoma blisko. Ovde je to ogoljeno pojašnjeno i podcrtano i sastavu “SMF” se na tome može pružiti čvrsta ruka podrške.


Sastav “SMF”, nekako, odolevaju zubu vremena i uspevaju da zadrže nit od koje su krenuli prvim albumom.
Ukoliko mi dozvolite tu slobodu da budem “subjektivno objektivan”, mislim da žešći, raznovrsniji i duhovitiji CD ovog leta od “Boli glava”, zaista nisam čuo. Do danas, i sve uspešnije kuće “Nocturne Media”. Veoma dobro i šamar u lice i andergraundu i establišmentu! Muški i snažno! “Boli glava”!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :