SMASHING PUMPKINS - Turneja kreće iz Beograda!

Datum objave:05.12.2007

Pročitano:3814 puta

By:Ivan-Milan Matić

Smashing Pumpkins je američki alternative rock bend, osnovan u Čikagu, 1988. godine. Bend su formirali Billy Corgan (gitara i vokal) i James Iha (gitara i prateći vokal). Nakon nekoliko promena u line-upu, pridružuju im se D’arcy Wretzky (bas i vokali) i Jimmy Chamberlin (bubnjevi i perkusije). Bez daljih promena u sastavu, ova postava je svirala punih sedam godina. Najprepoznatljivije pesme ovog benda takođe su iz ovog perioda i mnogi kritičari smatraju da im je to bila najbolja postava. Možda upravo zbog emocija kojima je njihova muzika bila prožeta u tom periodu – naime, poznato je da su D’arcy i James bili jedno kratko vreme u vezi.Pronalazeći sopstveni zvuku moru istovetnih grungebendova, Smashing Pumpkins se okreću teškom gitarskom zvuku, koketirajući sa gothic rockom, heavy metalom, dream popom, psychedelic rockom, a na poslednjim snimcima, naravno - i sa elektronskom muzikom. Tekstopisac i glavni kompozitor benda svakako je Billy Corgan; melodičnost njegove muzike i katarzični tekstovi („ogorčeni, ništavni izveštaji iz sveta košmara Billyja Corgana“), dali su poseban pečat albumima i pesmama benda.

Veći komercijalni uspeh dostižu sa svojim drugim albumom iz 1993. godine, Siamese Dream. Publiku pridobijaju upravo na svojim turnejama i sledeće izdanje, dupli album Mellon Collie and the Infinitive Sadness, debituje kao prvi na billboard listama. Uprkos ovom uspehu, unutrašnja neslaganja, korišćenje droga i opadanje broja prodatih albuma (do kojeg dolazi usled određenog zasićenja alternative i rock publike – gitarista James Iha i sam izjavljuje da je budućnost muzike u elekronskoj formi), dovode do konačnog raspada krajem 2000. godine.

Billy Corgan i Jimmy Chamberlin 2001. godine osnivaju „supergrupu“ Zwan, u kojoj su svirali i muzičari iz drugih poznatih bendova (A Perfect Circle, Chavez, Slint), ali se taj bend raspušta 2003. godine bez nekog naročitog objašnjenja.

Aprila 2006. godine Smashing Pumpkins se ponovo okupljaju u novoj postavi i počinju da rade na novom albumu Zeitgeist. Od stare ekipe ostali su Billy Corgan, Jimmy Chamberlin, a 2007. pojačani su sa Jeffom Scroederom (gitara i vokali), Ginger Reyes  (bass i vokali) i Lisom Haritton (klavijature i vokal).Interesantan podatak je da je pored revivala svog benda, Billy Corgan „podgrejao“ i vezu sa Courtney Love, sa kojom je bio u vezi pre nego što se ona udala za Kurta Cobaina! 

Ipak, posle svih stvari koje su Smashing Pumpkins prevalili preko glave svih ovih godina (overdose klavijaturiste Jonathana Melvoina koji ih je pratio na turnejama, hapšenje bubnjara Chamberlina zbog posedovanja droge, zatim Billyjeva borba sa rakom), publika širom sveta nestrpljivo iščekuje da ih ponovo vidi na bini.

Zahvaljujući Terra Nostra Promotions, Beograd će ovog puta (nedelja, 27. januar. 2008. Beogradska Arena), što nije uobičajeno, imati čast da bude grad iz kojeg bend počinje evropsku turneju.Diskografija:
Gish, 1991.
Siamese Dream, 1993.
Mellon Collie and the Infinitive Sadness, 1995.
Adore, 1998.
Machina/The Machines of God, 2000.
Machina II/The Friends and Enemies of Modern Music, 2000.
Zeitgeist, 2007.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :