SLOBODNA ZONA U REXu - Petak, 13. februar, 2009. u 20:00

Datum objave:10.02.2009

Pročitano:2998 puta

Pored izuzetno uspešnog Filmskog festivala koji je u novembru 2008. godine organizovan četvrti put, SLOBODNA ZONA organizuje i mesečne programe u REXu. Ovi programi omogućavaju da vidimo nove angažovane filmove sa raznih krajeva sveta, upoznamo nove junake, pokrenemo nove teme i akcije, suočimo se sa novim pogledima na svet, razgovaramo o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima u svetu u kome je svaki globalni problem potencijalno i lokalni.

“Krug davljenika” je jedan od onih filmova koji se bave prošlošću. Naslov filma je naziv grupe političkih zarobljenika uhapšenih zbog svoje borbe za jednaka prava crnaca u Mauritaniji 1986.godine, koji su bili godinama zatočeni u zatvoru u pustinji.


Ne upuštajući se u analizu istorijskih i socio-političkih okolnosti u Mauritaniji, reditelj u prvi plan postavlja pitanja političke tiranije, nepravde i torture, zloupotrebe moći. Posredstvom impresivne crno bele fotografije, film spaja u sebi politiku i estetiku na briljantan način.

Film je sačinjen od svedočenja i sećanja do sada nerehabilitovanih zatvorenika i, kao takav, može se razumeti ne samo kao gest protiv zaborava, već i kao parabola koja ga povezuje sa Gvantanamom.

O reditelju:
Pjer Iv Vandevird rođen je 13. novembra 1969 u Liježu, Francuska. Studirao je novinarstvo, antropologiju i afričku kulturu. Od 1994. režirao je niz dokumentarnih filmova od kojih je većina snimljena u Africi. U poslednje dve godine radi kao predavač radionice za dokumentarni film Dakar Media Centra.
 
Nagrade i festivali:
Berlinale, 2007
Filmski festival u Vankuveru, 2007
Međunarodni festival u Frajburgu, 2007, FIPRECSI nagrada

Cena ulaznice je 100 din. Sav prihod namenjen je Svratištu za decu i mlade koja žive i rade na ulici. Prodaja karata u REXu od ponedeljka 9. februara, radnim danom od 10:00 do 16:00, a na dan projekcije od 10:00 do 20:00. 

www.freezonebelgrade.org

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :