Slobodna Zona u Nišu i Vranju: Projekcija filma Požar na moru i tribina

Datum objave:06.06.2017

Pročitano:2579 puta

Lokacija: Niš, Vranje

Filmski festival Slobodna Zona, u saradnji sa Grupom 484, poziva sve zainteresovane Nišlije i Vranjance večeras i sutra na besplatne projekcije filma „Požar na moru“ i prateću tribinu koja pokreće temu migrantske krize u svetu. Događaj će biti organizovan u Nišu 6. juna s početkom od 19h u Niškom kulturnom centru i u Vranju 7. juna od 17h u Američkom kutku Narodne biblioteke “Bora Stanković”.

Italijanski dokumentarni film „Požar na moru“ Đanfranka Rozija, dobitnik Zlatnog Medveda na filmskom festivalu Berlinu 2016, fantastično je kinematografsko ostvarenje koje skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji još od Holokausta i otkriva ljudsku stranu akuelnog izbegličkog problema. Radnja filma smeštena je na italijanskom ostrvu Lampeduza, koje je 90-ih godina postalo metafora najmasovnijeg i najsmrtonosnijeg tranzita stotine hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi.

 Učesnici razgovora, biće filozof Ivan Milenković, koordinator programa Grupe 484 Robert Kozma i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu.

Namera organizatora je da na ovaj način omogući javnosti dublji uvid u tragičnu i komplikovanu sudbinu afričkih i bliskoistočnih migranata, ali i domaćeg stanovništva u susretu sa ljudskom patnjom. Kroz različite uglove pristupa ovoj temi učesnici će pokušati da odgovore na pitanje – postoji li održivo rešenje za izazove koje donose aktuelni procesi migracija? Razmatraće se humanitarni pristup migracijama, ali i pravni okviri, integacijske politike, praktični rad i angažman prilikom prihvata izbeglica i migranata, kao i obrada teme migracija u medijima.

Projekcija filma biće prikazana u okviru Turneje festivala Slobodna Zona, koja ovog proleća posećuje 50 gradova u Srbiji. Najbolji igrani i dokumentarni filmovi od kraja aprila prikazani su u preko 30 mesta, a do kraja juna priliku da pogleda ostvarenja za koja se tokom festivala održanog u novembru, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više, imaće i publika u Vrnjačkoj Banji, Obrenovcu, Irigu, Paraćinu, Smederevu, Šapcu, Prokuplju, Sremskoj Mitovici, Valjevu, Odžacima, Inđiji, Požarevcu, Mladenovcu, Bajinoj Bašti i Boru. Raspored projekcija po gradovima možete pogledati ovde.

 

Misija Turneje Slobodne Zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :