Slobodna zona deseti put!

Datum objave:27.10.2014

Pročitano:4622 puta

Datum održavanja: 07.11.2014 - 12.11.2014

Deseto jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra u osam bioskopa: u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će biti svečano otvoren 7. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji, Ijana Forsajta i Džejn Polard. Festival će svečano otvoriti gost selektor Slobodne zone 2014, Boris Buden.

 


Na festivalskom programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, dobitnici najznačajnijih nagrada na festivalima širom sveta, neki od naslova su Boyhood, So zemlje, Kidnapovanje Mišela Uelbeka, Suđenje u Mađarskoj, Timbuktu, Pleme, Da li je visoki čovek srećan?

Zahvaljujuću Gostu selektoru filozofu, piscu i prevodiocu, Borisu Budenu, naš program je bogatiji za tri izuzetna filma - 1971. Poslednji zločinac, O nasilju.

Od pratećih programa, kao što su Noćni razgovori, ove godine imamo i novitet Cross Media, u kojoj ćemo zahvaljujući programskoj urednici Biljani Tutorov, zaviriti u budućnost (dokumentarnog) filma uz izbor najzanimljivijih filmskih i video projekata, web dokumentaraca i hibridnih audiovizuelnih formi koji kombinuju najsavremenije digitalne tehnologije i filmski jezik u potrazi za novim izražajnim sredstvima i narativima.

 


U duhu jubileja u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 stara i nova publika Slobodne Zone moći će da pogleda izbor od 10 filmova koje je publika najviše volela u prvih devet godina festivala u okviru programske linije TOP 10.

Publika će tokom festivala glasati za najbolje filmove, a kao i prethodnih godina nagradićemo publiku za najbolju recenziju za jedan od filmova sa festival. Kao posebno iznenađenje za sve svoje posetioce, Slobodna zona organizuje i nagradni konkurs Fotkaj za jubilej u kome će kroz igru svojim vernim fanovima da dodeli karte za 11 ovogodišnjih filmskih projekcija. U prilogu ćete naći poseban tekst o ovom konkursu.

Kao uvod u festival, 5. novembra sa početkom u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograd, biće premijerno prikazan dokumentarni film 1989 Andersa Ostergarda. Povodom obeležavanja 25 godina od pada Berlinskog zida Slobodna zona je dobila izuzetnu čast da bude koorganizator ove projekcije koja će se istovremeno održati u dvadeset glavnih gradova Evrope. Pre i posle projekcije filma publika će imati priliku da putem društvenih mreža direktno komunicira sa autorima filma preko prenosa uživo koji će se emitovati u bioskopskoj sali KCB-a. Glavni organizator događaja je pretstižni filmski festival CPH:DOX iz Kopenhagena.

 


Jubilarno 10. festivalsko izdanje podržalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Movies that matter, Rekonstrukcije Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat grada Beograda i Taff line!

Dodjite da zajedno proslavimo 10 godina Slobodne Zone!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :