Šleper umetnosti Dev9t kreće na put od Beograda do Ciriha sa ciljem da stvara dalje

Datum objave:02.03.2017

Pročitano:7699 puta

Datum održavanja: 04.03.2017

By:Marija Joksimović

Lokacija: Ciglana

“Šleper umetnosti” umetničke grupe Comeartsee, u kome će se naći skulpture petoro umetnika, krenuće ovog vikenda iz Beograda put Ciriha na dvonedeljnu izložbu. U subotu 4. marta u Ciglani će biti organizovano celodnevno druženje kako bismo "Šleper umetnosti" ispratili na daleke pute i prosuli vodu za umetnicima koji stvaraju dalje, takođe će biti predstavljena i skulptura koja najaljuje ovogodišni Dev9t čija je tema Svetlost, a sve to biće začinjeno muzikom benda Naked. Ko su Comeartsee, šta je "Šleper umetnosti" i šta će se sve dešavati u Cirihu za Urban Bug je ispričao Robertson Käppeli, švajcarski umetnik koga je u Beograd dovela umetnost, a zadržala ljubav prema jednoj Milici i Dev9t. 

 

Šleper umetnosti


Comeartsee (dođi vidi umetnost) je umetnički projekat koji je pokrenut upravo u Ciglani, a čiji je tvorac naš umetnik Viktor Kiš, takođe jedan od mastermajndova koji stoji iza Dev9t. Comeartsee su Viktor Kiš, Ema Begović, Jovanka Stanojević, Robert Käppeli i Robertson Käppeli. 

 

Robertson Käppeli je počeo da slika sa svojih 10 godina, a ljubav prema umetnosti baš kao i neophodno znanje o umetnosti preneli su mu otac Robert i deda. Sa 12 godina počeo je da se bavi skulpturama od mramora a imao je vrhunskog učitelja iz Italije, već sa navršenih 18. godina Robertson je počeo da sarađuje sa galerijima i muzejima širom Švajcarske. Prošle godine neposredno pred leto došao je u Beograd zbog saradnje sa slikarkom Jovankom Stanojević preko koje je upoznao svoju sadašnju suprugu Milicu. 


- Naše duše su se odmah povezale. Uz Milicu sam upoznavao druge umetnike, a onda su mi ponudili da upoznam neke skulptore. Odveli su me u Ciglanu, bio je to prvi dan Dev9t  koji mi je otvorio jedan potpuno novi svet. Sva ta umetnost!!! Upoznao sam Viktora i pitao me je da li želim da izložim neku od svojih skulptura. Nisam imao gotovu sklupturu ali sam silno želeo da učestvujem u tom prelepom momentu gde su svi umetnici bili jedni pored drugih, stvarali, pričali i družili se. Počeo sam da pravim svoje umetničko delo koje nisam završio do kraja Dev9t. S druge strane voleo sam svoj život sa Milicom i zbog toga sam je pitao da se uda za mene. Kako nam je Dev9t doneo mnogo toga lepog odlučili smo da svoje venčanje napravimo devet puta. Prvo je bilo upravo u Ciglani, Viktor je bio u ulozi sveštenika a svirao nam je bend Naked - priča Robertson za Urban Bug. 

 

Dev9t 2016

 

Kako kaže, potpuno ga je oduševio koncept manifestacije kakva je Dev9t koja mu je otvorila nove vidike i pružila novu dozu inspiracije.

 

- Dobra stvar kod Dev9t je što okuplja umetnike svih fela i što tu možete sresti veliki broj umetnika koji pomažu jedni drugima i dele svoje iskustva i znanja. Kao umetnik dobijaš puno prostora, a potpuno si slobodan sa idejama. Sve to što imaš priliku da vidiš na Dev9t potpuno ti otvara um i daje ti nove ideje za stvaranje - priča Robertson.

U želji da se širi taj duh Dev9t, koji za cilj ima povezivanje umetnosti i umetnika u cilju daljeg stvaranja, nastao je i ovaj projekat koji će povezati Beograd i Cirih, srpske i švajcarske umetnike. 


- Izložba se organizuje u saradnji sa neobičnom galerijom Stalla Madulain koja ima fantastičnu ideju kako i gde da izloži umetnička dela. Ovoga puta izložba će biti organizovana na brodogradilištu. Biće izloženo oko 40 skulptura i 60 slika, neke ćemo raditi na licu mesta, a takođe će biti organizovani perofrmansi, muzički nasutpi, poetske večeri, stirp izložbe i sve će biti međusobno inspirisano - kaže Käppeli. 

 

A vremenska prognoza kaže da nas u subotu 4. marta čeka prolećnih 20 stepeni. Eto idealnog načina da provedete ovaj lep i sunčan dan. Vidimo se u Ciglani!

 

Još informacija na Facebook eventu Šleper umetnosti Dev9t.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :