Sketchbook Station: Upoznajte Marie Sandahi

Datum objave:19.04.2017

Pročitano:3432 puta

By:Sonja Švec Španjol

Umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma na svom je proputovanju stigla i do Stockholma u ruke svestrane umjetnice Marie Sandahl.

 

Sketchbook Station: Marie Sandahi

Sketchbook Station  / Vizual: Marija Lovrić


Marie Sandahl rođena je 1986. godine u Stockholmu. Pohađala je školu za grafički dizajn i komunikacije Runö, a trenutno radi kao freelance ilustrator. Većinu vremena provodi stvarajući umjetnost i crtajući stripove. Trenutno radi na projektu stripa "Bidou" za koji se nada da će biti objavljen u formi online stripa krajem ove godine. U svojem dosadašnjem radu najbolju suradnju je ostvarila 2011. godine kao grafička dizajnerica i ilustratorica za LGBTQ festival Pride@boulevard u Stockholmu.


Umjetničko stvaralaštvo Marie Sandahl počiva na neuobičajenim premisama. Umjesto očekivanog bilježenja sretnih i pozitivnih trenutaka, Marie se u svom radu fokusira na životne neuspjehe koje potom romantizira stvarajući tragikomično ozračje scena iz života. Vlastite misli transformira u figurativne interpretacije na papiru. Svjesno, nesvjesno i podsvjesno kada je isprepleteno, objedinjeno i materijalizirano u crtež često se manifestira kroz naizgled nelogične ilustracije ispunjene nadrealnim motivima i bizarnim prizorima. Upravo su autoričine subjektivne interpretacije vlastitih promišljanja polazište za istraživanje novih perspektiva i zanimljivih vizualnih rješenja. Važan segment kreativnog procesa svakako je iskrenost utkana u rad koja često izaziva emocije kod publike, jer suočavanje s istinom nije uvijek najugodnije iskustvo, naročito kod ljudi koji vole živjeti u iluzijama.

 

Sketchbook Station: Marie Sandahi

Sketchbook Station: Marie Sandahi 


Za razliku od mnogih umjetnika koji se u stvaralačkom procesu vode intuicijom i spontanim djelovanjem, Marie Sandahl prije početka izrade novog rada ima vrlo jasnu viziju onoga što želi izraziti. To je vidljivo i u preciznim, minuciozno i detaljistički izvedenim crtežima koje realizira koristeći grafitnu olovku i rapidograf, jer joj grafit omogućava bogato tonsko nijansiranje kojim gradi volumen, ali i preciznost u izvedbi mnoštva detalja i obrisnih linija.


Marie često skicira iste objekte uvijek iznova u cilju rafiniranja vlastitog izraza, ali i analize raznovrsnih učinaka koje će objekti imati jedan naspram drugog ovisno o kontekstu u kojem su smješteni.


U svom radu za Sketchbook Station mapu Marie Sandahl je željela razraditi motiv koji predstavlja esencijalnu svrhu umjetničkog projekta Sketchbook Station. Inspirirana mišlju i vizijom projekta o suradnji različitih umjetnika kojima je omogućen vlastiti prostor za definiranje i iskazivanje osobnih umjetničkih izraza, Marie je napravila rad s motivom zjenica koje lebde u zrakopraznom prostoru. Namjera joj je bila simboličkim crtežom izraziti čin i vrijednosti istraživanja različitih perspektiva i pogleda – kako u umjetnosti tako i u životu.

 

Sketchbook Station: Marie Sandahi

Danas vam postavljamo misaono pitanje inspirirano onim koje je Marie uputila drugim autorima sudionicima Sketchbook Station projekta: Pokušajte zamisliti svijet u kojem ne postoji umjetnost. Kako izgleda taj svijet?

Više o radu Marie Sandahl možete saznati na web stranicama:
www.mariesandahl.com
https://www.instagram.com/marie_sandahl/

I dok promišljate o svijetu bez umjetnosti, upoznajte umjetničke svjetove naših dosadašnjih sudionika:
Dajana Radoš
Martin Frljić
Ivana Rod
Tihana Karlović
Anna Rubinkiewicz
Nemanja Đurović
Iskra Petrova
Greta Mockutė
Anastassia Kortsinskaja

Flávia Rodrigues Piątkiewicz
Timothy Hofmann
Nikol Greplova


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :