Sketchbook Station: Upoznajte Gretu Mockutė

Datum objave:20.03.2017

Pročitano:4411 puta

By:Sonja Švec Španjol

U Litvi je umjetnička mapa Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma dospjela u ruke inspirativne slikarice i dizajnerice interijera koja umjetničko djelovanje vidi kao područje najveće slobode i mogućnosti bivanja iskrenom sa samom sobom i sa svijetom.

 

Greta Mockutė / Foto: Antanas Strimaitis

Greta Mockutė / Foto: Antanas Strimaitis


Greta Mockutė rođena je 1992. godine u gradu Biržai u Litvi. Nakon srednje umjetničke škole diplomirala je na Studiju dizajna u Vilniusu, a danas radi kao slobodna umjetnica i dizajnerica interijera. Kao posebno dostignuće ističe slike koje je napravila za cover albuma i knjigu litvanskog indie rock benda Colours of Bubbles.


Umjetničko stvaralaštvo Grete Mockutė počiva na propitivanju društvenih ideja, interpretiranju misli o čovječanstvu, ali i najdubljih i najmračnijih ljudskih emocija, kao i proučavanju veza između akcije i reakcije odnosno djelovanja i rezultata. Greta inspiraciju pronalazi u ljudima, osjećajima, novim prilikama i novim iskustvima, no vrlo često i u snovima i podsvjesnom, pa se među Gretinim radovima mogu pronaći i djela nastala kao direktne refleksije snova. Kreativni proces definiran je emocijama koje se javljaju prilikom stvaranja tako da pojedini radovi simbolički označavaju zatvaranje određenog poglavlja ili perioda života, dok drugi otvaraju posve nove mogućnosti promišljanja i djelovanja. Svaki rad inicira drugačiju emociju koju je nemoguće predvidjeti prije samog početka stvaranja. Vodene boje, uz povremeno korištenje grafitne olovke, prirodno su se nametnule kao idealna tehnika za dočaravanje nepredvidljivog i neočekivanog završnog izgleda interpretiranog motiva. U vodenim bojama Greta Mockutė je pronašla slobodu izričaja koja u potpunosti odgovara slobodi njezinog uma.

 

Greta Mockutė


U svojoj prepoznatljivoj tehnici Greta Mockutė realizirala je i rad za Sketchbook Station. Vođena snovima osmislila je djelo koje reflektira čovjeka kao velikog stvaratelja, ali ujedno i rušitelja svega stvorenog čime potvrđuje da smo svi mi dio beskonačnog cikličkog kruga života.

 

Greta Mockutė / Foto: Antanas Strimaitis

Greta Mockutė / Foto: Antanas Strimaitis


I dok je Greta Mockutė pronašla veličanstvenu ljepotu života u slobodi kreativnog stvaralaštva njezin rad postavlja pitanje promatraču: jesmo li svi mi kreatori ili razaratelji svijeta u kojem živimo?


Možda će vam u promišljanju o ovom dosta kompleksnom pitanju pomoći pomnije upoznavanje lika i djela Grete Mockutė:
http://cargocollective.com/gmockute/GRETA-MOCKUTE
https://www.behance.net/cocopaint
https://www.etsy.com/shop/OeuvreStories

 

Greta Mockutė
Koristimo priliku i podsjećamo vas na divne autore koje ste možda slučajno propustili, a s čijim se djelovanjem možete upoznati u tekstovima:
Dajana Radoš
Martin Frljić
Ivana Rod
Tihana Karlović
Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović 

Iskra Petrova


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :