Sketchbook Station: Upoznajte Dóru Pernyész

Datum objave:27.04.2017

Pročitano:3485 puta

By:Sonja Švec Španjol

Na svom proputovanju Europom umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma zaronila je u svijet dječje ilustracije u mađarskom gradu Szombathelyu.

 

Sketchbook station: Dóra Pernyész


Dóra Pernyész rođena je 1991. godine u Szombathelyu gdje je diplomirala grafički dizajn na Zapadnomađarskom sveučilištu, a danas radi kao freelancer. Od 2013. godine do danas izlagala je na mnogim bijenalnim izložbama grafičkog dizajna, te osvojila priznanja i nagrade uključujući i prvu nagradu na Nacionalnoj konferenciji studenata umjetnosti 2015. godine.


Dóra se odmalena voljela likovno izražavati, što su njezini roditelji bezuvjetno podržavali vodeći je na mnoge umjetničke tečajeve i radionice. Danas Dóra poseban afinitet gaji prema dječjoj ilustraciji s ciljem oplemenjivanja i obogaćivanja vizualnog svijeta najmlađih. U svom radu, uz brojne ilustratore dječjih knjiga, Dóra je posebno inspirirana Jánosom Kassom čiji rad poima kao dinamični i stimulativni vizualni okidač za kreativno promišljanje.

 

Sketchbook station: Dóra Pernyész


Svoj umjetnički svijet Dóra opisuje kao svijet prepun detalja, posebnih perspektiva i gledišta, te raznovrsnih interpretacija različitih situacija. Cilj njezinih radova je usporiti današnji tempo života i nagnati ljude da stanu i promisle nad njezinim ilustracijama i tekstom ili pjesmom koju slike vizualno nadopunjuju.

 

Dora


Crtežu prethodi razrada jasne ideje, a stvaralački proces započinje skicom koja pomaže umjetnici da pronađe najbolju kompoziciju i perspektivu za ilustraciju željene teme. U svom radu Dóra najčešće koristi akril i pastelne krede koje joj omogućavaju stvaranje bujnog imaginarnog svijeta prepunog zanimljivih detalja. Tijekom rada izmjenjuje se početni entuzijazam, znatiželja i strpljivost s umorom, gubitkom strpljenja i povremenom ljutnjom koja rezultira odlučnošću da je sljedeći dan idealno vrijeme za novi početak.
U svom radu za Sketchbook Station Dóra Pernyész htjela je ilustrirati svima dobro poznatu priču, te je odabrala knjigu engleskog književnika Charlesa Lutwidgea Dodgsona "Alisa u zemlji čudesa".

 

Sketchbook station: Dóra Pernyész

 

Dóra je kao dijete obožavala ovu maštovitu knjigu o doživljajima djevojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima, te je došla na ideju da cijelu priču sumira u jedan crtež. Često sanjamo nešto što smo doživjeli tijekom dana ili vidjeli prije spavanja, pa je Dóra Alisu smjestila na crno-bijeli tepih gdje se igra s kartama i sa svojim zecom, a prije nego je zaspala, Alisa je pročitala jednu zanimljivu priču. Poruku Dórinog rada možemo interpretirati kao: slika je samo san – polazište, a naša mašta nas može odvesti bilo kuda.

 

Sketchbook station: Dóra Pernyész


Pitamo vas jeste li zadržali dijete u sebi? Dopuštate li si sanjarenje u odraslom životu prepunom odgovornosti i obaveza. Ako je vaš odgovor potvrdan, gdje vas mašta najčešće odvede?

S radom Dóre Pernyész možete se opširnije upoznati na web stranici:
https://www.behance.net/dorapernyesz

Dok pripremamo idući tekst, upoznajte se s našim dosadašnjim sudionicima Sketchbook Station projekta:
Dajana Radoš
Martin Frljić
Ivana Rod
Tihana Karlović
Anna Rubinkiewicz
Nemanja Đurović
Iskra Petrova
Greta Mockutė
Anastassia Kortsinskaja
Flávia Rodrigues Piątkiewicz
Timothy Hofmann
Nikol Greplova
Marie Sandahl


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :