SERBIAN SOUL, BRE! - Izložba fotografija Ivana Grlića 24. mart - 5. april UK „Parobrod“

Datum objave:21.02.2011

Pročitano:3900 puta

By:Ivan Grlić

Pozivamo vas da obznanite drugima i svojim dolaskom obogatite otvaranja izložbe fotografija i promociju foto-monografije Ivana Grlića „Serbian soul, bre“ u četvrtak 24. marta u 19 i 30 u ustanovi kulture „Parobrod“ u Kapetan Mišinoj 6a.
 
Otvaranje će uz koktel Srpskih vina obeležiti muzičke improvizacije uživo pojedinih portreisanih muzičara među kojima su Fejat Sejdić, Vlada Maričić, Kornelije Kovač,Jovan Maljoković,Cune Gojković, Zvonko Bogran, braća Teofilović, Nenad Petrović, Dejan Petrović, Luis, Bora Đorđević, Boban Marković, Bora Dugić, Miša Blam, Ivan Tasovac, Duda Bezuha, Boki Milošević, Zoran Simjanović i drugi.
 
„Serbian soul, bre“ predstavlja ciklus od četrdeset osam fotografija portreta naših najznačajnijih muzičara različitih žanrova. Deo je projekta “Serbian bre“ započetog još 2001. godine i predstavlja autorski pokušaj da se Srbija prikaže iz drugog ugla, sa svim atributima kojima se diči: lepota, pamet, duhovnost... „Serbian, bre“ je zamišljen kao višeslojni, višegodišnji projekat čiji je cilj da kroz formu portreta prikaže “trenutak duhovnosti“ Srbije odnosno lica umetnika, da ih sačuva od zaborava i skrene pažnju na sve one koji bi trebalo da imaju svoje mesto u istoriji našeg naroda.


 
Svaki fotografisani muzički umetnik je zastupljen sa po dva portreta – jedan “komunicira“ pogledom, dok drugi predstavlja napor da se prika¸e karakter ličnosti u odnosu na muziku koju stvara. Najzanimljivija je autorova upornost da na fotografiji prikaže harizmu nastalu nakon dugogodišnjeg bavljenja muzikom i zadovoljstva koje proizilazi iz toga.
 
O Ivanu Grliću su rekli (iz monografije „Serbian Soul, bre“):
 
Branimir Lokner, muzički kritičar: „Kako naši umetnici, u ovom slučaju muzičari "izgledaju" u zabeleženom trenutku, bez očekivanog prisustva nota, može se na autentičan način "osetiti" u ovom nesvakidašnjem Grlićevom projektu... Ne oklevajte da se suočite sa njegovim strvaralaštvom, ovo je retka prilika da poznate ličnosti sagledate iz drugog ugla.“
 
Petar Janjatović, muzički novinar i rok kritičar: „Na njegovim fotografijama ima mnogo crnog i belog, a između te dve granice smestilo se mnogo muzike, kilometara, uspeha, padova, radosti i tuge...i nastao je „Serbian soul, bre“!“
 
Milan Živković: „Na pitanje šta je to duša odgovor je skoro uvek:“pa duša je duša, bre...“ Autor je naslovu mudro dodao ovo naše “bre” jer upravo je to fil rouge, tanka crvena nit kojom su sve fotografije povezane.“IVAN GRLIĆ rođen u Beogradu 9.10.1977.
 
Grafička škola u Beogradu 1992.-1995. god.
Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek Primenjena grafika 1999.-2002.god.
Profesionalno bavljenje fotografijom od 1998. godine.
Član ULUPUDS-a sekcije fotografije, Foto saveza Srbije od 2001,
Asocijacije profesionalnih fotografa od 2001.god., pokreta Art of Reality 2002.god.,
Osnivač studija i umetničke radionice “GRLIĆ”
Suosnivač i predsednik udruženja “Srpska Duša-Serbian Soul
 
Autorski ciklusi:                                                                             
 
Panta rei (2000.god.)                                                                                   
Flesh for Fantasy (2002.god.)                                                                        
Fresh & Cruel (2003.god.)                                                                        
No Name (2003.god.)
Serbian,BRE! (2005., 2006.god.)
Flesh for fantasy phase 2 (2007.god.)

Autorski ciklusi u realizaciji:
Fingertips
Serbian soul, BRE!
Intro-Extra, um eni   je
 
Samotalne izložbe:
 
       2000.   “Panta Rhei” - klub “Underground”, Beograd
       2001.   “Look in my eyes” - kafe “Roma”, Beograd
       2002.   “Flesh for fantasy” - klub “Sova” Beograd
       2002.   “Flesh for fantasy” - Brunsweek resort, Bečići
       2003.   “Fresh & Cruel” - cafe “Journal”, Beograd
       2003.   “No name”- Bitef art café, Beograd
       2005.   Serbian, BRE! Café gallery Štamparija, Beograd
       2005.   Serbian, BRE! Club Cab, Paris
       2006.   Serbian, BRE! Club B, Brisel
       2006.   Serbian, BRE! Bitef teatar, Beograd
       2007.   Flesh for fantasy phase II, galerija Super Space, Beograd
 
Profesionalne reference:
 
Dosadašnje iskustvo profesionalnog fotografa obuhvata rad u skoro svim domenima primenjene i umetničke fotografije: reklamna, still life, modna, namenska, portretna, pozorišna, erotska, pejzažna...Fotograf Bitef teatra i manifestacije 2002.-2004, honorarna saradnja sa Elektro Privredom Srbije 2006.-2008.na projektima EPS i Deca i Energija = Život, kao i autorski projekat sa ovom kompanijom na istoimenu temu, AKUD Lola 2007., KUD Kolo 2010., saradnja sa humanitarnim organizacijama Grčke pravoslavne crkve IISA 2001.-2003., USAID 2004.-2005. Evropska humanitarna organizacija ECHO 2002.-2005.god. Učešće u međunarodnom projektu „Decade of Roma Inclusion 2005.–2015.” sa više radova u saradnji sa “Open Society Roma Initiatives”. RTS na projetku Beovizije kao
zvanični fotograf učesnika, takmičenja 2007. i press materijala, učešće u Art kalendaru kompanije Publikum “Život”.
Saradnja sa marketinškim agencijama: Communis, Watchout, Red Point, RUN Smc, New moment, Life Advertising, Mc Cann Ericson, CAN Advertising, Yellow Production, A01, Umetnička grupa FIA,
dizajn studio INSIGHT-realizacija više kataloga brenda Experiment firme Universe Co.
Saradnja sa modnim agencijama na različitim projektima Elite Model Look1999-2002., FOX, Select, K-models, kao i saradnja na projektima Fashion Selectiona 2002.-2004. I Fashion week-a.
Moji radovi su objavljivani u skoro svim časopisima ( Playboy, Blic, Vreme, Status, Standard, MTS Klub, Evropa, Press... ).
Autorski ciklus fotografija In movment – 2008.god. koji je kao projekat realizovan, tj.objavljen kao kalendar za kompanju Radijus Vektor za 2009.god. Saradnja sa produkcijom BS group na seriji i filmovima
 Crni Gruja ( 2002.-2008.) i filmu Aporia 2006.Saradnja sa marketing agencijom Leo Burnett na osmišljavanju i izradi profesionalne prezentacije fitness trenera Đordja Kolundžije 2004.-2009.
Saradnja sa sledećim kompanijama: Comtrade Group, Delta Holding, IPS, Nicola‘s, Zepter Internacional, Verano Motors, Publikum, DPC,13.jul Plantaže, Radijus Vektor, Grand kafa, Tehnikom, Blumen Group, Biomelem, Vinarija Čoka, Messer-Tehnogas, Tref sport, Diners internacional.
Saradnja na vizuelnom indentitetu, omotima za albume i promo fotografijama za više muzičkih grupa i pevača ( Željko Samardzić, Madam Piano, Zmajevi, Multietnička atrakcija, Kiki Lesandrić, Đorđe David, Beogradska kulturna mreža 2010.Intermeco Quartet, Arhai, Polyester Shock, Dejan Petrović Big Band, Louis, Šaban Bajramović, Galija, Blek Pantersi, Neverne bebe…)...

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :