Sepultura - Thrash metal band moćne kompozicije

Datum objave:26.01.2009

Pročitano:4932 puta

By:Dragan Novičić

Osnovani u proleće 1984. godine Sepultura svetsku slavu stiče 1989. godine sa svojim trećim izdanjem „Beneath the Remains“. Nakon toga izdaju klasike poput albuma „Arise“ (1991) i „Chaos A.D.“ (1993). Nakon albuma „Roots“ (1996.) prekidaju saradnju sa pevačem Max Cavalerom.

Tri preostala člana benda, Igor Cavalera, Paolo Pinto i Andreas Kisser, imenovali su Derrick Greena, kao njegovog naslednika. 1998. godine bend je izdao „Against“, s Greenom kao glavnim vokalom, i bivšim basistom Metallice Jason Newsteadom. Društvene obaveze banda već su se ustalile u to vreme, i Sepultura je organizovala festival u Sao Paulu 1998. godine u cilju podrške Indijancima na severoistoku zemlje. Publika je imala izbor da plati redovnu cenu ulaznice ili donese kilogram namirnica za brazilske urođenike. Takvo nacionalno angažovanje izrazili su i u naslovu albuma „Nation“ iz 2001. godine.Po prvi put nakon „Beneath the Remains“, Sepultura je snimila album u svojoj rodnoj zemlji, Brazilu, pozivajući goste poput Jello Biafra (ex-Dead Kennedys), Jamey Jasta (Hatebreed) i DUB / reggae legendu dr. Izrael, između ostalih, u studio, i moleći finske metal čeliste, Apocalypticu, da naprave svoju verziju pesme 'Valtio'.

Bend je takođe pokazao da su skloni ‚širenju horizonta‘, što se muzike tiče. "Osnovna ideja je bila da se pesme izvođača koje na prvi pogled nemaju veze s našom muzikom izvedu u tipičnom Sepultura stilu. Tako smo došli do umetnika poput U2, Massive Attack ili Jane's Adiction", objašnjava Kisser na temu „Revolusongs“, EP koji se sastoji od sedam obrada koje su 2002. godine ostavile utiske na ceo svet.
"‘Revolusongs‘ je duhovno oslobođenje za nas", komentarisao je Kisser odmah nakon objavljivanja. "Svaki od naših albuma je reakcija na prethodan, jedno ili nekoliko izdanja. Bilo je odlično iskustvo raditi s drugim muzičarima na albumima „Roots“, „Against“ i „Nation“, ali smo hteli pojednostavniti stvari na „Roorbacku“, da budu više surove, a manje čiste svirke." 

Sepulturin ekstreman stil se odlično čuje na live snimcima snimljenim u Sao Paulu 2005. godine, snimak koji je poslužio kao izdanje „Live in Sao Paulo“. U sledećem izdanju, „Dante XXI“ (2006), i njihovom novom albumu „A-Lex“, Sepultura se sve više posvećuje književnim temama, koje su na fascinantan način ukomponovali u metal muziku.

Sepultura je vrhunski primer inteligentnog thrash metal banda čije moćne kompozicije i dalje realizuju uzbudljive i dovitljive teme. 1996. godine band posvećuje svoj album „Roots“ sudbini Xavante indijanaca koji su živeli na granici Brazila i Bolivije; u proleće 2006. godine na albumu „Dante XXI“ u muziku su utkali opus italijanskog pesnika i filozofa Dantea!

A sada, ovaj koncept dosegao je novi vrhunac: na svom najnovijem izdanju, „A-Lex“, gitarist Andreas Kisser i trojica njegovih kolega, Derrick Green (vokal), Paulo Jr. (bas) i novi dodatak Jean Dollabella (bubnjevi), posvetili su se Anthony Burgessovoj knjizi „Paklena pomorandža“, i stvorili odličan thrash metal opus o ovoj vremešnoj i uzbudljivoj temi. Album svakako ima ono što je potrebno da uzdrma temelje metal scene.

"Mnogo ljudi zna Stanley Kubrickov klasik, ‘Paklena pomorandža’, ali samo neki znaju da poslednje poglavlje knjige nedostaje u filmu. I to je ono što je po mom mišljenju izuzetno važno za poruku koju je Anthony Burgess hteo da poruči: to je vlastita slobodna volja, vlastiti slobodan izbor, u kom okruženju će te se kretati. Nakon boravka u bolnici, Alex, glavni lik, vraća se u društvo, sastaje se sa starim prijateljima, pronađe ženu i osvnia porodicu. On svojevoljno pravi izbor, bez obzira šta je vlada imala u vidu za njega. Zanimljiv aspekt koji Sepultura ističe svojim tipičnim hard-as-nails metal pesmama na “A-Lexu” (naziv albuma ima dvostruko značenje: na ruskom," A-Lex "znaci nešto kao "nezakonit").

Album je podeljen u četiri poglavlja, prve tri pokrivaju poznate radnje iz filma, dok četvrto poglavlje odražava konačni deo priče iz knjige. "Svako poglavlje od 'Alex I' do 'Alex IV', počinje s kratkim uvodom koji omogućuje slušaocu da prati priču", objašnjava Kisser.Uz Sepulturine poznate sirove metal melodije, koje su sveprisutne na jednosatnom snimku, autentično je preveden Alexov afinitet za Ludwig van Beethovena: uz pomoć klasičnih simfonijskih muzičara iz Sao Paula, pesma „Ludwig van“ preuzima Beethovenovu 9. simfoniju i pruža joj heavy metal kontekst.

Materijal je produciran od strane Sepulture i Stanley Soaresa u Trama Studios u Sao Paulu, a mastering je uradio George Marino u New Yorku u Sterling Sound studiju. „A-Lex“ je prvi album Sepulture s novim bubnjarom Jeanom Dolabella, koji se pridružio bendu tokom „Dante XXI“ turneje. "Poznajemo Jeana više od tri godine, on je iz našeg rodnog grada Belo Horizonte i pridružio nam se kad je Roy Mayorga otišao u ‚Stone Sour. On je deset godina mlađi od ostalih članova banda i uneo je novi pristup u bend.
Jean ima zadivljujuću količinu energije i motivacije. Vrlo smo srećni što je sa nama, i ponosni smo na pozitivan uticaj koji je imao na novom materijal".

Sa Dolabellom kao Sepulturinom pokretačkom snagom i izvanrednim gitarom Andreas Kissera, „A-Lex“ dokazuje da je dinamičan i izrazito ‚ zarazan‘ metal opus koji je napisan za samo tri meseca i stvoren više-manje na temelju produženih studijskih svirki, što slušatelju pruža osećaj spontanosti i živosti u svakom tonu.


Web sites:
www.sepultura.uol.com.br

http://www.myspace.com/sepultura
http://www.last.fm/music/Sepultura
http://www.youtube.com/sepulturacombr
http://flickr.com/photos/sepulturacombr
http://twitter.com/sepulturacombr

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :