Senke zvuka: Izložba rok fotografija Nemanje Đorđevića

Datum objave:27.05.2015

Pročitano:5061 puta

Datum održavanja: 31.05.2015 - 14.06.2015

Lokacija: Bife Ventil, Beograd

Nemanja Đorđević, vrli beogradski rok fotograf, predstaviće publici novi ciklus fotografija pod nazivom “Senke zvuka”. Ovom postavkom će pokušati da nam otkrije svoje istraživanje u okviru rok fotografije, koja već punu deceniju zaokuplja njegovu pažnju.

 

Senke zvuka: Izložba rock fotografija | Nemanja Đorđević | Bife Ventil | Beograd | 2015


Nemanjine fotografije oduvek su odlikovale preciznost i tehnička besprekornost. Nadogradnjom tih kvaliteta i pažljivim izborom prizora uspeo je da izgradi svoj prepoznatljiv stil. Naslov izložbe „Senke zvuka“, privlačan po igri reči, tako karakterističnoj za sve njegove ostale izložbe („Buka u boji“, „Raskorak“, „Pesme ispod pokrivača“...) nagoveštava u čemu je enigma. Zajedničko svim radovima je to što prostor i udaljenost prestaju da budu bitni. Identitet uslikanih izvođača ostaje nepoznat. Gubljenjem identiteta, autor težište bitnosti prenosi sa spoljašnjeg prizora na unutrašnji, sa spektakla na preobražaj. Zaustavljajući vreme u datom momentu hvata prizor umetnika u trenutku transformacije, u trenutku proboja na drugu stranu. Prostor je još uvek tu, ali je izgubio svoju moć. Prizori obojene magle i svetlosti koja se prepliće sa tamom pojačavaju utisak mističnog trenutka. Pred ovim fotografijama stičemo utisak beskonačnog trajanja, kao da se jednoj tački sakupljaju svi elementi stvarnosti I stvaraju jednu harmoniju i jedinstvo. Nemanjino majstorstvo leži u jednostavnosti i težnji ka tehničkom perfekcionizmu. Utisak koji dobijamo rezultat je jedinstvenog viđenja i znanja.


Uhvaćeni u trenutku, meditativnom, kao da nam poručuje da oslušnemo tišinu i uživamo u trenutku. Gledajući Nemanjine fotografije čućemo muziku.

 

Jelena Soldo
Istoričar umetnosti


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :