SENKA: Kad techno inspiriše umetnost

Datum objave:29.06.2016

Pročitano:9828 puta

By:Marija Joksimović

SENKA je umetnica iz Beograda koja ima talenat da zvuke elektronske muzike pretvara u nešto vidljivo. Ona suštinu pesme, odnosno trake pretvara u ilustraciju koja grabi pažnju i golica maštu možda čak i pre nego što bit i gruv dospeju do uha.

 

Senkina Ilustracija za Phill & Dansmore -Driver

 

Iza pseudonima SENKA, stoji talentovana studentkinja i umetnica Senka Radović, a našem oku nisu promakle ilustracije koje radi za izdanja domaće tech-house i techno etikete ROMP, pa smo sa njom razgovarali upravo na temu saradnje sa domaćim di-džejevima i producentima, techno muzici kao inspiraciji i umetnosti generalno.


- Na ideju za ovaj vid umetnosti došla sam dok sam gledala Drumcodov label art. Oni su pored muzike kao umetnosti počeli da uvode još nešto što je vidljivo i opipljivo, a muzika je opipljiva, ako je baš voliš i ako si sinestetičan. To je pokrenulo moju ideju i usmerilo moje stvaralaštvo u tom pravcu gde te muzika podstiče da u mašti sežeš još dalje od svog maštanja – kaže Senka.

 

SENKA

Eksplozija boja u njenim radovima, nadrealne scene i neretko veliki broj detalja od kojih svaki priča priču za sebe, uvući će vas još dublje u muziku.

- Dok stvaram, čujem prvo naziv trake i principom asocijacija stvorim neku grubu skicu u glavi, a onda pustim traku koja uobliči novonastalu ideju – objašnjava nam Senka svoj kreativni proces.


A zašto baš techno…?

- Techno je taj koji traje, koji je trenutak, gde se ne čeka momenat da se zaigra, on je process koji traje i ispunjava svakog momenta. Radila bih možda za indie bendove, to je nešto potpuno drugačije, dugo sam i u toj muzici, a oni stvaraju nešto što i sami ne kapiraju – kaže Senka. 

 

Senkina ilustracia za Wild Strawberries EP
 


Label artwork nije jedina stvar kojom se bavi. Ona obožava da crta i crta od malena. Učestvovala je na izložbama, konkursima i likovnim kolonijama koje su je, kako kaže, u različitim periodima usmeravale u najrazličtijim pravcima.

- U jednom momentu mi je najveće interesovanje bio čak I modni dizajn, u drugom kaligrafija, što opet pokreće temu koliko je pojam umetnosti, ili u mom slučaju – pojam crtanja, bogat. Industrijskim dizajnom sam počela da se bavim relativno skoro, možda u poslednjih godinu dana, i do toga je sasvim slučajno s obzirom na to da sam od malena odbijala saradnju sa računarom kada je crtanje u pitanju (haha). Ovakav vid umetnosti pruža neverovatan broj mogućnosti i bukvalno nema nikakvih granica. Takođe, obožavam da dizajniram stikere, jer u mali crtež možeš da uneseš sve i svašta i da ostaviš lični pečat bilo gde. Umetnost kao globalni pojam me je oduvek privlačio, bilo da je u pitanju cranje, muzika, film ili pozorište – kaže ova umetnica. 

 

SENKA

 

Senke su mistične, intrigantne, ponekad i strašne pa nas je zanimalo da li se iza njenog umetničkog imena krije neka posebna simbolika: “Po senci se zna koliko ima sati, senka te prati svuda, ona ide ispred tebe, stvara oblike i plaši ljude, šalim se. U mom slučaju ima veze samo sa pravim imenom."

 

A kao i svi kreativci, inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje...

 

- Proces inspiracije je internalistički i eksternalistički. Moje viđenje sveta, način na koji ja vidim kako stvari funkcionišu, lajt motivi koje srećem u svakodnevnom životu, ljudi, muzika, film, sinteza svih tih elemenata koji stojeći individualno nemaju neki poseban smisao, a integrisani u celinu za nečije oko mogu biti sklad, a za nekoga, pak, totalna distopija boja i oblika. Inspiracija je tamna industrijala i krah rutine  - kaže Senka.

 

Takođe je bila deo devetodnevnog stvaranja na umetničkoj manifestaciji Dev9t u Staroj Ciglani.

 

- Koncept stvaranja na ovoj manifestaciji je bio nešto potpuno novo za mene, radili su se graffiti koje ja nikada ranije nisam radila. Nisam se baš pronašla u tome, ali je čitavo okruženje gde se događaj odvijao i način rada bio jedno jako lepo iskustvo - kaže ona. 

 

Još Senkinih radova možete pronaći na njenoj Facebook stranici, a još bolje možete posetiti njenu samostalnu izložbu koja će početkom jula biti otvorena u galeriji Štab. Izložba je organizovana u saradnji sa studentskim brendom "Slavimo umetnost", koji kao primarni cilj ističe povezivanje "umetničkih duša" kroz seriju žurku i kulturnih događaja.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :