Selfie muzej u Beogradu

Datum objave:20.01.2020

Pročitano:1683 puta

By:Ivana Vraneš

Lokacija: Beograd

Ako ste mislili da su muzeji samo tradicionalne institucije, a da se selfie može naći samo u virtuelnom svetu niste bili baš u pravu. U poslednjih nekoliko godina širom sveta se otvaraju selfie muzeji – muzeji koji su posvećeni modernim verzijama autoportreta i publici društvenih mreža. Upravo jedan takav se otvorio nedavno i u Beogradu po ugledu na ostalih dvadesetak muzeja ovog tipa koji se nalaze u Njujorku, Los Anđelesu, Beču... Prvi selfie muzej se otvorio na Filipinima 2014. godine. Postavka je bila posvećena posebnoj vrsti selfija - interaktivnim autoportretima, odnosno fotografijama na kojima autor i sam čini deo nekog poznatog umetničkog dela. Međutim, ovaj koncept je postao popularan tek kad je 2018. godine otvoren u Njujorku.

 


Što se tiče istorije selfije ona datira još od 1839. godine kada je fotograf Robert Kornelijus fotoaparatom načinio autoportret. On je morao da namesti fotoapart, otvori blendu, otrči, sedne naspram aparata i nepomično čeka čak 5 minuta kako bi se uslikao. Kada je reč o čuvenom selfiju u ogledalu njega je prvi put napravila Anastasija Romanova, najmlađa ćerka ruskog cara Nikolaja 1913. godine. Jedan od prvih pevača koji je napravio selfie je Frenk Sinatra 1938. godine kada još nije bio svetski poznat. Pronalazak polaroida 1950. godine, i pronalazak tajmera ubrzali su kretanje stvari prema današnjem selfiju. Još nešto što vezujemo za selfije je štap za držanje kamere koji je izmislio Japanac Hiroši Ueda, kada mu je dete koje je zamolio da ga fotografiše u Luvru otelo fotoaparat.


Selfie muzej u Beogradu se prostire na 350 kvadratnih metara, a instalacije je osmislila i kreirala slikarka Jelena Obrenović Damnjanović. Ovde postoji preko dvadeset atrakcija posebno osmišljenih za fotografisanje selfija, a takođe su obezbeđeni i interesantni rekviziti koje možete koristiti tokom boravka u muzeju. Možete napraviti selfie u mračnoj zatvorskoj ćeliji sa rešetkama, na dnu mora poput sirene, u oblacima, ili u jednoj od nekoliko soba iluzija. Posebnu pažnju privlači bela kada sa zlatnim lopticama koju su proslavile mnoge poznate ličnosti. Iako je muzej oslikan po ugledu na strane muzeje ovog tipa, neke instalacije su jednistevne i originalne te se nalaze samo u beogradskom muzeju. Muzej će biti otvoren do 24. februara 2020. godine kada će se seliti po drugim gradovima države i regiona.

 


Interakcija je ključan deo postavke ovog muzeja. S obzirom da se publika menja u skladu sa razvojem novih medija i tehnologije i ne želi da bude nemi posmatrač, već deo umetnosti, ovaj muzej se menja zajedno sa svojom publikom i omogućava joj direktan pristup umetnosti.


Pored toga što ćete se u Selfie muzeju zabaviti, nasmejati i nešto naučiti, napravićete zanimljive fotografije i iskusiti kako je biti deo postavke savremenog, interaktivnog muzeja koji budi i razvija kreativnost i maštovistost.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :