SCENA vol 1: Prva u nizu grupnih izložbi koje će promovisati uličnu umetnost!

Datum objave:21.12.2015

Pročitano:6806 puta

Datum održavanja: 22.12.2015 - 22.01.2016

By:Dragana Barjaktarević

Lokacija: Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“

SCENA su umetnici bez kojih bi nam grad bio mnogo manje zanimljiv, mnogo više siv. „SCENA“ je i prva u nizu grupnih izložbi u prostorijama Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, koje će u narednom periodu promovisati uličnu umetnost. Iza ovog velikog poduhvata stoji kolektiv „Street Smart“ koji više od godinu dana kroz razne projekte šminka Beograd.

 

SCENA vol 1: Prva u nizu grupnih izložbi koje će promovisati uličnu umetnost! | Beograd 2015

Prvu postavku SCENE čine umetnici koji su trenutno aktivni na ulici: Artez, Brada, Hope, Junk, Linnch, Nikola Mihajlović, Piros, Resto, Weedzor i Wuper. Verovatno već ponešto o njima i znate. Ali nije loše podsetiti se. Posebno kad postoji ovako lep povod.

 

SCENA vol 1! | Artez

Artez je jedan od naših najaktivnijih crtača. Čini se, ne prođe ni dan da nešto ne nacrta. Pa se zato i njegov stil stalno razvija. „Najvažnije je pomerati sopstvene granice iznova i iznova“, kaže on. U poslednje vreme možete ga prepoznati po nežnim i snenim ženskim portretima obavijenim izmišljenom florom.

 

SCENA vol 1! | Brada

Bradu ćete prepoznati uglavnom po stilizovanim kosturskim glavama ili isekženim karakterima koje smešta na estetski najružnije površine, kao što su recimo kontejneri. Svoj stil opisuje kao sredinu između vektorskih ilustracija i grafita, a kaže da iako nije školavan za to, crta zato što voli i zato što ga spunjava druženje sa prijateljima koji se isto time bave.

 

SCENA vol 1! | Hope

Hope crta već petnaest godina i bez preterivanja se može reći da je prava grafiti zvezda kod nas. Radi od svega pomalo – vozovi, legala, ilegala, platna…„Sve uporedo, jer me smara da radim samo jedno“, objašanjava on. Isto tako, kako ne bi upao u jednoličnost, i njegova slova variraju u dimenziji, formi, boji... Ali ne i u prepozantljivosti.

 

SCENA vol 1! | Junk

Junk je umetnik čiji će vame urbane basne sigurno izmamiti osmeh. Na zidovima ćete ga prepoznati pre svega po vedrim bojama, lepoj i čistoj liniji i cartoonish karakterima promenljivog raspoloženja. Takođe, možete primetiti da svoje karaktere voli da smešta u ambijent u kom ih crta. Pored veze sa ambijentom, crteže uklapa i u vremenski period kad ih stvara.
 

SCENA vol 1! | Linnch

 

Linnch je ilustrator, dizajner, animator, ali ono po čemu se izdvaja jeste to da je svaki njegov rad jedna vizuelna priča. Uglavnom aktuelna, društveno angažovana, provokativna, te podstiče na razmišljanje na konto slepog prihvatanja.
 

SCENA vol 1! | Nikola

 

Nikola počinje ozbiljnije da se bavi uličnom umetnošću tokom studija arhitekture. I to je jasno kad se pogledaju njegovi radovi. Tako ćete ga prepoznati po čistim površinama u boji, geometrijskim figurama, ortogonalnim oblicma...
 

SCENA vol 1! | Piros

 

Ako na zidu ugledate sat sa pokvarenim kazaljkama, šibicu ili nešto nalik na ptičicu i pčelu u isto vreme, onda ste naišli na Pirosov rad. Takođe ga možete prepoznati po finoj, kaligrafskoj i razigranoj liniji u potpisu.
 

SCENA vol 1! | Resto

 

Resto je ilustrator i narator, jer na zidu pripoveda bajke. Najčešće o Džekiju, koji je promišljen zbir baš svega što se zbiva oko nas. „Pratim socijalna zbivanja u zemlji i šire i na konto toga gradim priču kroz svoje junake“, objašnjava umetnik.
 

SCENA vol 1! | Weedzor

 

Weedzora ćete bez greške prepoznati po karakterima koji podsećaju na afričke plemenske maske. Ne zna ima li taj stil neko posebno ime. Poredi ga sa apstraktnim ekspresionizmom i pop artom, zato što je mešavina grafike i slikarstva.
 

SCENA vol 1! | Wuper

 

Ako naiđete dobro zamršena i zapetljana slova koja ne mogu lako da se rastumače, verovatno je reč o Wuperovom potpisu. Iako veoma mlad, Wuper je jedan od najveštijih majstora wild style-a u našim krajevima.

Pored ove desetorice umetnika, priliku da izlažu dobili su i neki mlađi crtači. O kome je reč saznaćete ako dođete na otvarenje izložbe, koje je zakazano za utorak 22. decembar u 19 časova u multimedijalnoj sali UK Vuk. Nakon otvaranja, od 22 časa, druženje će se nastaviti u Tačka Baru, gde će muziku puštati jedan od najpoznatijih momaka sa beogradskog asfalta – Cash!


A ako slučajno ne stignete da dođete, izložba je otvorena do 22. januara.

Više informacija, kao i blagovremene dopune programa, možete naći ovde:
www.facebook.com/events/1668366596755109/


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :