Sava Rakočević - Slike i crteži

Datum objave:22.06.2009

Pročitano:7551 puta

By:Slavica Hinić

Otvaranje izložbe Save Rakočevića
“Slike i crteži”
30. jun 2009, 17h
Galerija SANU, Knez Mihajlova 35
 
U organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, 30. juna u 17h otvara se izložba slikara Save Rakocevića “Slike i crteži” (43 ulja na platnu, veliki format).
Izložbu otvaraju ministar za kulturu Nebojsa Bradić, akademik Dr. Ljubisa Rakic i akademik Svetomir Arsic-Basara. Izložba traje dve nedelje.
 
 
 Kritike o Savi Rakočeviću:
    
 Pariz, 1976.
„ Dela Save Rakočevića su izraz novog shvatanja imaginacije i talenta, i ovaj talenat mora naći mesto u svakom muzeju sveta.“
Rober Jan
predsednik Salona nezavisnih
Čikago, 28. jun 1970.
“Rakočevićeve slike su pažljivo kontrolisane apstrakcije, pokazujući toliko slučajnog ili spontanog rada četkice koliko neko može da nađe u delu majstora Renesanse. Bogate i raznolike strukture i mešavina organskih i arhitek ualnih motiva dominiraju ovim snažnim kompozicijama. ... Osvežavajuće, s obzirom na njegov moderni idiom, Rakočević naziva svoje delo konzervativnim, i ukoliko to znači pažljiv proučena i senzibilno naslikana platna onda je u pravu.”
Herold Hejdon
likovni kritičar, Čikaški San-tajms
Beograd, 1993.
„ Slikarstvo Save Rakočevića ima svetski značaj jer je slikar uspeo da spoji ujedno arhetipsku imaginaciju, metaf iziku moderne apstrakcije i nepomućeni mir vizantijske ikonografije. Iz te sinteze nastala su platna čija dinamika i osobenost kolora omamljuju gledaoca svojim likovnim formulama koje svedoče da savremena umetnost, kao ni jedan drugi oblik ljudskog stvaralaštva, ume ne samo da shvati umetnost kao neprekidni kreativni kontinuitet, u kome se počeci poklapaju sa najskoriji izdancima, nego se u počeo ima nalazi materijal za najsavremeniji izraz.
Boje Rakočevićevih platna imaju čudesnu moć dualiteta: one su snažne i istovremeno nežne; one razdiru materijalni komoditet i sintetizuju razbijeno, njih je mogao da stvori samo onaj slikar u čijim moždanim vijugama žive engrami praiskustva koje iza materijalne tvari Boje nas=D 0ućuju metafizičku suštinu Materije. “
Oto Bihalji Merin, književnik i istoričar umetnosti
  
 
BIOGRAFIJA SAVE RAKOČEVIĆA
 
Sava Rakočević je rođen 1933. godine u Peći. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1960. godine kao najbolji student u klasi Vinka Grdana.
 


 Prvu nagradu za likovnu umetnost osvojio je na konkursu Beogradskog univerziteta 1958. godin. Kao najbolji student 1959. godine dobitnik je nagrade Akademije primenjenih umetnosti.
 
Posle završenih studija radio je kao slobodan umetnik i honorarni ilustrator lista „Politika“. 1966. godine napušta zemlju i nastavlja svoj život u Čikagu, SAD.
 
Rakočeviću, 1970. godine, prvu samostalnu izložbu u SAD organizuje osnivač i predsednik muzeja savremene umetnosti Čikaga, Džozef R. Šapiro.
 
1975. godine Sava Rakočević je izabran da bude među slikarima koji predstavljaju američko slikarstvo u Kongresnoj palati u Parizu povodom proslave 200-godišnjice američke državnosti.
 
Od 1973. godine Rakočević osam puta izlaže u glavnom umetničkom muzeju Čikaga „Art Institute“ na grupnim izložbama i dva puta na Salonu nezavisnih u Parizu.
Narodni muzej u Beogradu, 1992, organizuje retrospektivnu izložbu dela Save Rakočevića.
Rakočević je dobitnik Vukove nagrade za poseban doprinos nacionalnoj kulturi, 2007. godine

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :