Sanja Dimoski: “Leone Glembaj - moja prošlost” dramski tekst inspirisan delom “Gospoda Glembajevi” - Miroslav Krleža

Datum objave:20.12.2019

Pročitano:2308 puta

Lokacija: Beograd

Dramski tekst Sanje Dimoski, “Leone Glembaj – moja prošlost”, inspirisan je glavnim likom najpoznatije drame Miroslava Krleže “Gospoda Glembajevi”.

 


Radnja ovog teksta smeštena je u Beč, “laboratoriju svetske destrukcije“, u leto 1912. godine. U to vreme, u Beču su živeli i radili mnogi od najvećih mislilaca i umetnika onog doba, a neki od njih su i likovi ovog dela. U njemu srećemo Egona Šilea, najpoznatijeg slikara ekspresionizma i lucidnog mladog čoveka, kao i njegovu partnerku Vali. Tu su i filozof Vitgenštajn, u to vreme još student, i Sabina Špilrajn, jedna od prvih žena psihoanalitičarki kojoj znanje o ljudskoj destrukciji ipak nije pomoglo da se spase holokausta.

 

Svi oni ulaze u izmišljene interakcije sa Leoneom, a paralele između izmišljenog i stvarnih likova postaju deo ovog novog teksta. Mnogo psihoanalize i stavova o njoj sreće se na stranicama ove knjige. Sabina Špilrajn podstiče Leona da započne sa tretmanom psihoanalizom kako bi izbegao svoj lični i krah svoje porodice koji će se odviti nešto kasnije, u Krležinoj drami. Ali Leone sumnja i muči se pitanjima o nasleđu i teretu sopstvene “glembajevštine”. Zakočen u svom Edipovom kompleksu, on se ispoveda, opisuje doživljaje majke i oca, svoje detinjstvo i odnose sa roditeljima, kao i majčino samoubistvo i ulazak Barunice Kasteli u njegov život. Tada postaje jasno zašto je jedino moguće razrešenje priče o gospodi Glembajevima bilo ono koje je Krleža doneo u svojoj drami.


Sanja Dimoski je psiholog, psihoanalitičar. Objavljena joj je knjiga „Čudesno u nama – od bajke do psihoterapije” (Treći trg, 2016) u kojoj prikazuje paralele između klijenata u psihoterapiji i glavnih junaka njihovih omiljenih bajki. Posvećena je traganju za tačkama susretanja psihologije/ psihoanalize i dramske umetnosti. Autor je inkluzivnih psihološko-dramskih projekata.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :