Samostalna izlozba Tatjane Strugar "O vulgarnosti"

Datum objave:06.05.2018

Pročitano:741 puta

Datum održavanja: 07.05.2018 - 25.05.2018

Lokacija: Galerija REMONT, Beograd

U ponedeljak, 7. maja u 19h otvaranje samostalne izložbe Tatjane Strugar O VULGARNOM

Izlozba O vulgarnom bavi se emocijama, strahom, željom, moći i nemoći, ženi kao drugom polu, tabuima.
Izložba je osmišljena da uputi na odnose kako u umetnosti tako i u životu pojedinca, umetnika prema društvenim očekivanjma, zahtevima, vrednostima, tj uklapanja u opšte prihvaćene norme društva.

 Tatjana Strugar 
Magistrirala kasnih 90tih na FLU Beograd.


Od 2004 godine otpočela seriju radova koji se bave odnosom umetnosti, društva i galerijskog sistema u Beogradu.
Prvi rad iz pomenute serije , POZICIJE 2004, Dom Omladine, je video instalacija na kojoj su prikazani mahom ratni vojni invalidi tokom procesa rehabilitacije u bazenu. Rad se bavio odnosom tada sveprisutne i nedovoljno artikulisane politike ljudskih prava i hendikepima. Ulaskom u galerijski prostor, sama galerija Doma Omladine je bila nedostupna onima koji su prikazani na videoinstalaciji, te je kao konstitutivni deo rada, na samom ulazu galerije instalirana rampa za invalide, tada prva u beogradskim galerijama.


2008 godine, godinu dana nakon učlanjenja u ULUS i dobijanja statusa slobodnog umetnika, susreće se sa pravnim normama održavanja istog, tek stečenog statusa. S obzirom da se radovi umetnice nisu uklapali u koncept zakona četvorogodisnjeg izlaganja a iz potrebe za socijalnim i penzionim osiguranjem, umetnica je izložila praznu galeriju i jednodnevnim performansom “ZA STATUS” naglasila rampu koju je postavila 2004 godine. Rampa je predstavljala loop između umetnosti izlaganja i birokratskih pravila tj onih koje društvo prepoznaje, priznaje im identitet umetnika ali u isto vreme njihovu umetnost stavlja u zavistan odnos sa državom, zakonima, socijalnim sistemom.


2013, u Ustanovi kulture Palilula realizuje performans - intervenciju na podu galerije. Naime, na podu izlagačkog prostora čitavim njenim obodom stajala je bordura od terakota keramičkih pločica širine jedan metar. Umetnica je izvela sedmodevni performans PRIVOĐENJE NAMENI, tako što je keramičku borduru prefarbala u boju ostatka poda. S obzirom da u Beogradu gotovo da nema WiteCube-a, ova intervencija je imala nameru da jedan prostor iz koga su umetnici bežali ili izlagali samo u krajnjoj nuždi privede nameni izlagačkog prostora.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :