Samostalna izložba Marka Brogana

Datum objave:21.08.2020

Pročitano:305 puta

Datum održavanja: 24.08.2020 - 11.09.2020

Lokacija: Beograd

Zbog zdravstvenih preventivnih mera neće biti okupljanja povodom otvaranja

Termini za susret i razgovor sa autorom će naknadno biti najavljeni ili se mogu organizovati na zahtev

Izložba se može videti svakog radnog dana od 11 - 18h od 24. avgusta do 11. septembra 2020.

Mark Brogan je rođen u Londonu gde je stekao i umetničko obrazovanje na Goldsmiths koledžu. Već desetak godina boravi u Beogradu radeći kao prevodilac i paralelno razvija svoju umetničku praksu. Kao rezident – stranac iz perspektive „relaksirane“, „bipolarne“ pozicije pripadanja i nepripadanja mestu boravka on sagledava problematike društva i iščitava ih iz pukotina, preloma i preklapanja društveno-političko-istorijskih fenomena.

 


Sa idejom da kroz svoj rad generiše viša značenja Brogan slikovite sudare onoga što je naizgled udaljeno postavlja u fokus i oni postaju predmet dalje vizuelno-teorijske analize. Umetnik koristi potencijal relacionih odnosa društveno-istorijskih krhotina poreklom iz, na oko, udaljenih konteksta i formalno ih, kolažiranjem generiše u nove pejzaže viših nivoa čitanja realnosti. Postupak umetničke aproprijacije odabranih prizora (posredno sa fotografija) počinje njihovim kolažiranjem – dovode se u međusobne odnose kojima se demistifikuje i onemogućava njihovo poslovično, jednoznačno gledanje i shvatanje. Brogan zatim kolaže prevodi u stilski ujednačen, manuelni, fluidni jezik akvarela čime dobijaju oreol građanski utilitarizovanog, intimnog, formalnog. Insinuirane relacije među fenomenima trasiraju mogućnosti daljih teorijskih apstrahovanja i zaključivanja pa se u Broganovim radovima vizuelno često izliva i u sam tekst. Ovo višepotezno manipulisanje početnim vizuelnim sadržajima i njihovo prevođenje iz medija u medij (fotografija-kolaž-akvarel-digitalna štampa-instalacija) rezultira konačnim aranžmanima koje umetnik uvećava i štampa u formi zidnih tapeta. Vraćanjem sa manuelnog umetničkog postupka akvarela na štampu kao finalni produkt priziva se duh propagandnih plakata koji po osnovnoj nameni komuniciraju, obznanjuju i proklamuju novo i važno.

Mark Gerard Brogan (London, 1967) u Srbiji prvi put izlaže 2010. u Kulturnom centru Beograda gde predstavlja eksperimentalni film o kol centru kojim upravljaju umetnici. 2017. izlaže monumentalan foto-tapet „Nezaboravljajući Aelitu“ u dvorištu Galerije legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. 2019. učestvuje na 13. Bijenalu akvarela u Zrenjaninu. Nedavno je završio Master studije na Goldsmit koledžu u Londonu. Radovi mu se nalaze u kolekciji Deutsche Telekom-a i Transitland kolekciji video arta Interspace organizacije (Bugarska).


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :