Barutana klub Beograd


Šamanske priče 01: Sam Binga

Datum objave:15.06.2018

Pročitano:2428 puta

Datum održavanja: 16.06.2018

Lokacija: Beograd

RAZGOVARALI: Marina H. / Boris O. 



 

Sam Binga je čovek koji možda nije predugo na sceni, ali njegovi široki muzički interesi brzo su doveli do toga da ga ne treba posebno predstavljati. Povodom njegovog nastupa u beogradskom klubu 20/44 ove subote (16. juna 2018.), proćaskali smo s njim o muzici, knjigama i doživljaju običnih stvari. 




Izvor: Facebook: @sambingamusic

Sarađivao si sa mnogim producentima, ali sa kim imaš najintuitivniju saradnju? Ko od njih te najbolje kapira, bez mnogo truda ili priče?
To je dobro pitanje i prilično teško za odgovoriti, jer je, generalno, bilo koja od saradnji koja je ugledala svetlost dana ona koja je tekla prilično glatko. Ipak... Om Unit i ja se ponekad baš prepiremo oko stvari na kojima radimo ali, zbog tog što je to tako iskrena i jasna komunikacija, jednako je korisna i zabavna kao one koje su skroz glatke – i mislim da dobijamo neke baš dobre rezultate kad radimo zajedno.

Ti i Om Unit imate novi Bunit koji je izašao u maju. Nedavno si rekao da je to možda najjače izdanje u seriji. Šta to znači? Najjače kao najbolje ili najzrelije do sada, ili nešto drugo?
Da, BUNIT004 je izašao prošlog meseca i mislim da je simultano jedna od najkohezivnijih i najraznolikijih ploča. Proveli smo dosta vremena kreirajući zvukove i ideje pre nego što smo u stvari pisali bilo kakvu stvarnu muziku. I mislim da je to pomoglo da se cela stvar tako zaokruži – iako imaš pesme kao „Self trigerred“, koja je skoro jump up, pored „Never Been To Berghain“, koja je sporo evoluirajući tehnoidni teškaš. Obojica smo zadovoljni sa celim izdanjem i izgleda da je prošlo baš dobro. 

 

Izvor: FACT Magazine

Saradnja koju još nisi ostvario, a baš bi voleo?
Možda Jimmy Edgar? Takođe bih voleo duži i temeljniji projekat sa Chimpom...

Ko su ti uzori iz muzike ’90-ih godina?
Mislim, Photek mi je promenio život sa „Modus Operandi“. The Pixies su doživotni uticaj. Takođe moram da spomenem ljude kao što su Mary Anne Hobbs, Fabio & Grooverider i John Peel za korišćenje tog kratkotrajnog prozora u slobodu, koji je BBC otvorio na Radio 1 u tom periodu, da donesu stvarnu underground muziku široj publici – možda i više nego bilo koji pojedinačni umetnik. Ta vrsta radio DJ-eva je imala najduži uticaj...

Kako česta putovanja utiču na tvoju kreativnost? Da li te inspirišu ili ti otežavaju stvari?
Može da se desi oboje – sjajno je putovati, svirati i dobijati sjajne vibracije, a zatim provoditi vreme s ljudima i slušati šta se dešava u njihovom kraju. U stvari, to je jedna od najboljih stvari u vezi ovog posla! Ali jednako, recimo da letiš nazad iz Australije i jet lag te pogodi baš teško – to znači bar nedelju dana van studija samo zbog fizičke iscrpljenosti, a ponekad i još nekoliko nedelja pre nego ponovo počneš da se osećaš kreativno. Ja baš ne volim da produciram na putu – volim da sam u studiju kad radim na idejama! Ipak, ne želim da se žalim – ko bi pomislio da će me pravljenje čudne underground dance muzike odvesti u Indiju???

Izgleda da je Rider Shafique neodvojiv deo tvoje muzike. Da li on učestvuje u njoj više od kreiranja svojih vokalnih deonica?
Na EP-ju na kom smo radili zajedno, Rider je definitivno imao ulogu u kreiranju gomile beat-ova. Na Rootsman Tonic, sample ženskog vokala koji se ponavlja kroz pesmu kao deo beat-a je iz nekog snimka koji je on napravio na Karibima. Baš na toj pesmi me je gurao da tačno uhvatim ritam i osećaj, i bilo je sjajno raditi na taj način.

Da li je Richie Brains aktivan ovih dana? Koji su njegovi planovi za budućnost?
Richie Brains je misteriozan dečko... Ko zna koji su njegovi planovi?

 

Izvor: Utile Studio

Ako nalozi na socijalnim mrežama imaju ikakve veze sa ličnošću, rekli bismo da si skroman tip koji ceni jednostavne stvari u životu i, iskreno, to je ono što nas je motivisalo da uradimo ovaj intervju više nego tvoji super-fanovi. Ko je Sam Binga privatno i šta su njegovi hobiji?
Ha! Pa, trudim se da uključim nešto od svoje ličnosti u socijalne medije, jer uživam prezentujući nešto više od stereotipnih DJ stvari. Zato, da... volim da čitam, da provodim vreme u prirodi, bilo na biciklu ili u šetnji i uživam da provodim vreme sa prijateljima – u stvari, sve obične stvari. I spavanje, volim spavanje heheh

Tvoja omiljena knjiga – ili dve, tri?
Pa, mislim da svako treba da pročita „Catch 22“ (J. Heller). Volim putopise Colina Thubrona – „In Siberia“ mi je omiljeni - a „Confederacy Of Dunces“ je urnebesna, i ima posebno mesto u mom srcu jer mi je preporučio prijatelj koji je preminuo. Te tri su verovatno tri najbolje, bez mnogo razmišljanja!

Nekoliko dobrih albuma koje si čuo u proteklih godinu dana?
DIIV – „Is The Is Are“ – iskulirano gromoglasni gitar-pop.
Auntie Flo – „The Soniferous Garden“ – zadivljujuće hipnotični ritmovi.
Elder – „Lore“ – odličan tripozni stoner rock u kom se sjajno izgubiti.
Nisam siguran koji od njih je izašao ove godine, ali meni su svi novi.

Da li pratiš neke od novajlija na sceni i da li misliš da je neki od njih na dobrom putu?
Mislim da OnHell radi opake stvari u Kaliforniji i Surly pravi opake footwork / garage / house hibride na Novom Zelandu. Prilično mi ne ide praćenje onog što se trenutno događa, ali sam srećan da dobijam stvarno mnogo opakih stvari od preterano talentovanih prijatelja, kao što su Chimpo, Fracture, Om Unit i drugi. U stvari, vrlo sam srećan!

Koji ti je tvoj omiljeni rad do sada?
Još uvek „Greatest Distance“ sa Romaine (Critical Music)– jednostavno volim harmonije, magličasti doživljaj akorda i lično doživljavam poruku – konstantno ciljanje ka poboljšanju, iako nikad nisi siguran da li to ima smisla, ali i dalje pokušavaš, bez obzira na sve. 


 



„Vazda Garant“ predstavlja: Sam Binga na brodu 20/44

 

Sam Binga će ove subote (16. juna) nastupiti u klubu 20/44, u organizaciji ekipe Vazda Garant. Vazda Garant je tim koji čini pet devojaka, koje žele da upoznaju domaću publiku sa alternativnijim muzičkim žanrovima, u cilju razvijanja i unapređenja underground muzike i kulture u Beogradu.

 

 

Izvor: Facebook / zvanični event

 



Vazda Garant takođe želi da skrene pažnju na nezastupljenost devojaka u underground muzici - ženski DJ-evi i stvaraoci na domaćoj sceni se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Upravo zbog toga ovaj tim želi da stvori podršku i platformu za menjanje trenutnog stanja, kao i da pokaže da i devojke mogu itekako da doprinesu underground sceni.



 

Ulaznice za ovaj događaj mogu da se kupe na samom ulazu i koštaju 300 RSD pre ponoći i 500 RSD posle. Događaj počinje u 23 h, a domaću podršku pružaju mladi producent Lil Taty, kao i jedan od glavnih promotera ovakvog zvuka na ovim prostorima, svima dobro znani Necone. 

Više detalja možete pronaći na Facebook eventu. 

Vidimo se tamo!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :