S.T.R.A.H. i PETAR PAN u Elektropioniru

Datum objave:31.08.2017

Pročitano:1978 puta

By:Aleksandar Delibašić

Lokacija: Elektropionir

Prošlo je otprilike 20 godina otkako je S.T.R.A.H. objavio svoj, za sada, jedini vinilni zapis 7” EP sa četiri numere. U međuvremenu je na internet procurelo nekoliko neobjavljenih snimaka (Ničiji sinovi, Opasan, Vođa, te demo verzija Noćas). Snimci su išli od ruke do ruke i širili zaostavštinu ovog izvrsnog benda koji svojevremeno, zahvaljujući upornoj gluposti naših izdavačkih kuća, nije uspeo da dođe do dugosvirajuće ploče.


Sve je počelo druge polovine 80-ih kada su se na radio stanicama zavrteli demo snimci benda Noćas i Vođa (obrada Pied Piper, Crispiana St. Petersa). Praktično pravo niotkuda sa radio talasa nas je preplavila ogromna količina pozitivne rokenrol energije uz veliku dozu pop melodija. S.T.R.A.H. koncerti iz tog perioda bili su kratki i ubojiti. Legendarna svirka na Akademiji 1988. trajala je svega 26 minuta, ali za to kratko vreme bend je izbacio više energije nego mnogi koji sviraju po sat i po-dva.
Početkom turbulentih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji S.T.R.A.H. lagano prestaje sa radom i članovi benda odlaze da se bave drugim stvarima. Prvo okupljanje su imali pre kojih godinu dana, da bi u junu ove godine zapaženo otvorili Bad Music Boogaloo. Sada je konačno došlo vreme za njihov pravi koncert 9. septembra u Elektropioniru.

 

S.T.R.A.H. i PETAR PAN Elektropionir

 

Petar Pan je jedan od važnih aktera beogradske scene krajem 80-ih koji su takođe bili ozbiljno prisutni na demo top listama tog vremena. Predvođeni Dejanom Miloševićem (koji je bio u još nekoliko kultnih beogradskih bendova kao što su Komandosi i Kurve) krajem 80-ih Petar Pan su bili prava klupska koncertna atrakcija i pobedili su na Beogradskom proleću 1989, ali… To će se desiti tek nešto kasnije, kada ima Bane Lokner objavljuje LP prvenac, na kojem se nalazi 12 himničkih power pop pesama. Nažalost, u to vreme rat se rasplamsava u bivšoj Jugoslaviji i album pada u zaborav. Vrlo brzo nakon toga pevač i vođa Dejan Milošević odlazi iz benda i njega menja Dražen Kovačević (nekada u zagrebačkim Dum Dum Boys), objavljuju još jedan album na kaseti i bend prestaje sa radom.


Pre par godina Dejan odlučuje da okupi novu ekipu oko sebe i gotovo niotkuda se pojavljuje sa singlom Alkohol, a brzo za tim i Želim da ti kažem – obe stvari nastavljaju tačno tamo gde se završava album “Petar Pan 1” – snažnim popom sa odličnim melodijama, vokalima i još boljim tekstovima i energijom po kojoj su upamćeni još iz onog vremena kad su ih smatrali jugoslovenskim The Clash. 

Dobra vest je da bend privodi kraju rad na novom albumu i ovo će biti sjajna prilika da čujemo nešto i od novog materijala uživo. 

 

 

Zajednički koncert grupa S.T.R.A.H. i Petar Pan dogovoren je za subotu, 9. Septembar u Elektropioniru od 21:00. Karte su u pretprodaji po ceni od 400 dinara u pabu Brod. Na ulazu na dan koncerta karta će koštati 500 dinara.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :