Royal day @ Vienna

Datum objave:05.09.2007

Pročitano:6150 puta

By:Gorana RomčevićPosle dvonedeljne evropske turneje, stižemo u austrijsku prestonicu - kraljevski Beč! Nekadašnje sedište moćnih Habzburga, grad je u kojem viševekovno kulturno nasleđe isijava iz svakog ćoška i oslikava se u veličanstvenoj arhitekturi. Posle ekstravagantnog Berlina i veselog Amsterdama, Beč, svojom uzvišenošću, deluje kao suprotnost; dovoljno za smirivanje posle mentalnih ekskurzija.

Krećemo, kao i obično, iz centra; u njemu su grupisane najznačajnije turističke atrakcije, pa deluje kao ogromni muzej na otvorenom. Tu je Wiener Staadt Opera, jedna od najuticajnijih institucija klasične muzike na svetu. Kolosalno zdanje izgrađeno u neo-romantičkom stilu, otvoreno je premijerom Mocartove opere Don Đovani i radno je mesto mnogih velikih umetnika.

Nastavljamo u palatu Hofburg, zimsku rezidenciju čuvene vladajuće dinastije. Prolazimo kroz ogroman pasaž i ulazimo u unutrašnje dvorište pravougaonog oblika, okruženo gigantskim građevinama zapanjujuće raskošnih fasada. Tu su apartmani, muzeji, kapele, Španska škola jahanja, biblioteka; tu je i predsednikova kancelarija. Zlatne kupole i kapije, beli spomenici i figure, fontane, dekoracije...Impozantna veličina, neverovatan sjaj i savršenstvo eksterijera zaista zrače kraljevski. Toliko, da vreme provedeno u ovim vrtovima ostaje u sećanju kao malo putovanje vremeplovom! Tu je obitavala lepa carica Elizabeta, koja je kao devojčica dovedena iz Bavarske i udata za Eugena Savojskog. Svojeglava, nije trpela maltretiranja na dvoru, bunila se protiv nepravde. Bila je opsednuta svojom figurom, te je obolela od anoreksije (hm, trendseterka!). Na kraju je pogubljena u Ženevi. U muzeju Sisi, formiranom u odajama palate, izloženi su predmeti iz njenog života...

Posle dobrih sat vremena, izlazimo iz raskošnog kompleksa, dok u mojoj glavi Betoven strastveno svira Mesečevu sonatu...U prinčevskom maniru, umesto da sednemo negde na pivo, odlučujemo se za kolače. Prošavši muzej Albertina, stižemo u Sacher caffe i sedamo za jedini prazan sto. Gosti su uglavnom imućnije porodice s decom, poneki par na prvom dateu, i mi, opijeni luksuzom. Naručujemo originalnu Sacher tortu spremljenu po tajnom receptu, ekskluzivnu po svemu, a naročito po ceni od 5€...i konstatujemo da su domaće improvizacije mnogo bolje. Dobijamo po parče čokoladnog testa sa tankim premazom džema i slojem crne čokolade. Eto ti kraljevskog tripa! Bolje da smo pazarili pola kg Mozart kugli za 2€ u lokalnom dragstoru!

Sledeće odredište nam je čuvena katedrala Sv. Stefana, Stephansdom. Građena gotskim stilom, čestim u zapadnom svetu, ova je svakako jedna od najlepših. Već je pao mrak, pa njena kamena fasada i visoki kitnjasti tornjevi izgledaju potpuno mistično! Krov je dekorisan šarenim mozaikom, a spoljni zidovi su tamno sivi i izbledelo crni; ova kombinacija u oblačnoj noći deluje pomalo zastrašujuće. Kontrast boja i tame, pod snopovima bele svetlosti reflektora, čini ovu blago šokantnu katedralu jedinstvenom u harmoničnom Beču, a i šire...

Nastavljamo kroz Kartner strasse, šetačku zonu koja jako podseća na Knez Mihailovu, samo je veća i bogatija.. Vidimo da Beč, pored vela tradicije i lepote, ima i real-life stranu: prolaze skejteri s dredovima, buljuk riba u minićima, a dva beskućnika se valjaju pored kioska sa autentičnim bečkim kobasicama. Čujemo i srpski, jer mnogo je Srba koji tu žive.

Poslednje trenutke trošimo uz melange kafu...

Ipak, malo mi je. Nisam stigla da vidim kafanu Lepa Brena, kamiondžijski san! Ni da osetim urbaniju stranu..Ali bitno je da smo se odmorili posle ludila u Amsterdamu, na kratko proživeli delić burne dvorske istorije... A sledeći put - ko zna..?

www.mangatrip.co.yu


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :