Rokerski stil ne izlazi iz mode: Šta je podrazumevao nekada, a šta danas

Datum objave:28.01.2019

Pročitano:546 puta

By:Redakcija

Lokacija: Beograd

Ako bismo sada pustili neki od Elvisovih prvih hitova i uporedili sa rokerima modernog doba kao što su Red Hot Chilly Peppers, mnogi ne bi prihvatili činjenicu da pripadaju istom muzičkom pravcu. Činjenica je da je prethodnih 7 decenija donelo toliko promena da je jedan muzički žanr kao što je Rock’n’Roll postao neprepoznatljiv.


Takođe, ako bi analiizirali fizički izgled muzičara kao i promene u samom zvuku, evidentno je da je tehnologija imala velikog uticaja na njihovu transformaciju. Električna gitara zamenila je klasični zvuk akustične, na sceni više ne viđamo kontrabas jer su ga zamenili elektronski bitovi koji dolaze sa miksete ili pak kompjutera postavljenog u uglu scene. Danas čak i sam glas muzičara biva izmenjen autotune-om, dok bismo za Elvisa rekli da je to nosio prirodno u sebi.


I rokerski stil je fundamentalno izmenjen, posebno ako se osvrnemo na 50-te godine prošlog veka. Karirani blejzeri, košulje i sjajne cipele su već 70-ih i 80-ih zamenjene pocepanim pantalonama i majicama. Čini se kao da je neka vrsta elegancije zamenjena underground stilom koji se u nekom obliku zadržao i do današnjeg dana. I dalje su muzičari u izlizanim majicama sa printom i teksas pantalonama, ali umesto cipela možemo da ih vidimo da obuvaju patike poznatih sportskih brendova, umesto kaubojskih šešira i marama kreiraju prepoznatljive frizure, a u ustima drže savremene uređaje umesto tradicionalnih čiji pepeo se rasipao dok bez pauze dominiraju binom. Ono što je ostalo isto je ogromna količina prstenja, narukvica, ogrlica i ostalih aksesoara bez kojih ni muški ni ženski rok muzičari ne mogu da zamisle da izađu na scenu.


Za one koji ne veruju da je transformacija toliko evidentna, na slici ispod smo ilustrovali rok revoluciju koja se dešava od samog rođenja ovog muzičkog žanra i traje i dan danas.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :