ROCK MOMENTI: Izložba rok fotografija Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojković

Datum objave:05.06.2017

Pročitano:4635 puta

Datum održavanja: 21.06.2017 - 02.07.2017

Lokacija: Galerija Stara Kapetanija

Izložba ROCK MOMENTI čiji su autori Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković biće otvorena u sredu 21. juna od 20h u galeriji "Stara Kapetanija" (Kej oslobođenja 8) i na njoj će biti prikazano 50 koncertnih rok fotografija koje su nastale protekle dve godine. 

 

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković 

 

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković ovom izložbom proslavljaju deset godina svoje zajedničke izlagačke aktivnosti. Na izložbi će se naći najnovije rok fotografije koje su nastale u protekle dve koncertne godine.

Rokenrol kao inspiracija i način života 


Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od pedesetih godina dvadesetog veka. Rokenrol je pružio slobodu, drugačiji model ponašanja, razmišljanja i postavio određene ideale. Prevazišao je sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva.

 

Judas Priest / Foto: Anamarija Vartabedijan

Judas Priest / Foto: Anamarija Vartabedijan


Zaista voleti rokenrol i živeti za trenutak kada će se zvuk materijalizovati i energično osvojiti atmosferu ispred bine − to je suština koncertne rokenrol fotografije. Snaga i energija koji isijavaju iz nastupa različitih muzičara i iz živog i neukrotivog rokenrol zvuka, svakako su ona pokretačka sila koja nas dvoje zakuca ispred bine i dovodi do poistovećivanja, prepoznavanja i disanja u istom ritmu i zanosu sa samim izvođačem. U magiji zvuka i čaroliji autentične atmosfere fotograf kao medij bi trebalo da kroz sliku zabeleži sve to: moć nad moćima, snagu, energiju, zanos, bes, ljubav, osetljivost, istančanost duha, atmosferu, osvetljenje, zvuk, dah i iznad svega povezanost publike sa izvođačem. Rokenrol fotografija zahteva posvećenost i upornost, prisutnost i življenje svakim delićem svoga bića sa tim datim trenutkom u kome se nalaziš. Samo tada fotografija može da prenese upravo to što oko vidi i to što čovek oseća.


Koncertna rok fotografija je naš način na koji beležimo i tumačimo drugačiji pogled na svet, unoseći u nju svoj doživljaj, osećajnost i deo svoje duše. To je naša mogućnost za samoizražavanje i upućenost ka svetu, a u isto vreme je i autentična prezentacija događaja, stvarnih pojava, portreta, snažnih ličnosti i identiteta, kao i širokog raspona različitosti. Koncertne fotografije su zapisi dragocenih trenutaka nama vidljivog sveta nastali metodom naturalističke dokumentacije: nenamešteni, nerežirani, snimljeni u datim okolnostima i pod datim osvetljenjem.

 

MICROSONIC / Foto: Stanislav Milojković

MICROSONIC / Foto: Stanislav Milojković 


Svojim dokumentarno-umetničkim radom i desetogodišnjom zajedničkom izlagačkom aktivnošću želimo da skrenemo pažnju na rokenrol kao jedinstvenu i prezentnu kulturnu i društvenu pojavu. Nastojeći da spojimo sliku i posmatrača, dozivamo prepoznavanje i osećanje prisutnosti kod svoje publike pred trajno zabeleženim momentom autentičnog muzičkog izvođenja. Takođe, svojom kontinuiranom izložbenom aktivnošću dokazujemo da koncertna rok fotografija može da pronađe svoje mesto kao izloženo umetničko delo u institucijama kulture, galerijama i muzejima.


ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku - smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Zvanje Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Od 2015. godine je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.  Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012. godine.
Priredila je trideset i sedam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.  Bavi se rok fotografijom od 2004. godine. U proteklih deset godina je sarađivala sa mnogim poznatim muzičkim grupama iz regiona, muzičkim listovima i internet portalima. Urednik je fotografije u web magazinu – www.davidsubrock.com i fotograf-saradnik za Hit stranu „Politikinog zabavnika“. Službeni je fotograf muzičkih grupa: Neno Belan i Fiumens, Goblini, S.U.S. i PSI. Član je žirija Međunarodne izložbe Rok fotografije 2013 i 2015. godine. Pokretač je projekta ROK MOMENTI - izložbe rok fotografije realizovane šesnaest puta od 2006. godine do danas.  Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

STANISLAV MILOJKOVIĆ je rođen 1966. godine u Beogradu. Fotograf je i urednik fotografije u beogradskom listu „Danas”. Već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Sarađivao je sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije, kao i sa mnogim muzičkim grupama čije omote i potpisuje. Poslednjih godina sarađuje sa većim brojem internet portala. Od 2014. godine objavljuje fotografije u okviru Hit strane „Politikinog zabavnika”. Veliki broj njegovih fotografija ilustruje 4. dopunjeno izdanje knjige Petra Janjatovića „Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015”. Priredio je preko trideset samostalnih izložbi fotografija. Dobitnik je Gran-prija na Međunarodnoj izložbi rok fotografije „Gitarijada 2007” u Zaječaru. Radio je u žiriju Međunarodne izložbe Rok fotografije 2013. i 2015. godine. Priredio je preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :