ROCK MOMENTI: Izložba koncertnih rok fotografija u KC Novi Sad

Datum objave:25.05.2015

Pročitano:4263 puta

Datum održavanja: 29.05.2015 - 11.06.2015

Lokacija: KC Novi Sad

ANAMARIJA VARTABEDIJAN I STANISLAV MILOJKOVIĆ
Izložba koncertnih rok fotografija: ROCK MOMENTI
80 fotografija formata 30 x 40cm i 30x45cm

 

Ovo je prvi put da se autorski dvojac Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković samostalno predstavlja publici sa svojim rok fotografijama. Njih dvoje su zajedno sa kolegama rok fotografima od 2007. godine do sada organizovali dvanaest uspešnih izložbi pod nazivom “Rock momenti” širom republike Srbije, kao i u zemljama regiona.


Posle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu i dobijenih stručnih priznanja u polju rok fotografije, Anamarija Vartabedijan i Stanislav MIlojković donose novu postavku izložbe “Rock Momenti” ovog puta kao dva autora koji već deset godina zajedno snimaju rok svirke i koncerte i aktivno izlažu. Samim tim ova izložba predstavlja njihov lični doživljaj rok nastupa kojima su prisustvovali, pečat o vremenu koje su proveli zajedno kao svedoci različitih rok momenata, kao što je i istorijski dokument o događajima koje su svojim objektivima zabeležili, i koji su svakako obeležili život rok scene u našoj zemlji. Anamarija i Stanislav su svakako kroz svoj dugogodišnji rad i izlagačko iskustvo doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifičan fotografski žanr.

 

ATOMS FOR PEACE | Photo by Stanislav Milojkovic

ATOMS FOR PEACE | Photo by Stanislav Milojkovic

 

Rokenrol je največa kulturna revolucija dvadesetog veka, muzička i društvena pojava koja je od svog nastanka pedesetih godina pa do kraja dvadesetog veka bila dominantna struja u kulturi mladih i u društvu. Kroz vizuelni jezik koji je pratio rokenrol i zajedno sa njim se i razvijao, rokenrol je uticao na probijanje barijera, širenje ideja, menjanje društvenih shvatanja i sveta.


Rok fotografija je dokument o idealima, o svetu, različitim shvatanjima, tendencijama, raznolikosti među ljudima, toleranciji i mogućoj širini duha. Upravo kroz dokumentovanje javnih nastupa različitih i raznovrsnih autora iz sveta rok muzike, želimo da prikažemo i da potvrdimo postojanje malog parčeta slobode i slobodnog i boljeg sveta.

Anamarija Vartabedijan rođena je 1974. godine u Beogradu, magistar umetnosti, FLU, Beograd. Slikar, grafički dizajner, fotograf i predavač (VŠSS Beogradska politehnika), do sada je priredila 33 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, učestvovala na preko 80 grupnih izložbi kao i na 18 izložbi porodice Vartabedijan. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti. U proteklih deset godina je fotografisala preko trista koncerata i svirki u regionu i sarađivala je sa mnogim bendovima, muzičkim listovima i internet portalima. Urednik je fotografije na www.davidsubrock.com. U toku 2014. godine objavljivala je rok fotografije u okviru Hit strane Politikinog zabavnika. Pokretač je projekta Rock Momenti.

 

System of a Down | Photo by Anamarija Vartabedijan

System of a Down | Photo by Anamarija Vartabedijan


Stanislav Milojković rođen je 1966. godine u Beogradu. Fotograf i urednik fotografije u beogradskom listu ”Danas”. Već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Sarađivao je sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije, sa većinom internet portala, kao i sa mnogim muzičkim grupama čije omote i potpisuje. U toku 2014. godine njegove fotografije su objavljivane u okviru Hit strane Politikinog zabavnika. Imao je preko dvadeset i pet samostalnih izložbi fotografija. Dobitnik je Gran Prija-a na Međunarodnoj izložbi rok fotografije "Gitarijada 2007" u Zaječaru.

Izložbe ROK MOMENTI (Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković) su se do sada predstavili dvanaest puta sa izložbom u regionu a pet puta u Beogradu.


2007. New Moment Galerija Ideja, Beograd (sa Aleksandrom Zecom)
2007. VIVA LA POLA! Summer revolution rock festival! Pula – Hrvatska (sa Aleksandrom Zecom)
2007. String Festival, Galerija otvorenog univerziteta u Subotici (sa Aleksandrom Zecom)
2008. ROK MOMENTI – LIVE@ SKC, Galerija SKC, Beograd (sa Aleksandrom Zecom)
2008. Nektar Demofest, Galerija Doma omladine, Banja Luka, BIH (sa Aleksandrom Zecom)
2008. Belgrade Beer Fest (sa Aleksandrom Zecom)
2014. Dom omladine Beograda (projekat Rock momenti 2014. šest autora)
2014. Dom kulture Knjaževac (sa Rašom Milojevićem)
2014. Narodni muzej Zaječar (sa Milošem Milojevićem)
2014. Muzej Metalurgije i rudarstva Bor (sa Zoranom Mojsinom)
2014. Galerija Narodnog muzeja Vranje. (sa Nemanjom Đorđevićem)
2015. Galerija SKC Beograd (projekat Rock momenti 2015. šest autora)

ROK MOMENTI
U predgovoru za katalog prve izložbe Rock momenti 2007. godine Aleksandar Žikić je pisao:”Fotografija, pored fotoaparata, zavisi najmanje od još dve stvari: talenta i momenta. Sposobnost da se uhvati i zaustavi upravo onaj treptaj nečijeg javnog života koji ga, sa svim intimnim i simboličkim elementima, prikazuje upravo kao ono što jeste, gotovo je savršeno saobrazna suštini rokenrola kao muzike večite sadašnjice… Izolovanost, različitost, buka, napetost, bes, odvažnost, nežnost, strah i još mnogo toga isijava iz fotografija odabranih za ovu izložbu. Posvećenost, kreativna volja, spontano prizivanje, nadahnuće: na tim stubovima počiva most koji, preko uvek uzburkane vode, vodi od momenta do monumenta.”


A 2008. godine David Vartabedijan fotografski trio Rok momenti je nazvao “saučesnicima rok istorije” i u predgovoru kataloga je pisao:”U uzavrelom kovitlacu zvuka, energije i svetla, nastaju dokumenti o zabeleženom sopstvenom Rok momentu (što autora, što muzičara), kao jednom od uvek vrlo dragih trenutaka kome će se svi vremenom sa setom vraćati… tri različita pristupa, kroz tri različite ličnosti i tri estetike… daju upravo onu višedimenzionalnost koja potvrđuje tezu da je umetnost toliko različita u objektivu, pardon, oku posmatrača. Ta višeslojnost je baš i jedna od tajni magične privlačnosti rokenrola kao neizbežnog saučesnika sadašnje istorije…”

„OD UČESNIKA DO SVEDOKA“
Istorija je jedna strašno čudna i vrlo promenljiva pojava. Egzaktnosti tu nema, zna se da pobednici pišu svoje priče ili istoriju kako vam već drago. Ovde, pred Vama je prikazan deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava sva tmurna previranja i smicalice. Zato, posmatrajte ove fotografije, možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života, ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da Vam sutra ne bi isto pričali…


Samim tim da se ne bismo prisećali, te slušali neke lažne priče, na ovoj izložbi se dvoje rokenrol fotografa, potrudilo da sačuva te dragocene ROCK MOMENTE i da ih otrgne od zaborava, potom da ih opet u novom obliku vrati u našu vrlo često izlapelu memoriju. Lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju je u različitosti. Sve može biti različito ali sve ima svoj jedan jedinstveni cilj, a nadasve stav. I baš tu relaksiranost i nesputanu slobodu rokenrolu niko ne može oduzeti (a to se danas itakako računa).


Na ovim fotografijama dokument je prešao vrlo lagano u umetnički pristup. Nekome će možda i biti svejedno, većina sve ove izložene radove može da vidi jednim običnim klikom miša negde u binarnom svetu. Međutim potrebna je spretnost, snaga i svevideće oko mačke u mraku da bi to došlo do Vas. E, baš u tome ovim autorima nije svejedno i nikako i ne sme da bude, zarad njih samih, zarad Nas i zarad umetnika koji su uhvaćeni u datim, nekad čak katarzičnim trenutcima. ROCK MOMENTI zato i postoje. Od učesnika do svedoka…

 

David Vartabedijan

 

ANAMARIJA VARTABEDIJAN I STANISLAV MILOJKOVIĆ
Izložba koncertnih rok fotografija: ROCK MOMENTI

Kulturni centar Novog Sada
Klub “Tribina Mladih”, Katolicka porta 5, Novi Sad
29. maj – 11. jun 2015.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :