RIMOVANJE: Nova radijska emisija posvećena poeziji

Datum objave:09.07.2017

Pročitano:3450 puta

Datum održavanja: 15.07.2017

Radio Beograd 2 pokrenula je novu emisiju RIMOVANJE posvećenu poeziji, koja će biti emitovana svake subote od 19 časova. Slušaoci jedinog radio programa posvećenog kulturi i umetnosti moći će svake subote u ovoj emisiji da čuju izbor stihova iz Zvučnog arhiva Radio Beograda koje govore najčuveniji domaći i inostrani pesnici, dramski uobličene poetske emisije iz nekadašnje serije “Vrtovi poezije”, kao i savremeno stvaralaštvo mladih i pesnika srednje generacije. U okviru ovog serijala, sa podnaslovom “Poezija uživo” od jeseni će biti emitovani direktni prenosi poetskih večeri u kojima će naši najpoznatiji pesnici govoriti svoju poeziju, kao i snimci poetskih večeri u okviru domaćih i međunarodnih festivala.

 

Josif Brodski


U prvoj emisiji “Rimovanja” koja je emitovana u subotu 8. jula slušaoci su čuli stihove pesnika, dobitnika Nobelove nagrade, Josifa Brodskog na ruskom jeziku. U drugom delu “Rimovanja” emitovana je dramska emisija “Ritual za munjeviti mir” - izbor iz pesništva Dušana Matića u režiji Bode Markovića. U emisiji iz ciklusa “Vrtovi poezije” najpre sam pesnik, Dušan Matić, u svojevrsnim autopoetskim pasažima govorio je o svojoj inspiraciji za pisanje, o pesnikovim “jurišima u kosmos”. Nakon toga stihove Dušana Matića interpretirali su Stojan Dečermić, Đurđija Cvijetić, Zoran Rankić, Gordana Gošić, Dušan Petrović i Nada Bjelogrlić.

 

Iduće subote u emisiji “Rimovanje” Radio Beograd 2 će emitovati snimak finalne poetske večeri sa izbora najboljeg mladog pesnika u Srbiji i dodele nagrade “Timočka lira” na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu. Urednik emisije je Vesna Perić.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :