Retrospektivna izložba grafičkog dizajna: Dobanvački - 44 godina posle

Datum objave:01.04.2016

Pročitano:5001 puta

Datum održavanja: 07.04.2016 - 30.04.2016

Lokacija: Muzej savremen umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Retrospektivna izložba Branislava Dobanovačkog  "Dobanovački - 44 godina posle" biće otvorena u četvrtak 7. aprila u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. 

 

Retrospektivna izložba Dobanovački - 44 godina posle

 

Ta izložba je jasno koncipirana kao rekapitulacija umetničkog i dizajnerskog stvaralaštva i prikazuje sve segmente njegovog bogatog opusa iz različitih oblasti grafičkog dizajna. Na izložbi ce, po prvi put zajedno, biti izložen veliki broj plakata iz raznih perioda (1971-2004), koji su predstavljeni hronološki i po celinama posvećenim angažovanom plakatu i plakatima iz pojedinačnih oblasti – muzika, pozorišni festivali, likovne umetnost, izložbe i predstave novosadske Akademije umetnosti, gde je Dobanovački bio dugogodišnji profesor.


Dobanovački je još pre okončanja studija stekao slavu svojim angažovanim plakatima, rađenim na konkursima za socijalisticke praznike, uglavnom posvećene omladini, a izvedene posve u duhu hipi i rok kulture tokom druge polovine sedamdesetih. Tih dvadesetak plakatskih radova već je postalo neka vrsta amblemskih primeraka umetnosti palakata

kasnog jugoslovenskog socijalizma i njegove istorije grafickog dizajna. Da li je država zloupotrebila umetnika da ponovo podgreje svoju posrnulu i već duboko kompromitovanu ideologiju u novom, mladalačkom ruhu, ili je umetnik, kao vrsni mladi profesionalac, iskoristio državu da plasira svoje sopstvene ideje i da za to još bude nagrađen, proceniće posetioci izložbe.

 

Retrospektivna izložba Branislava Dobanovačkog

 

 

Plakati Dobanovačkog nastali tokom osamdesetih godina mogu se u značajnoj meri vezati za uticaje postmodernizma koji su tada zapljusnuli jugoslovenski kulturni i umetnički prostor. Dobanovački će ostati upamćen i po redovnom dizajniranju

plakata za Novosadske muzičke svečanosti i Sterijino pozorje, koje će publika takođe imati priliku da vidi. Na izložbi će biti takođe premijerno izložena dva ciklusa angažovanih plakata nastalih protekle godine – turistički "Srbija koju volim" kao i serija plakata sa bolnim i provokativnim društvenim temama iz lične i kolektivne prošlosti i sadašnjosti. Deo izložbe posvećen je prezentaciji znakova i piktograma, grafičkoj opremi i oblikovanju knjiga i ploča, uz brojne primere primenjene grafike i grafičkog dizajna. Posebna pažnja posvećena je crtežima i ilustracijama koji su nastajali u dugom kontinuitetu i nisu do sada integralno izlagani.

 

Retrospektivna izložba Dobanovački - 44 godina posle

 

Mada se posle 2004. godine Dobanovački po sopstvenoj odluci umetnički pasivizirao, prestajući sa radom i učešćem u umetničkom životu, poslednjih godina su njegovi rani plakati izlagani na prestižnim izložbama jugoslovenskog grafičkog dizajna. Uz izložbu je publikovana monografija umetnika, na srpskom i engleskom jeziku, sa studijskim tekstom
kustosa MSUV i autora izložbe Vladimira Mitrovića i prigodnim tekstovima Irine Subotić, Siniše Vidakovića i Zagorke Radović.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :