REMONT - Program galerije remont za jun

Datum objave:03.06.2009

Pročitano:3625 puta

By:Marija Rados

Galerija Remont
TC "Trg Republike" (Staklenac)
Makedonska 5/II, Beograd
tel. 011 32 23 406; fax. 011 33 44 171
 
 
MAJE RADANOVIĆ
 
STRAH OD BELE KOCKE*

19.05-05.06
U utorak 19.05. u 19h otvaranje izložbe
 
 
FRKE, MUKE I KVAKE U UMETNIČKOJ PRAKSI
 
 
  Bavljenje umetničkom praksom jednako podrazumeva stvaranje/produkciju umetničkog dela koliko i izlaganje tog dela, kako bi se umetnik afirmisao i pronašao smisao u deklarisanju sebe kao “umetnika”. Ono na šta bih htela da stavim akcenat je (bez kukanja) realna muka ili „kvaka” koja, iako u sredini bez umetničkog tržista, pritom nastaje.    Za samu produkciju rada potreban je novac, do koga umetnik često dolazi radeći razne poslove „sa strane”; tako već normalan paradoks dovodi umetnika u poziciju „hobiste”, odnosno njegova profesija postaje sekundaran posao kojim se bavi “iz ljubavi”, dok posao, koji radi da bi došao do novca za produkciju radova i iznajmiljivanje prostora/ateljea za rad, dobija prioritet.
    Drugi deo - izlaganje rada, podrazumeva niz povezanih aktivnosti, koje takođe nemaju veze sa samim umetničkim delom: apliciranje za prostor/galeriju za izlaganje rada, za koje rad/projekat treba da bude dobro napisan, predstavljen, koliko i da isprati potrebe/ideje  određene komisije galerije; dalje dolazi propratni materijal (dizajn pozivnice u štampanoj i elektronskoj formi.., dizajn kataloga, zajedno sa odabirom istoričara umetnosti/teoretičara koji bi trebalo da napiše tekst o konceptu umetnickog rada; čitav marketing oko najave izložbe u časopisima, na radiju, televiziji, internetu, sa sve poklon diskovima/katalozima za novinare; eventuano krečenje zidova galerije, sama postavka rada i osvetljenja galerije; nabavka hrane/pića i plastičnih čaša.. za otvaranje izložbe, kao i davanje intervjua.
    Umetničko delo, bez gore navedenog, i sam umetnik lako može smatrati besmisleno stvorenim. Tako sve to postaje neizbežan deo profesije, ili „hobija” kojim se rado bavi (ukoliko se gore navedeno poklopi). Pritom zaključujem da istovremena pojava straha od izlaska i ostanka (agorafobije koliko i klaustofobije) u galerijskom prostoru čini umetnika „grbavim”, ali zadovoljenim mazohistom...
 
 
*bela kutija (egl. white cube)-savremeni naziv za galerijski prostor

MAJA RADANOVI
Ć - BIO
 
 
International Summer Academy of Fine Arts,Salzburg, klasa “Intervencije u javnom prostoru”, profesor Alfredo Jaar i klasa za “Video umetnost”, profesorka Ellen Cantor.
Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Mrđana Bajića, odsek vajarstvo.
 
 Samostalne izložbe:
2006. Ambijentalna instalacija “Bre!nd”, Dom omladine, Beograd
2004. Instalacija skulptura i printova “Bića/Creatures”, Dom omladine, Beograd
 

 Grupne izložbe:
2005. "Border Disorder", internationala izložba, SKC, Beograd
2004. "Border Disorder", Aarhus, Danska
2004. "20+Timisoara=Art", Festival Of Young Creation, Temišvar, Rumunija
2004. "Kontinentalni doručak", Oktobarski salon, Beograd
2004. Jugoslovensko bijenale mladih umetnika, Vršac
 
Kontakt:
Maja Radanović
mob. +381 65 441 4567
 

 
RADAR/IZUMI
 
Saša Marković Mikrob i Stevan Novaković
 
U nedelju 10.06. u 19h otvaranje izložbe

izložba je otvorena do 25.06.
 
 
 
 
Vrsta štita koji se vrti oko sopstvene ose. Uzima meru oblicima.
Radar je simetrična reč, pripada internacionalnom jeziku.
Grupu Radar su u proleće 2008. u Beogradu osnovali
Saša Marković i Stevan Novaković. Gotovina je njihov prvi poduhvat.Od samog početka po beogradskim buvljacima sakupljana je Sirovina da bi se dobila Gotovina. Rezultat te aktivnosti je mnoštvo radova raspoređenih u tri galerijska prostora.
 
Izložba u Galeriji Remont prva je u nizu. Na njoj će biti izložena serija radova pod  nazivom IZUMI. Zati će uslediti otvaranja izložbi KOŽA, s performansom KOŽA NA PARČE u Galeriji Doma kulture Studentski grad i GOTOVINA u Galeriji Doma omladine.
 


RUTH BIANCO – Malta
 
SOHO – video instalacija

u petak 26.06. u 19h otvaranje izložbe
 
izložba će biti otvorena do 17.07.
 
 
SOHO je video instalacija nastala kao deo konteksta grupne izložbe The Philosophical Brothel (po originalnom nazivu Pikasove slike Les Demoiselles d’Avignon, 1907). Izložba je za glavni motiv imala fenomen dekomponovanja vremena, prostora i procesa u savremenoj praksi, 100 godina nakon Pikasovih Gospođica.
 
U kvartu poznatom po trgovini sexom video radovi - SOHO dokumentuju maskiranu realnost i zavođenje koje samo po sebi postaje objekat trgovine. Ljigava atmosfera tržnice ljudskih tela je dočarana i načinom na koji su radovi snimani. Jedan film snimljen je kamerom delimično skrivenom u porno radnjama, a drugi beleži scene sa ulica Sohoa, londonske četvrti “crvenih fenjera”. Fragmentarnost i multi-dimenzionalnost kubizma konceptualno su preneseni / transponovani u manipulacije pokretnim slikama i načinima njihovih projekcija.
 
 
 
 
Ruth Bianco (Valeta, Malta)
 
2005. Doktorske i magistarske studije - University of Kent at Canterbury / University College for the Creative Arts, Velika Britanija.
Ruth Bianco u svom radu prvenstveno se bavi istraživanjima u oblasti digitalnih i kombinovanih medija, videa, instalacija i crteža.
Kao gostujući profesor angažovana je na Univerzitetu u Kanterberiju i Univerzitetu Malte. Živi i radi na relaciji Malta – velika Britanija.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :