Devet 2020

Remont: DOBRE NAVIKE - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Datum objave:10.07.2018

Pročitano:1477 puta

Datum održavanja: 14.07.2018

Lokacija: Beograd


Remont tim poziva na novu šetnju

 Šetnja u subotu, 14. jula obuhvata izložbe mlađih autora. Prvi segment počinjemo u Remontu izložbom radova finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” i predstavljanjem ovog značajnog priznanja za mlade savremene vizuelne umetnike koje se dodeljuje već sedamnaesti put. U nastavku ćemo posetiti samostalnu izložbu ovogodišnje dobitnice Nadežde Kirćanski u Galeriji DOBa.

 

Remont

Foto: Boris Burić


Za drugi segment šetnje predviđene su dve izložbe koje su u toku u Goethe institutu - zanimljiva izložba transmedijskih istraživanja studenata Odseka za nove medije FLU u Beogradu i samostalna izložba austrijske umetnice Julije Gajzbaher koja kroz fotografije kadrira problematične pejzaže našeg grada.

Pridružite nam se! 

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 
Želja nam je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približimo savremenu umetničku praksu.

Ove godine Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu.  

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).
 Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu. 

Program je besplatan i peporučujemo da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 13.7. u 17h na
 E -mail: remont@remont.net


 

 Program:11h 
Remont – nezavisna umetnička Asocijacija


Maršala Birjuzova 7


www.remont.net


Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“


Dejan Clement, Dejan Marković, Dušan Rajić, Ivana Ranisavljević, Nadežda Kirćanski
2.7 – 20.7.2018.

Sedamnaesti put za redom dodeljena je Nagrada "D. B. Mangelos". Značajno priznanje za mlade autore u oblasti savremene vizualne umetnosti žiri je ove godine dodelio Nadeždi Kirćanski, a u finalu su se našli i Dejan Clement, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević. Kao i svaki put izložba finalista predstavlja raznolike poetike, aktuelne i intrigantne teme, različite pristupe, istraživanja i prezentacije kao i različite umetničke medije.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.
www.mangelosnagrada.org.rs

Kroz izložbu vodi: Miroslav Karić

12 h 
Galerija Doma Omladine Beograda
Makedonska 22
http://www.domomladine.org/
„nista spec 1.0“
Nadežda Kirćanski

26.06 - 14.07.2018.

,,nista spec” je odgovor koji sledi u većini slučajeva kada nekoga pitamo ,,šta ima?”. Međutim, jasno je da on ne označava suficit slobodnog vremena ili nedostatak motivacije za radom, već se njime izražava nedostatak motivacije da se o pravom odgovoru na postavljeno pitanje zapravo razgovara. Baveći se opšte poznatim premisama o indiferentnosti/otuđenosti mlađih generacija, Nadežda je osmislila rad kojim problematizuje ovakve kategorije i prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su posledično, temeljno uticali na njihov jezik ali i celokupan modus operandi.

NADEŽDA KIRĆANSKI (1992, Zrenjanin) vizuelna umetnica. Završila master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu.

Kroz izložbu vodi: Nadežda Kirćanski

13 h 
Goethe-Institut Belgrad 
Knez Mihailova 50

 
www.goethe.de/belgrad

Galerija u izlogu - „Menjačnica“
One Day You Will Miss Me
Julija Gajzbaher
05.07 - 31.08.2018

Austrijska umetnica Julija Gajzbaher započela je 2017. godine rad na dokumentaciji i istraživanju projekta „Beograd na vodi“. Serija urbanih portreta od 25 crno-belih fotografija istražuje društveno-političke lomove u strukturi grada, a kule koristi kao referentnu tačku, kako u prostornom, tako i u sadržinskom smislu. Prateći video prikazuje bilbord grupe Eagle Hills, oštećen usled vremenskih nepogoda, koji je isprva prikazivao ideju lepog života, a sada se njiše na vetru, pocepan.

Julija Gajzbaher, rođ. 1983. u Grambahu kod Graca, živi i radi u Beču. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu Karl-Francens u Gracu, vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Drezdenu, kao i na Fakultetu Sint Lukas u Briselu.

Kroz izložbu vode: Selman Trtovac i Julija Gajzbaher

Napuštanje bezbednog režima
Izložba transmedijskih istraživanja studenata Odseka za nove medije FLU u Beogradu
28.6 – 14.7.2018.

Izložbu čini izbor studentskih radova nastalih tokom školske 2017-2018. godine u okviru predmeta „Transmedijska istraživanja“ i „Diskurzivne prakse umetnosti i medija“ na odseku za Nove medije Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ukupno 20 predstavljenih radova na vrlo jednostavan, duhovit, komunikativan, ali pritom i praktičan način otvaraju mnoga pitanja o društvenom statusu rada u polju umetnosti i ulogama koje danas umetnici preuzimaju.

Producent i domaćin izložbe: Goethe-Institut Belgrad 
Koordinacija projekta: Stevan Vuković i Zoran Todorović
Izložba se organizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Radove izlažu: Anastasija Pavić, Anđelija Ranđelov, Aleksandrina Bošnjak, Irena Đukanović, Isidora Pejović, Jovana Radić, Kristina Janjić, Kristina Nikolić, Milica Bilanović, Pavle Banović, Petar Kovačević, Tamara Spalajković, Tijana Petrović i Vanja Žunić.
Mentorski rad sa studentima: Bojana Matejić, Stevan Vuković, Vladimir Nikolić i Zoran Todorović
Koncept i prostorna organizacija izložbe: Stevan Vuković

Kroz izložbu vodi: Stevan Vuković

Podrška Goethe-Institut Serbien i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :