Reditelj Sem Firstenberg specijalni gost 13. Festivala srpskog filma fantastike

Datum objave:14.10.2019

Pročitano:547 puta

Datum održavanja: 17.10.2019 - 20.10.2019

Lokacija: Beograd

Američki reditelj Sem Firstenberg biće specijalni gost 13. Festivala srpskog filma fantastike, koji se održava od 17. do 20. oktobra u Studentskom kulturnom centru Beograda.

 

Festival srpskog filma fantastike

Firstenberg je tokom tri i po decenije rediteljske karijere režirao 22 filma, a njegov stvaralački opus uključuje žanrove od komedije, preko akcije, do naučne fantastike i horora. Široj publici svakako je najpoznatiji po filmovima serije ,,American Ninja’’.

Sem Fisternberg će na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike održati masterklas u petak, 18. oktobra u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Nakon masterklasa posetioci će moći da pogledaju Firstenbergov akcioni horor film ,,Ninja III: The Domination’’.

Firstenberg je izrazio veliko zadovoljstvo zbog učešća na predstojećem Festivalu i pozvao sve zainteresovane poštovaoce horor i akcionih filmova da se pridruže masterklasu. ,,Drago mi je da ću biti u prilici da učestvujem na Festivalu srpskog filma fantastike i podsetim publiku na dosadašnji rad’’, rekao je američki reditelj i dodao da će deo predavanja posvetiti periodu 80-ih godina prošlog veka, kada je snimao nezavisne, niskobudžetne filmove.

Na 13. Festivalu srpskog filma fantastike biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak.


Selektor inostranog programa Festivala, Mladen Milosavljević, ističe da ovogodišnji strani izbor čine naslovi snimljeni u protekle dve godine, u veoma raznolikim produkcijskim uslovima. ,,Potrudili smo se da ovogodišnja inostrana selekcija, u žanrovskom i podžanrovskom smislu bude što raznovrsnija, kako bi ovdašnji ljubitelji horor filma, fantazije i naučne fantastike mogli da pronađu ponešto za svoj ukus. Naročito smo ponosni na kvalitet odabranih filmova, među kojima će se naslovi koji su u proteklih godinu i po nagrađivani ili bili uvršteni u takmičarski program najvećih svetskih festivala filma fantastike, kao što su festivali u Portu, Briselu, Los Anđelesu, Bilbau, San Sebastijanu, Bučonu, Torontu, Sidžesu. Neki of filmova prikazivani su i na velikim festivalima mejnstrim filma, poput onih u Kanu, Sandensu i Tibeki’’, kaže Milosavljević i dodaje da je najveći broj filmova pristigao sa engleskog i španskog govornog područja, dok su neki od najboljih stigli iz država koje nisu poznate po tradiciji pomenutih žanrova, kao što su: Holandija, Finska, Andora, Peru, Irak i Malezija.


Ulaz na sve projekcije i Firsternbergov masterklas je besplatan.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :