RECIKLAŽA: Multimedijalna izložba industrijskog nasleđa!

Datum objave:22.09.2015

Pročitano:6158 puta

Datum održavanja: 25.09.2015 - 28.09.2015

By:Rade Milić

Lokacija: Galerija ŠTAB, Beograd

Centar za urbani razvoj, Urbano istraživanje Beograd – Urbex, Galerija ŠTAB i „Multikultivator – servis za razvoj kulture i umetnosti“ organizuju Multimedijalnu izložbu "Reciklaža – Industrijsko nasleđe" u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2015. Izložba koja je nastala u susretu industrijske arheologije i industrijskog dizajna, praćena debatom i radionicom, biće održana od 25. do 28. septembra u Galeriji ŠTAB, Crnogorska 10.

 

RECIKLAŽA: Multimedijalna izložba industrijskog nasleđa! | Dani evropske baštine 2015

Izložba se sastoji od fotografija industrijskih objekata nastalih u okviru istraživačkog projekta UNDERГРАД, projekcije kratkog filma "Potraga se nastavlja", i postavke predmeta koje su dizajnirali umetnici inspirisani industrijskim nasleđem. Program izložbe upotpunjuju interdisciplinarna debata o revitalizaciji industrijskog nasleđa i radionica praktične reciklaže.

 

UNDERГРАД | Parobrod Krajina | Vladimir-Martinovic

UNDERГРАД | Parobrod Krajina | Vladimir-Martinovic

Izložba fotografija i projekcija filma: Sačuvani stari proizvodni pogoni, magacini, stambeni i ugostiteljski objekti predstavljaju autentične prostore koji svedoče o periodu dinamične transformacije Beograda. Većina ovih objekata koji predstavljaju nasleđe industrijalizacije srpske prestonice u 19. i 20. veku danas leži zapuštena i zaboravljena. Istraživački projekat UNDERГРАД predstavlja jedan od prvih koraka ka organizovanoj i sistematičnoj zaštiti i revitalizaciji / "reciklaži" ovih prostora. Pored fotografija autora Slobodana Stanišića i Vladimira Martinovića, biće prikazan i kratki film "Potraga se nastavlja", čija će projekcija biti ekskluzivno organizovana u posebnim uslovima u podzemlju Galerije ŠTAB koje se sada prvi put predstavlja kao deo izložbenog prostora.

 

UNDERГРАД | Galenika | Vladimir Martinovic

UNDERГРАД | Galenika | Vladimir Martinovic

Postavka predmeta: Dizajneri i umetnici inspirisani industrijskim nasleđem poput modernih zanatlija stvaraju nova umetnička dela reciklirajući mašine i druge predmete iz industrijskog perioda, dajući im nov život u kom oni postaju objekat primenjenih umetnosti. Na izložbi će biti prikazani stolovi, stolice, lampe, kreveti i ostali predmeti nastali u susretu modernog dizajna i duha industrijskog perioda.

Program:
● petak 25. 09. – 20h – Otvaranje izložbe

● subota 26.09. – 18h – Interdisciplinarna debata – "Reciklaža / Revitalizacija industrijskog nasleđa na teritoriji grada Beograda"

 

Kako iskoristiti veliki potencijal urbanog nasleđa na teritoriji grada Beograda? Kako po uzoru na brojne primere iz sveta uklopiti industrijske objekte u moderno okruženje? Kako im dati nov kontekst i novu namenu u kulturnom životu grada? O ovim temama raspravljaće iz različitih uglova – dr Vidoje Golubović, koautor knjige "Beograd ispod Beograda"; Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj i direktor pozorišta KPGT u staroj Šećerani na Čukarici; Karlo Boras, Galerija ŠTAB; Viktor Kiš, Klub ljubitelja teške industrije Ciglana.

 

UNDERГРАД | Tank u podrumu BIP pivare | Slobodan Stanisic

UNDERГРАД | Tank u podrumu BIP pivare | Slobodan Stanisic

 

● nedelja 27.09. – 12h – Radionica "Reciklaža"
Galerija ŠTAB transformisaće se u radionicu, gde će na licu mesta dizajneri i savremene zanatlije pokazati svoje umeće i podeliti ga sa građanima Beograda, kroz praktičan rad na reciklaži starih predmeta od kojih će se dizajnirati novi, inspirisani nasleđem industrijskog perioda.

O projektu “UNDERГРАД” se možete informisаti nа nаšoj internet prezentаciji: http://undergrad.rs/


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :