RAZGOVOR SA MIKOM TANILOM povodom njegove samostalne izložbe „Između ploča“ u Galeriji Podroom

Datum objave:06.04.2021

Pročitano:530 puta

Lokacija: Beograd

Razgovor sa finskim rediteljem i vizuelnim umetnikom, Mikom Tanilom, povodom njegove samostalne izložbe „Između ploča“ u Galeriji Podroom, održaće se u četvrtak, 8. aprila u 18:00 časova, putem digitalnih kanala Kulturnog centra Beograda (Zoom platforme i Facebook Live-a na nalogu Kulturnog centra Beograda). Razgovor vode kustosi izložbe Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić (razgovor će biti na engleskom jeziku).

 


Zoom link
Facebook Live na nalogu Kulturnog centra Beograda 


Samostalna izložba „Između ploča” Mike Tanile (11. mart – 15. april 2021) pruža uvid u korpus dela koja se susreću i prožimaju u polju vizuelnih i zvučnih istraživanja, od statusa i izmeštanja medijske slike, do oponašanja medijskog okruženja čovekovog života, njegove povezanosti i raspršenosti. Tema filma „Tektonske ploče”, u kom je pojedinac izgubljen u vakuumu između vremenskih zona, tektonskih ploča, letova i kreveta, predstavlja nesklad između ljudske svesti i sve većeg pritiska integrisanih medijskih sistema i tempa opsesivne produktivnosti. U prostoru između „ploča”, ograničenom neistraženim odnosima i snagom slika, pokretom i zvukom, odjekom i asocijacijama, nalazi se prva samostalna izložba Mike Tanile u Beogradu.

Mika Tanila je filmski stvaralac i vizuelni umetnik koji živi u Helsinkiju. Njegovi radovi izlagani su na brojnim međunardonim manifestacijama, poput Bijenala savremene umetnosti u Veneciji (2017), Trijenala u Aikiju (2013), Dokumente (2012), Bijenala u Šangaju (2006), Berlinskog bijenala (2004), Manifeste (2002) i Istanbulskog bijenala (2001). Samostalno je izlagao u Muzeju moderne umetnosti u Espu (2018), Muzeju savremene umetnosti Kiasma u Helsinkiju (2013-14), Muzeju savremene umetnosti u Sent Luisu (2013), Centru za savremenu umetnost TENT u Roterdamu (2013), itd. Tanilini filmovi bili su deo brojnih međunarodnih filmskih festivala i kolateralnih događaja, uključujući Međunarodni filmski festival u Torontu, Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Međunarodni festival kratkog filma u Klermonferanu, Filmski festival Karlove Vari, i dr. Dobitnik je Nagrade „Ars Fennica” za 2015. godinu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :