Barutana klub Beograd

Razgovor o Bobu Dilanu u DKSG

Datum objave:21.11.2016

Pročitano:4737 puta

Datum održavanja: 24.11.2016

By:Marina Lučić

Lokacija: DKSG

U četvrtak 24. novembra u 19 časova u Klubu-knjižari Magistrala Doma kulture „Studentski grad“ biće održan razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Bobu Dilanu. O Dilanu će govoriti Vladislav Bajac, Žikica Simić i Nikola Dedić uz emitovanje video-spotova po izboru Mićuna Ristića i dokumentarnog filma Don’t look back (D.A. Pennebaker, ‘67).

 

Bob Dilan

Robert Alen Cimerman (24. 5. 1941, Minesota), pevač, kompozitor i pesnik, poznatiji kao Bob Dilan, jedan je od najvećih kantautora XX veka. Promenio je ime inspirisan velškim pesnikom Dilanom Tomasom. Poznat po društveno i politički angažovanim pesmama, sredinom šezdesetih, posle saobraćajne nesreće, zbog religijskih tekstova odmiče se od psihodelije, a sedamdesete obeležava bavljenjem i drugim vrstama umetnosti. Objavljuje roman Tarantula i knjigu Writings and Drawings by Bob Dylan, komponuje muziku za film Pet Garet i Bili Kid, u kojem i glumi. Krajem šezdesetih prelazi u hrišćanstvo, da bi se osamdesetih vratio judaizmu. Za 45 godina objavio je 44 albuma. Časopis Time uvrstio ga je na listu sto najuticajnijih osoba XX veka. Prvi put je službeno nominovan za Nobelovu nagradu za književnost 1997. Još uvek aktivno nastupa.

 

Bob Dilan

“…ovih dana, skoro nepogrešivo, nad Dilanom se groze slabi i mondeni pisci – primjerice Irvin Velš – a veliča ga istinski klasik epohe Salman Rušdi. No, kako Nobelova nagrada nije za funkcionalnu nepismenost, jednako nije ni za načitanost. Ovaj put njome je čašćena i publika koja ništa ne čita. Ali zašto bi se čitatelji osjećali uskraćenim? Pogotovu ako je Dilan dopirao do njih.” Miljenko Jergović, (www.mojahercegovina.com)

“Hej, voleo bih se i sam nazivati pesnikom, ali, nažalost, ne mogu zbog svih ostalih bednika koji dele istu titulu. Ko je na kraju bio pravi pesnik? Allen Ginsberg? On je pesnik. Biti pesnik ne znači nužno da morate ispisivati retke reči na papiru. Znate li na šta mislim: jedan od kamiondžija koji polako hoda stepeništem u motelu je pesnik. Govori kao pesnik. “ Bob Dilan, (www.6yka.com)


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :