Raskršća: Izložba slika Mile Gvardiol u Galeriji ULUS

Datum objave:26.01.2016

Pročitano:7322 puta

Datum održavanja: 27.01.2016 - 09.02.2016

Lokacija: Galerija ULUS, Beograd

Pozivamo vas na izložbu slika „Raskršća“ Mile Gvardiol koja se otvara u sredu, 27. januara 2016. godine, u 19 časova u Galeriji ULUS.

 

Raskršća: Izložba slika Mile Gvardiol u Galeriji ULUS | Beograd 2016


Izložene slike tematski pripadaju ciklusu RASKRĆA, i nastale su u poslednje dve godine. Slike – triptisi su velikog formata 3x100x70cm, 3x120x 85cm i izvedene su u tehnici ulje na platnu. Ova tema se može vrlo slojevito iščitavati i kao takva veoma je inspirativna za umetnicu o čemu je između ostalog pisao Dragan Jovanović Danilov u predgovoru kataloga izložbe: „Poliptisi Mile Gvardiol ukazuju na simboličku važnost raskršća. Jer, nisu li naša bića raskršća na kojima se suočavaju različiti aspekti naših identiteta? Sklona egzaktnoj opservaciji i analizi, Mila Gvardiol izbegla je opšta mesta i ikoničke patente geometrijske apstrakcije tako što je aktivirala individualnu mitologiju i ispovest unutrašnjeg vida. Ona, dakle, predočava unutrašnje duhovno i duševno raskršće i tako posmatraču osetljivog duhovnog sastava otvara nove likovne obzore prostorno-iluzionističke fenomenalnosti. Slikarsko polje ovde je sabirno mesto, raskrsnica, poligon, fundus mogućih puteva. To je mentalni i imaginativni prostor otvorenih i ogoljenih unutrašnjih cesti. Beli i sivi putevi koji se prepliću na crnom mat tonu imaju sugestivnost nečeg vitalistički pokretljivog. Jednom autonomnom znakovnošću ovde je dinamizovano slikarsko polje koje u sebi nosi i nečeg od dalekog odjeka Ešerovih iluzionističkih, grafičkih metamorfoza...“

 

Raskršća: Izložba slika Mile Gvardiol u Galeriji ULUS | Beograd 2016


Biografija: Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića 2004; doktorirala na Interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost 2012. Zaposlena u zvanju Docenta na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Samostalno izlagala 15 puta. Dela u javnom prostoru: Mozaik na luneti iznad portala crkve Svetog Jovana Krstitelja (2013). u Balanovcu kod Knjaževca. TV monografija: 2013. Dokumentarna emisija "GVARDIOL - Mila Gvardiol" u produkciji RTS-a.

 

Nagrade i priznanja:
2011. Pobednik glasanja za mesec januar u okviru projekta „ArtScape“ Kulturnog centara Pančeva i nedeljnog lista „Pančevac“; 2013. Treće mesto na ULUPUDS-ovoj izložbi "Tradicionalno moderno", Beograd; 2013. Posebna pohvala žirija u okviru Prvog međunarodnog konkursa “Paola de Manincor” za najbolji mural u Prijedoru ; 2015. Pohvala žirija na "IV VoVa MiniArt – Internacionalno bijenale minijatura", Vonyarcvashegy, Mađarska.

 

Izložba traje do 9. februara 2016. godine.
Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128
Kustos: Olivera Vukotić, e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com
Radno vreme: ponedeljk – subota od 10 do 20 časova.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream