Rapresent: Grafiti mural na Lionu

Datum objave:22.10.2014

Pročitano:4999 puta

Tokom oktobra 2014. po peti put zaredom održane su grafiti radionice u okviru projekta "Rapresent", u organizaciji "Grupe Ide". Ove godine u okviru radionica oslikan je mural na zadnjem zidu zgrade Simpa u Bulevaru kralja Aleksandra 241.

 

 

Tokom protekle četiri godine u okviru grafiti radionica "Rapresent" oslikani su podzemni prolazi kod "Studentskog grada" (2010, 2011. godine), tržnog centra "Piramida" (2012. godine) i kod tržnog centra"Ušće" (2013.godine). Ove godine autori projekta odlučili su da izađu iz podzemnih prolaza i da ovaj put ulepšaju igralište u jednom beogradskom stambenom naselju izvan centralne gradske zone. Za ovu svrhu izabrano je dečije igralište iza zgrade Simpa na Lionu. Ovom prilikom organizatori se zahvaljuju kompaniji "Simpo" na dozvoli za oslikavanje zida i stanovnicima mesne zajednice "Lipov lad" na podršci i pomoći tokom realizacije murala.

 

Kao i do sada u radionicama i oslikavanju mogli su da učestvuju mladi srednjoškolskog uzrasta koji se već bave grafitima. Samom oslikavanju prethodile su pripremne edukativno-umetnicke radionice tokom kojih su učesnici zajednički pripremili skice budućeg murala u čemu im je pomogao stariji i afirmisani grafiti crtač Lortek.

 

 

Projekat “Rapresent” pokrenut je u želji da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora. Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje grafiti crtača srednjoškolskog uzrasta u projekte ulepšavanja javnih prostora, utiče na razvoj pozitivnije slike o ovoj vrsti umetnosti kod građana, ali istovremno i da se podstakne i odgovorniji odnos mladih crtača prema sredini u kojoj žive.

 

Projekat "Rapresent" se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, u saradnji sa Gradskom opštinom Zvezdara i Ustanovom kulture "Vuk Karadzić".


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :