Rajko Milošević Gera: Izložba radova jednog od najboljih strip crtača današnjice

Datum objave:20.08.2015

Pročitano:6386 puta

Datum održavanja: 25.08.2015 - 01.09.2015

Lokacija: Mikser House, Beograd

U utorak, 25. avgusta, na galeriji Mikser House-a, biće otvorena izložba radova jednog od najboljih strip crtača današnjice - Rajka Miloševića Gere. Poznatiji pod pseudonimom R. M. Guera, već više od dve decenije živi i radi u Barseloni gde razvija bogatu umetničku karijeru - od crtanja za Marvel Comics, preko samostalnih izdanja, do saradnje sa Kventinom Tarantinom.
 

Rajko Milošević Gera: Izložba radova jednog od najboljih strip crtača današnjice | Mikser House

 

Posetioci će biti u prilici da vide neke od najboljih radova ovog strip umetnika, uključujući i nekoliko originih table i dobiju neposredan uvid u veštinu, umeće, ali pre svega nadahnutost i talenat R. M. Gere.
 

Rajko Milošević Gera: Izložba radova jednog od najboljih strip crtača današnjice | Mikser House


Rajko Milošević Gera je prvi strip objavio 1982. u "YU stripu" - "Elemera Džounsa" i upravo je njime započeta serija vesterna iznenađujuće snage i crtačke zrelosti, prepuna referenci na stripove i filmove ovog žanra. 1991, preselivši se u Španiju, Gera radi niz kratkih stripova po scenarijima Oscaraibara, a 2002. godine preuzima od Antonija Parrasa seriju Zec s Marsa kod francuskog izdavača "Glenat", po scenariju Patricka Cothiasa.

 

Rajko Milošević Gera: Izložba radova jednog od najboljih strip crtača današnjice | Mikser House


Projekat koji ga je proslavio i definitivno pozicionirao među najboljim svetskim strip crtačima je originalna serija "Scalped", koji radi za Vertigo sa scenaristom Jasonom Aaronom - 60 svezaka ovog "crossovera" između vesterna i noara učinili su Geru svetski poznatim, a serijal instant strip-klasikom.

Nakon toga, 2009, Gera dobija ponudu da uradi strip po isečku iz scenarija Tarantinovog filma Inglorious Bastards (Prokletnici) pošto je čuveni reditelj zapazio njegov rad,da bi potom usledila Đangova osveta, projekat koji je krunisao saradnju Tarantina i R. M. Gere.


Gera se u svet filma upustio i radeći table za "Mad Max" (2015), a tokom svoje bogate i dinamične karijere radio je i naslovne za Marvel, Sudiju Dredda za "2000AD" po scenariju Roba Williamsa, za Delcourt, Najezdu sa stepe o mongolskim osvajanjima Evrope i još mnogo toga.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova, u utorak, 25. avgusta, a postavka će biti otvorena za javnost sedam dana.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :