Radulanka Kaćanski: Žena kao večita tajna

Datum objave:26.04.2016

Pročitano:6691 puta

By:Marina Đorđević

Radulanka Kaćanski je pseudonim pod kojim je u umetničkim krugovima poznata kolažistkinja Katarina Radulović Musabegović. Iako njeno obrazovanje nije vezano za umetnost, ona svoje stavove i emocije izražava kroz kolaže. Ovom vrstom umetnosti aktivno se bavi već 6 godina, a iza sebe ima i nekoliko samostalnih izložbi.

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija


Pre nešto više od dve godine na Urban Bugu mogli ste da se upoznate sa ovom mladom umetnicom i sa njenim delima, a sada sa njom razgovaramo o onome što se dogodilo u međuvremenu, šta je u poslednje vreme inspiriše, a otkrila nam je i šta nam to priprema u bližoj budućnosti.

Za tvoje kolaže karakteristično je da svaki od njih ima neko značenje, kroz svaki od njih obrađena je neka tema, ali stiče se utisak da je u svakom radu prisutna određena doza feminizma. Da li se u protekle dve godine nešto promenilo što se tiče tvog odnosa prema kolažima?

Da, tačno je. Poruka sadrži dozu feminizma, a možda je sadrži i sam kolaž. U svakom slučaju, poruka je i dalje jasna, i uvek je bila bitna u mojim kolažima. Sada poruku više prenosim kroz neka emotivna stanja i zbivanja, kroz potencijalne želje, sanjarenje i maštanje... Tehnika kojom radim je ostala ista, ali stil sam malo promenila. Zahvaljujući iskustvu, sada je precizniji i jasniji, pa čak i zreliji, kako bih rekla. Za ove dve godine, koliko je prošlo od prvog intervjua, izgradila sam svoj stil i dala mu svoj lični pečat.

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija

S obzirom na to da je svaki tvoj kolaž, tvoj način da ispričaš jednu priču - koju poruku kroz svoje radove u poslednje vreme najčešće težiš da preneseš i zbog čega baš ta tema?
Tema koju trenutno obrađujem kroz najnoviju seriju kolaža je “Žena kao večita tajna” i kao što sam naziv govori, glavni motiv je žena. Moji novi kolaži prikazuju srećnu ženu, tužnu ženu, melanholičnu ženu, ženu koja pati u ljubavi, ženu sanjara, uspešnu i jaku ženu... U neku ruku, ima u tim ženama i dosta autobiografskog.

Gde sve nalaziš inspiraciju za svoje kolaže? Da li ideje dobijaš listajući časopise pa radovi nastaju spontano ili imaš neku jasnu ideju pa onda tražiš materijal po časopisima?
Inspiraciju dobijam čitajući knjige, gledajući filmove, kroz muziku i naravno listajući časopise. Ponekad imam preciznu ideju i onda je samo realizujem, a ponekad mi se po glavi mota više ideja, pa preciziram ideju tražeći odgovarajući materijal po novinama i časopisima.

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija

Upoznaj nas ukratko sa tehnikom kojom se koristiš i šta ti je od materijala potrebno za jedan rad? Takođe, reci nam zašto si baš odabrala tu tehniku?

U pitanju je cut-paste tehnika. Dakle, kao što i sam naziv govori: iseci-zalepi. Za jedan rad je pre svega potrebna ideja koja se realizuje pomoću isečaka iz raznih časopisa i novina, makaze, lepak i karton. Fotografije i natpisi potrebni za kolaž se seku, a zatim lepe na karton. Tehnika mi se dopala jer je ručne izrade, deluje opipljivo i prirodno.

Da li si razmišljala da počneš da radiš kolaže i u digitalnom obliku?
Ne, nisam razmišljala o tome. Ipak, to nije moj stil. Ostaću dosledna formi u kojoj radim, a samim tim i cut-paste tehnici. Radovi mi ovako izgledaju prirodnije i prema mom mišljenju, ostavljaju dublji utisak u oku posmatrača.

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija

Postoji li neko koga bi mogla da nazoveš svojim uzorom ili neko čiji rad pratiš?
Ima dosta dobrih kolažista iz Evrope čiji rad vrlo rado pratim. Putem neta smo u kontaktu, dajemo jedni drugima iskrene kritike i na neki način se međusobno dopunjujemo. Smatram da je to sjajno! Moj lični uzor i osoba kojoj se divim je Frida Kalo, moja omiljena umetnica. Prilično me inspirišu i pop-art pravac, filmovi Pedra Almodovara, muzika 80-ih, new wave... Drugim rečima, privlače me pravci u kojima su prisutne jarke boje i motivi.

Gde si sve sada izlagala i gde su se pojavljivali tvoji radovi online?
Imala sam dve samostalne izložbe u Beogradu, po jednu u Nišu i Prijepolju, kao i više grupnih izložbi u zemlji i širom Evrope. Radovi su mi se do sada pojavili u Exart art časopisu, na hrvatskom Dišpetu, Kultur kokoški, u australijskom web magazinu Tigress, i naravno u Urban Bugu (smeh)!

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija

Na koju izložbu si najponosnija i da li postoji neki tvoj rad koji ti je posebno drag?
Najponosnija sam na izložbu kolažista iz celog sveta, koja je bila održana u Solunu prošle godine. Radovi iz serije “Žena kao večita tajna” su mi jako dragi i posebni.

Da li svoje radove i prodaješ? Ako da, može li od toga da se živi? A ako ne, čime se još baviš?
Izložbe su mi uglavnom prodajnog tipa, mada ovde u Srbiji slabo ide prodaja. Prodala sam neke radove promovišući ih putem neta, otišli su u Ameriku i Švedsku. Trenutno, od prodaje nije moguće da se živi, barem ne u našoj zemlji. Osim ovoga bavim se izradom unikatnih rajfova i venčića za kosu, i još nekim honorarnim poslićima.

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija

Da li se pripremaš za neku novu izložbu i da li imaš u planu neku novu seriju radova?
Pripremam se za samostalnu izložbu u Novom Sadu, koja bi trebalo da bude održana u avgustu ove godine, kao i za grupne izložbe minijatura u Majdanpeku i Beogradu. Što se tiče budućih radova, za sada tema ostaje ista – žena. Mada, mistični su mi i muškarci, tako da je vrlo moguće da će neka naredna serija radova biti posvećena upravo jačem polu.

 

Kolaži Radulanke Kaćanski: Žena kao večita inspiracija

A dok iščekujete izložbe i radove koji predstoje, Katarinine dosadašnje radove možete pogledati na Facebook stranici pod nazivom Katarina’s collages.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :