Barutana klub Beograd

Psihozis 43.2: Izložba Nenada Rackovića

Datum objave:14.03.2017

Pročitano:4405 puta

Datum održavanja: 24.03.2017 - 31.03.2017

Lokacija: Galerija ŠTAB

U petak 24. marta  u 20 časova u Galeriji ŠTAB, biće otvorena samostalna izložba “Psihosis 43.2”, beogradskog multimedijalnog umetnika Nenada Rackovića. Izložba će biti otvorena do 31. marta, a radno vreme galerije za vreme trajanja izložbe biće od 14 do 22 časa. Muzička podrška na otvaranju biće DJ Ewox.

 

Izložba Psihozis 43.2 Nenada Rackovića

Nova izložba Nenada Rackovića "Psihozis 43.2" predstavlja šesnaestogodišnje iskustvo slikanja po zidovima ateljea, rada na samo jednoj slici i življenja na režimu slike; tokom koga je ona i uništena, skenirana i umnožena a umetnik se prebacio u program psihoterapije. U produkciji Galerije ŠTAB na trogodišnjicu od njenog osnivanja 24. marta bićete u prilici da vidite slike koje deluju iznutra kao trenutna udarna sila bombardovanja očnog živca.

“Eho slike iz pamćenja, engrami koji nisu sećanja u pravom smislu reči već urođene sposobnosti...
U tome je sva ova lomljavina.
Ja ni u kom slučaju ne potvrđujem nasledni prenos slikanja, nego samo mogućnost slike, zbog toga što slike nisu nasledne, nasledne su libidne strukture koje ih stvaraju, jer su one različite starosti arheotipova što se komešaju u tminama nesvesnog, kao anima, slika drevne majke, kao animus, uskrsnuće drevnog oca, kao dvojnik ili senka ili još Golem, personifikacija demonskog vrača, pisma, kabalistike.
Ovo nije tačna slika, ovo je samo slika. Nikada kao danas svet nije bio toliko pohlepan za slikama i nikada se svet nije tako rasipnički odnosio prema njima. Potpuno izginuće. Sigurno je jedno - sve se ujedinjuje u nešto što je pre svega radikalna redukcija, razotkrivanje slova reči koja ukazuju na nadmaterijalne dimenzije postojanja, na heraldiku pre grba.”  (Nenad Racković, februar 2017.)


Nenad Racković, multimedijalni umetnik rođen je u Beogradu 1967. godine. Bio je student Fakulteta dramskih umetnosti. Prvu pesmu je objavio 1984. godine u Književnoj reči a prvu izložbu “Transfrontum” imao je u SKC-u 1985. godine. U međuvremenu od 1990-1998 uređivao je i vodio kultnu emisiju Radia B92 Ritam srca, bio je stalni saradnik BEORAME. Priredio je 17 samostalnih i 19 grupnih izložbi, snimio tri filma: Kako je propao Rokenrol; Crni bombarder; Marble Ass; televizijsli film Poslednja dadaistička predstava (TV Novi Sad 1992); odigrao pozorišnu predstavu Sveti Nick, Nicholas Edward Cave - život i veze (Bitef teatar 1992); izveo brojne performanse kao što su: Koprafagija, Čas opservacije, Transakcija, Totem Golootočkog plemena... Do sada je uz više tekstova u književnim časopisima objavio i tri romana: Aspirin, Knjiga recepata i Nesavladiva priča. Živi u Beogradu kao slobodan umetnik.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :