Prvomajski Inkubator: Konkurs za učešće na izložbi Masovni turizam

Datum objave:31.01.2017

Pročitano:2739 puta

Lokacija: Krk, Hrvatska

Muzičko-likovno-edukativni festival Prvomajski Inkubator poziva sve fotografe i vizuelne umetnike da se prijave za učestvovanje na žiriranoj grupnoj izložbi Masovni turizam koja će se održati u sklopu festivala koji će se održati od 1. do 18. maja u Krku.

 

Masovni turizam


Započevši 2010.godine kao Udruženje demo bendova grada Krka sa primarnim fokusom na razvoj i podsticanje muzičkog stvaralaštva, udruženje s vremenom širi područje svog delovanja, menja ime u Kreativni Krk te je danas jedan od glavnih pokretača društvenih, humanitarnih i muzičkih događanja u gradu Krku. Ove godine organizuje se sedmo izdanje muzičko-likovno-edukativnog festivala „Prvomajski inkubator“ u sklopu kojeg će se održati i izložba na temu „Masovni turizam“.


„Inkubator“ slavi praznik rada, a ujedno služi i kao platforma za kritički osvrt na stanje u ekonomiji i tržištu rada. Ove godine tema „Inkubatora“ je jedna od najvažnijih ekonomskih grana regije – turizam. Kao za većinu zemalja koje obiluju kulturnim i prirodnim bogatstvima, turizam je i za Hrvatsku značajan izvor prihoda i ima neosporivi uticaj na ekološki, socijalni i kulturni aspekt unutar zajednice.

 

Uz pozitivne strane kao što su jačanje međunarodnih odnosa, slobodna razmena ideja, dobara te usluga, turizam sa sobom nosi i negativne posledice, posebno masovni turizam koji se njeguje i potiče na hrvatskoj obali.

 

Masovni turizam poprima mnoge oblike, kako u primorskim krajevima tako i na skijalištima, u svetskim metropolama. Umetnici kao što je poznati engleski fotograf Martin Parr već duži niz godina bave se upravo ovom tematikom u svojim radovima, neretko koketirajući sa estetikom kiča, dajući pritom svoj komentar na ovaj muzički fenomen. Masovni turizam u doba konzumerizma nije ništa drugo nego još jedan instant proizvod - istorija i kultura destinacije na koju se odlazi, samo su potrošna roba koju će posjetilac konzumirati nedelju dana, zabeležiti amaterskim fotografijama i zaboraviti do sledećeg odlaska na godišnji odmor i novu destinaciju.

 

Masovni turizam

 

Umetnicima i kreativcima ovo je poziv da dokumentuju, kritički se osvrnu ili pak daju humoristični komentar na fenomen masovnog turizma i/ili njegove posledice. Poželjno je da istraže socijalne, kulturne i ekonomske aspekte masovnog turizma (masovna izgradnja, promet, lokalno stanovništvo u vreme turističke sezone, turisti, (ne)materijalna kulturna ili prirodna baština, turistička ponuda, itd.). Mogu se izraziti u bilo kojem umetničkom mediju.  Odabrani radovi biće izloženi u renomiranoj galeriji Decumanus u gradu Krku i virtuelno na web stranici Udruženja Kreativni Krk.

 

Prijava mora da sadrži:

 

- Umetnički rad:
A) ukoliko se radi o digitalnom umetničkom mediju (fotografija, video, plakat, fotomontaža, itd.) slati putem e-maila ili preko WeTransfer servisa na adresu: art.kreativni.krk@gmail.com s naznakom „Za izložbu“.
Naziv datoteke mora biti spremljen po šemi: Prezime_Ime_Naziv rada_Godina. Fotografije moraju biti u .jpeg formatu rezolucije 300 dpi za štamu na A3 formatu. Plakati moraju biti prilagođeni za štampu na A2 formatu. Video mora biti u .mov ili .avi formatu, dužine do maksimum 2 minuta. 

B) svi radovi koji nisu u digitalnom obliku (skulpture, grafike, slike itd.) molimo autore da e-mailom pošalju jasnu fotografiju umetničkog rada sa detaljnim opisom, godinom i dimenzijama dela. Nakon zvanične objave izabranih radova, sve radove koji nisu u digitalnom mediju, autori će morati da dostavie o svom trošku do 15. aprila 2017. na adresu: Udruga Kreativni Krk (za izložbu), Kvarnerska 17, 51500 Krk, Hrvatska. Organizatori napominju da takve radove ne vraćaju autoru.
• naziv, godinu i kratki opis/koncept prijavljenog rada
• biografija autora (do pola stranice teksta, e-mail i broj telefona)
• link na web stranicu autora, profil na društvenoj mreži i sl.
Svaki autor može prijaviti do maksimalno tri rada.


Prijave moraju stići zaključno sa 5. marta 2017. do 23:59 sati. Konkurs je u toku i trajaće do 5. marta.

U odabiru radova učestvovaće:
Bruna Justinić (magistar istorije umetnosti –savremena umetnost / fotografija)
Lucija Štefančić (magistar restauriranja i konzerviranja umetnina – slikar)
Mario Depicolzuane (grafički dizajner i art direktor)
Igor Gržetić (istoričar umjetnosti i audio-vizualni umetnik)


Odabrani radovi bit će objavljeni do 1. aprila na web stranici i Facebook stranici Udruge. Izložba će trajati od 1. aprila do 18. maja.


Za sva dodatna pitanja javite se na art.kreativni.krk@gmail.com


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :